Zoek in de site...

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: ongelooflijke zaken bij Herodotus (Masterclass)

Datum
donderdag 10 november 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
13:00 tot
Locatie
Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Pre-University College of Society
Spreker
Janric van Rookhuijzen en Floris Overduin
Beschrijving

Herodotus, de bekende Griekse geschiedschrijver uit de 5e eeuw v. Chr., is ook een nieuwsgierige onderzoeker en reiziger: hij stelt ons enthousiast op de hoogte van harde feiten en talloze leuke weetjes over landen, volken, hun mythes en gebruiken en vele andere bijzondere gebeurtenissen. Kortom, een heerlijke schrijver voor het eindexamen Grieks dit jaar. In deze masterclass komt een aantal passages aan bod die ook in de examenbundel staan en deze worden in een ruimere context geplaatst: een ideale smaakmaker dus voor examenkandidaten, maar ook interessant voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Dus ook leerlingen zonder Grieks in hun profiel kunnen hieraan deelnemen.

In het eerste deel van deze masterclass ga je passages lezen uit de Historiën, waarin Herodotus als etnograaf, geograaf en paradoxograaf verschijnselen beschrijft waarvan je je kunt afvragen of je die kunt geloven: bestaan die griffioenen écht? Wat moeten we als lezer hier nu mee? In vergelijking lees je ook over ongelooflijke zaken uit India die de arts Ctesias (hij leefde een halve eeuw na Herodotus) beschrijft.

Na de pauze en een rondleiding over de universiteitscampus start het tweede deel van de masterclass. Het vertrekpunt van dit tweede deel is de femme fatale Artemisia, de koningin van Halikarnassos in het Perzische rijk. Een sterke vrouw die bij de slag van Salamis een Perzisch schip tot zinken weet te brengen. Zo zijn er meer sterke vrouwen in het werk van Herodotus, die in de oorlog het werk van mannen vaak op zijn kop zetten. Zo komen ook de Skythen voorbij, een nomadisch volk dat in de oudheid leefde op de steppe van Oekraïne.

Laat je verrassen door de (on)gelooflijke verhalen van deze historische meesterverteller!

Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur.

E-mail
Telefoon
0631132898
Aanmelden

Als docent, decaan of mentor kun je via dit inschrijfformulier maximaal 3 leerlingen aanmelden voor deze masterclass.