Eerdere masterclasses
Hieronder vind je een greep uit de masterclasses die al plaats hebben gevonden. Kijk gerust even rond om een indruk te krijgen van de activiteiten die het Radboud Pre-University College of Society organiseert.
Masterclass 'Picture Perfect?! Familiekiekjes en fotografische portretten van daguerreotypie tot Instagram
Sinds de uitvinding van de fotografie laten we ons massaal fotograferen: alleen, in groep of in familie, van celebrityfoto’s in tabloids tot gekoesterde kinderfoto’s in familiealbums. We zijn zo vertrouwd met dit soort foto’s dat we ons er amper vragen bij stellen. Maar is dat wel terecht? Wat is het verschil tussen foto's van vroeger en nu? Welke rol spelen technologische maar ook culturele, sociale en politieke factoren?
Masterclass 'Nieuwe technieken voor Oude Meesters'
In deze masterclass onderzoeken leerlingen samen met dr. Matthijs Ilsink de wereld die verborgen ligt onder eeuwenoude verflagen. We ontdekken hoe (en welke) moderne technieken ons helpen meer te begrijpen van schilderijen die eeuwen oud zijn. Heb jij altijd al eens over de schouder van een oude meester mee willen kijken? Dan is deze masterclass iets voor jou!
Masterclass 'Magie in vroegmodern Engeland'
Voor ons is magie hoofdzakelijk een thema uit de populaire cultuur, geen dagelijkse werkelijkheid. Vroeger, echter, was magie geen spannend kinderavontuur, maar werd het echt bedreven. Onder begeleiding van een expert op het gebied van het oudere Engels en de magie, reisden de scholieren tijdens deze masterclass af naar het Engeland van de zestiende eeuw, om kennis te nemen van de magie zoals die toen gangbaar was.
Masterclass 'Fake News - de enige masterclass met een olifant'
Fake nieuws gaat over meer dan alleen liegen. Het gaat ook over de kunst van wat je wel en niet zegt, en hoe je iets zegt. Je kunt dezelfde boodschap bijvoorbeeld op verschillende manieren brengen door de aandacht op één deel ervan te richten. Er is nogal een verschil of je zegt: “60% van kinderen vindt school stom” of “40% van leerlingen vindt school te gek”, terwijl je in feite dezelfde informatie communiceert. We noemen dat framing. We doen eigenlijk bij alles wat we zeggen aan framing, maar het speelt een extra grote rol in nieuwsberichten. In deze workshop onderzoeken we verschillende aspecten van nepnieuws.
Masterclass 'Sciencefiction en Cultuurwetenschap - ontsnappen uit Utopia'
Mensen hebben altijd al gedroomd van ideale werelden, utopieën, maar ook van het tegendeel daarvan, de dystopie. In deze masterclass verdiep je je in één belangrijk aspect van utopische en dystopische verhalen, namelijk het reizen binnen deze fictieve werelden. Samen met expert op dit gebied, dr. Edwin van Meerkerk, kijk je naar fragmenten uit science-fiction verhalen waarin aspecten uit de echte wereld worden geproblematiseerd en onderzoeken wat dat zegt over de tijd en plaats waar ze geschreven zijn.
Masterclass profielwerkstuk 'Babyonderzoek naar taalontwikkeling'
Bij deze masterclass zijn scholieren in de taalwetenschap gedoken. De masterclass begon met colleges over taalontwikkeling van baby's en jonge kinderen, en over het opzetten van een onderzoeksplan. Daarna gingen de scholieren zelf aan de slag om de theorie toe te passen op hun eigen onderzoeksplan. In groepjes onder begeleiding werd gekeken naar het formuleren van een onderzoeksvraag en het vinden van antwoorden.
Masterclass 'Hoe computers taal leren'
Tijdens deze masterclass begaven leerlingen zich op het snijvlak van technologie en taalwetenschap. Ze ontdekten hoe het kan dat computers redelijk succesvol zijn in het verwerken van taal. Dr. Hans van Halteren zette uiteen hoe mensen taal verwerken om vervolgens met de leerlingen samen te ontdekken hoe computers dat doen.
Masterclass 'Trump een moreel kompas? Een moreel kompas voor Trump?'
Je kunt geen krant openslaan, of geen nieuwssite raadplegen of het is Trump wat de klok slaat. Wie is die man en hoe beweegt deze persoon zich in de internationale politiek? In deze masterclass stelden we de vraag aan de orde waarom we zo geraakt lijken te zijn door Trumps presidentschap. Hoeveel macht heeft deze president eigenlijk? Prof.dr. Bertjan Verbeek (politicoloog) nam de scholieren mee op zoek naar antwoorden.
Masterclass 'Hoe Che Guevara een icoon werd'
Wie is Che Guevara? Na het volgen van deze masterclass waren scholieren in staat om uit te leggen waarom Che Guevara, die door Alberto Korda werd vastgelegd op één van de beroemdste foto’s ter wereld, eigenlijk zulke verschillende gezichten heeft.
Masterclass Poëzie
Is poëzie een lettercode die je moet zien te kraken? Voer voor romantische zielen? Een onwereldse bezigheid voor mensen die niets beters te doen hebben? In deze workshop bleef weinig heel van die clichés. Scholieren ervoeren hoe op de universiteit met poëzie wordt omgegaan en tonen hoe hedendaagse dichters zich bemoeien met de wereld van vandaag. Daarnaast werden scholieren uitgedaagd zelf de pen op te pakken. Immers: juist kritische geesten brengen poëzie teweeg.
Masterclass 'Dakota Pipeline'
In deze masterclass leerden scholieren op interactieve wijze verschillende standpunten rondom de Dakota Pipeline te onderscheiden en te begrijpen. Dr. Markha Valenta en Iris Plessius MA (Amerikanistiek) lieten scholieren allereerst kennis maken met de geschiedenis van Native Americans en gingen daarna op zoek naar de hedendaagse rol van Native Americans in de Amerikaanse maatschappij.
Masterclass 'Verre vriend of goede buur? Betrekkingen Nederland-Duitsland'
Tijdens deze masterclass staan de Nederlands-Duitse betrekkingen centraal, dus de verhoudingen, overeenkomsten en verschillen tussen beide landen. Deze betrekkingen worden bestudeerd vanuit historisch, cultureel en politiek perspectief. Een voorbeeld hiervan is de vraag 'Waarom wordt Duitsland het land van dichters en denkers genoemd, en Nederland het land van de VOC-mentaliteit en van dijkenbouwers?' Maar ook 'Waarom is het kleine Nederland voor het grotere Duitsland toch zo belangrijk als handelspartner of als medestander in de Europese politiek?'.