Zoek in de site...

Spoorzoeken: een taalkundige en literaire wandeling in Duitsland

Datum
donderdag 7 december 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
07:45 tot
Locatie
Essen, Duitsland
Spreker
Sabine Jentges en René Gerritsen
Beschrijving

Spoorzoeken: een taalkundige en culturele wandeling in Duitsland

Tijdens deze unieke masterclass gaan we met de bus naar Essen in Duitsland. We verkennen de stad, bezoeken de universiteit en we gaan naar Zeche Zollverein, een industiecomplex dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

foto-pendelbus7-12

Tijdens deze dag speuren we naar talige en symbolische uitingen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan borden, tekeningen, graffiti, flyers, posters en reclame. Deze uitingen zeggen iets over de mensen die hier leven. Welke linguïstische en culturele betekenis kunnen we toekennen aan onze vondsten? Behoren ze bijvoorbeeld tot de dominante cultuur of zijn ook subculturen vertegenwoordigd? Zijn ze allemaal in het Duits of vinden we ook andere talen? Vinden we alleen uitingen van volwassenen of herkennen we ook jongerentaal? Ten slotte geven we onze gevonden voorwerpen een eigen verhaal, ze inspireren ons tot een zogenaamde flash fiction, een zeer korte zelfgeschreven tekst.

Het doel van de Masterclass is de Duitstalige wereld taalkundig en cultureel te ontdekken en beter te leren kennen. Tijdens deze dag word je begeleid door twee docenten van de opleiding Duitse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor gemotiveerde leerlingen in de bovenbouw van het vwo met een speciale interesse in de Duitse taal en cultuur. We vertrekken om 7:45 uur vanaf Nijmegen CS. Rond 18.30 uur zijn we weer terug in Nijmegen. Je docent kan je, met toestemming van je ouders/verzorgers aanmelden voor deze masterclass. Deelname is gratis. De reiskosten van en naar Nijmegen en lunch/avondeten zijn niet inbegrepen.

E-mail
Aanmelden

Als docent/mentor of decaan kun je max. 3 leerlingen (bovenbouw vwo) aanmelden voor deze masterclass. Deelname is gratis.