Zoek in de site...

Masterclass Taalgeschiedenis Duits

Datum
donderdag 9 november 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
07:45 tot
Locatie
Essen, Duitsland
Spreker
René Gerritsen en Saskia Schreuder
Beschrijving

Deutsch – Jüdisch – Jiddisch. Sprach- und -kulturgeschichte vor Ort

Tijdens deze unieke masterclass gaan we met de bus naar Essen in Duitsland. 9 november is een bijzondere dag in de Duitse geschiedenis. De ene keer is het een heel positieve dag, zoals bij de val van Berlijnse muur in 1989, de andere keer is het een zwarte bladzijde in de Duitse geschiedenis, zoals in 1938. Toen staken nationaal-socialisten in heel Duitsland synagoges en winkels van Joodse eigenaren in brand. Deze zogenaamde “Reichsprogromnacht” wordt jaarlijks op 9 november herdacht.

Tijdens deze taal- en cultuurhistorische masterclass ontdekken we de innige verstrengeling van het Duits en het Jiddisch. En passant komen we ook op Jiddische leenwoorden in het Nederlands te spreken. Het programma bestaat uit een interactieve taal- en cutuurhistorische workshop over de twee verwante talen Jiddisch en Duits. We zien hoe het Duits zich in de middeleeuwen ontwikkelt en hoe het Jiddisch daaruit voortkomt, maar het tegelijkertijd ook een heel eigen karakter krijgt en echt een heel eigen taal wordt. We sluiten de dag af met een rondleiding door de Alte Synagoge in Essen, waar niet alleen aandacht is voor religieuze aspecten, maar vooral ook voor het Joodse dagelijks leven, vroeger en nu.

Het doel van de Masterclass is een minder bekend deel van de Duitstalige wereld taalkundig en cultureel te ontdekken en beter te leren kennen. Tijdens deze dag word je begeleid door twee docenten van de opleiding Duitse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor gemotiveerde leerlingen in de bovenbouw van het vwo met een speciale interesse in de Duitse taal en cultuur. We vertrekken om 7:45 uur vanaf Nijmegen CS. Rond 18.30 uur zijn we weer terug in Nijmegen. Je docent kan je, met toestemming van je ouders/verzorgers aanmelden voor deze masterclass. Deelname is gratis. De reiskosten van en naar Nijmegen en lunch/avondeten zijn niet inbegrepen.

foto-pendelus9-11

E-mail
Aanmelden

Als docent/mentor of decaan kun je max. 3 leerlingen (bovenbouw vwo) aanmelden voor deze masterclass. Deelname is gratis.