Stereotypen
Literatuur
- Stereotypering: wat is dat en hoe werkt het?, College voor de rechten van de mens
De aandacht voor discriminatie neemt steeds meer toe en daarmee ook de aandacht voor stereotypen en vooroordelen. Want juist daarin ligt vaak de oorzaak van discriminatie. Mensen discrimineren of uitsluiten op grond van stereotypen gebeurt lang niet altijd opzettelijk en bewust. Discriminatie is namelijk niet alleen het resultaat van bedoelingen maar is ook een effect: van stereotyperingen en beeldvorming in onze samenleving bijvoorbeeld. Maar wat zijn stereotypen en vooroordelen? Waarom is het zo belangrijk dat we ons er bewust van zijn? Wat valt eraan te doen? En welke rol spelen stereotypen in de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet? Het College voor de Rechten van de Mens heeft het voor u op een rij gezet. - Een paar jaar geleden ontving Chimamanda Ngozi Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is Adichie’s antwoord in de vorm van vijftien voorstellen. Haar suggesties zijn vaak recht door zee, wrang, geestig, diepzinnig en opmerkzaam en kunnen helpen een dochter op te laten groeien tot een sterke, onafhankelijke vrouw. Of het nu gaat om het voorstel om haar ook een speelgoedhelikopter te geven en niet alleen een pop, om open gesprekken te voeren over kleding, of om de mythe te ontkrachten dat vrouwen alleen gemaakt zijn om het eten op tafel te zetten, Lieve Ijeawele gaat recht naar het hart van het seksuele debat in de eenentwintigste eeuw. Het is een belangwekkend betoog over wat het werkelijk betekent om vandaag de dag een vrouw te zijn.
Een ingekorte versie van het boekje kan je lezen op Facebook.
Links
- Asha ten Broekes blog over alledaags seksisme
- Impliciete Associatie Test Harvard
Doe de Impliciete Associatie Test (IAT) en ontdek verborgen voorkeuren en welke woorden je het makkelijkst koppelt aan een bepaalde huidskleur of afkomst.
Filmpjes
- In de documentaire 'Mevrouw de Professor' (2012) belicht het LNVH de positie van vrouwen op de universiteit vanuit verschillende perspectieven. Deskundigen en leden van benoemingscommissies bespreken de gender mechanismen die een rol spelen in het selectieproces van hoogleraren en vrouwelijke wetenschappers in verschillende fases van hun carrière vertellen over hun loopbaan, hun ambities en de hindernissen op weg naar de universitaire top. Ook komen maatregelen en aanbevelingen aan bod om de doorstroming van vrouwen naar hogere wetenschappelijke posities te bevorderen.
Deze handreiking is gemaakt door Radboud Gender & Diversity Studies. Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar deze pagina.