Zoek in de site...

Is abortus moreel acceptabel?

Per jaar worden er volgens de WHO ongeveer 73 miljoen zwangerschappen afgebroken, waarvan er 30.000 per jaar in Nederland plaatsvinden. Als abortus moord is, zou dit dus betekenen dat er miljoenen mensen per jaar gedood worden. Maar wat maakt iets een mensenleven? Dit is een belangrijk thema in het abortusdebat.

In Nederland trekt men de grens bij 24 weken zwangerschap. Dan kan de baby namelijk buiten de baarmoeder overleven. Dit kan echter ook een moreel dilemma creëren, want het gebeurt wel eens dat er een baby eerder dan 24 weken wordt geboren en gewoon nog overleeft. Op sommige plekken werd de grens vroeger zelfs getrokken bij 28 weken. Dan sta je dus voor een moeilijk dilemma; ben je minder mens als je op een andere plek of in een andere tijd bent geboren?

Voor de “pro-life” kant van het debat is het duidelijk; abortus is moord. De “pro-choice” kant van het debat ziet het echter anders, abortus verschaft de vrouw de mogelijkheid tot zelfbeschikking over haar lichaam. Ze kan baas in eigen buik zijn. Een foetus van 4 weken kan ook niet buiten de baarmoeder overleven en heeft ook nog geen hart. In hoeverre kan je dat echt gelijktrekken met een volledig gevormde en bewuste baby?

Interessante vragen

  • Wat zijn de belangrijkste argumenten van de pro-choice kant?
  • Wat zijn de belangrijkste argumenten van de pro-life kant?
  • Hoe definieer je de waarde van een mensenleven?
  • Hoe is het abortusrecht in Nederland tot stand gekomen?
  • Wat is het recht tot zelfbeschikking precies?

Bronnen & Literatuur

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.