Zoek in de site...

Zelfverdediging

Jaarlijks worden er tienduizend winkeldiefstallen in Nederland gepleegd. Naast de grote kostenpost die de diefstallen met zich brengt, zijn de medewerkers van de winkels voor hun leven getekend, zeker wanneer sprake was van (bedreiging met) geweld tijdens de diefstalpoging.

Enkele winkeliers hebben dan ook voorzorgmaatregelen getroffen. Zo had de eigenaar van de juwelierszaak Goldies een vuurwapen aangeschaft nadat hij in 2010 was overvallen. Bij een latere overval met bruut geweld heeft zijn vrouw het desbetreffende vuurwapen gebruikt, omdat zij vreesde voor het leven van haar man, die werd bedreigd met een vuurwapen door de overvallers. De geloste schoten zijn de overvallers fataal geworden. De juweliersvrouw is uiteindelijk niet veroordeeld voor de dood van de twee overvallers, aangezien haar handelen kon worden aangemerkt als zelfverdediging. Echter loopt het niet zo rooskleurig af voor alle winkeliers. Dit doet vragen rijzen omtrent het grensvlak tussen zelfverdediging en eigenrichting.

Interessante vragen:

  • Wat wordt verstaan onder eigenrichting?
  • Wat wordt verstaan onder noodweer (zelfverdediging binnen het strafrecht)?
  • Wat is het verschil tussen eigenrichting en noodweer?
  • Wat vind jij van het feit dat de winkelier wordt veroordeeld voor het mishandelen, dan wel doodschieten, van de overvaller?
  • Welke gevolgen heeft een winkeldiefstal voor de winkelier en de maatschappij?
  • Worden winkeldiefstallen in Nederland te licht gestraft?

Literatuur en links: