Zoek in de site...

Voorgaande edities Nescioprijs

Marit Bongers en Rwan Al-Attar (Commanderij College) winnen Nescioprijs 2021!

Tijdens een bijzondere digitale bijeenkomst zijn door 16 april 2021 de winnaars bekend gemaakt van de Nescioprijs 2020. Marit Bongers en Rwan Al-Attar (Commanderij College) zijn uitgeroepen tot de winnaars van de Nescioprijs 2021. Zij winnen hiermee € 500,- en een uitnodiging tot sollicitatie bij de Honours Academy.

De jury was diep onder de indruk van het winnende profielwerkstuk 'The Word that does not belong to Everyone - Een genealogie van het N-woord'. Jurylid Mathilde Roza roemt de leerlingen met onder andere de volgende woorden: Wat jullie onderzoek zo goed maakt is om te beginnen dat jullie het op sensitieve en verantwoordelijke wijze hebben opgezet en uitgevoerd. Daarnaast zijn jullie er in geslaagd om een veelzijdig beeld te schetsen van het N-woord: jullie werkstuk heeft een historische, een cultuurtheoretische en een taalfilosofische component, en jullie maken dit theoretische verhaal relevant door het te plaatsen in een maatschappelijke context. Daar schetsen jullie een gedifferentieerd beeld van het gebruik van het woord, en de gevoeligheden eromheen. Met dit onderzoek zijn jullie erin geslaagd om het aanhoudende belang van de ethische en maatschappelijke vraagstukken rondom de slavenhandel, en de koloniale geschiedenis van Europa aan te tonen.

Op een welverdiende tweede plaats zijn Sam Ringeling en Noah van Boven ( Corlaer College) geëindigd met hun profielwerkstuk 'Journaalfonetica. Elke generatie een nieuw klankbeeld'.

De derde prijs is voor Casper Jeukendrup en Luc Wehrens (Stedelijk Gymnasium Arnhem) met hun werkstuk 'Gegrepen door muziek. Wat maakt dat muziek ons raakt en bijblijft'.