Zoek in de site...

Magie in vroegmodern Engeland (Masterclass)

Datum
donderdag 13 oktober 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
13:00 tot
Locatie
Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Pre-University College of Society
Spreker
László Sándor Chardonnens
Beschrijving

Dat magie een belangrijk thema is, zal niemand verbazen. Het staat immers centraal in talloze films, series en boeken, waarbij toverij vooral een rol speelt in het ontwikkelingsproces van kind tot volwassene, en in opvattingen over goed en kwaad. Voor ons is magie dan ook hoofdzakelijk een thema uit de populaire cultuur, geen dagelijkse werkelijkheid. Vroeger, echter, was magie geen spannend kinderavontuur, maar werd het echt bedreven.

Onder begeleiding van een expert op het gebied van het oudere Engels en de magie, neemt deze masterclass je mee naar het Engeland van de zestiende eeuw, zodat je kennis kunt nemen van de magie zoals die toen gangbaar was. Je doet dat met behulp van de originele bronnen van die tijd, de toverboeken waarin tovenaars hun bezweringen en formules met de hand opschreven. Je werkt met bronnen die in zestiende-eeuws Engels geschreven zijn. Dat ziet er anders uit, maar je leert het onder begeleiding ontcijferen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, dan begrijp je bijvoorbeeld hoe Engelsen vroeger schreven, en belangrijker nog, wat ze met magie deden.

De volgende thema’s komen aan bod: waarom behoren toverboeken niet (meer) tot de literatuur, zoals die op scholen en universiteiten wordt onderwezen? Wat betekende magie in het verleden, en wat betekent het nu? Hoe zagen handgeschreven toverboeken eruit, en wat stond er in? Welke instrumenten gebruik(t)en tovenaars? Hoe zat een geestenbezwering in elkaar? Hoe werd een magische cirkel gemaakt? Sommige thema’s worden aan de hand van voorbeelden klassikaal besproken. Voor andere thema’s duik je in kleine groepjes in de originele bronnen. Na afloop van de masterclass ga je dus niet alleen naar huis met kennis over de Engelse literatuur van de zestiende eeuw, maar ook met occulte kennis waarover slechts weinig mensen beschikken.

De voertaal van de masterclass is Nederlands. Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met de opleiding Engelse Taal en Cultuur.

E-mail
Telefoon
0631132898
Aanmelden

Als docent, decaan of mentor kun je via dit inschrijfformulier maximaal 3 leerlingen aanmelden voor deze masterclass.