Zoek in de site...

Kunstroven

Tijdens de Tefaf (grote jaarlijkse kunstbeurs in Maastricht) vond op 28 juni 2022 een opmerkelijke kunstroof plaats. In het volle zicht van camera’s, beveiligers en bezoekers werd door vier verklede mannen -door sommigen werd de kleding die de mannen droegen omschreven als ‘Peaky Blinders’ kostuums- een collier buitgemaakt, met een waarde van maar liefst 27 miljoen euro. Het is onduidelijk hoe de mannen ongezien binnen zijn gekomen, wat opvallend is vanwege de kostuums die zij droegen en omdat zij een moker en vuurwapens bij zich hadden. De mannen zouden onderdeel zijn van de zogeheten ‘Pink Panther’-bende, een bende die internationaal opereert en kunstroven pleegt.

Dit is niet de enige kunstroof die zich in de afgelopen jaren heeft afgespeeld en het gaat ook niet alleen om juwelen. Ook schilderijen en tekeningen zijn populair bij dieven. Zo werd in 2002 tijdens een transport een collectie van zo’n 400 schilderijen, notities en tekeningen van Karel Appel gestolen. Gelukkig zijn deze in 2012 weer terug gevonden in het Verenigd Koninkrijk, waar zij in een loods waren opgeslagen. Een andere roof vond plaats in het Van Gogh-museum in Amsterdam, daar werden in hetzelfde jaar twee schilderijen van Vincent van Gogh gestolen, ter waarde van miljoenen euro’s.

Een andere manier van roof is wanneer het kunstwerk wordt meegenomen door een bezetter of kolonisator. Denk hierbij aan het roven van kunst in het bezit van Joodse mensen door de nazi’s, maar ook het stelen van religieuze voorwerpen, kunstwerken, juwelen of gebruiksvoorwerpen van volkeren in Azië en Afrika, die in Europa tentoon worden gesteld als ‘kunst’. Een voorbeeld is de Koh-I-Noor diamant uit Zuid-Azië, die momenteel in het Verenigd Koninkrijk onderdeel uitmaakt van de Britse Kroon.

Interessante vragen:
-Hoe wordt kunst beveiligd in een museum? Hoe wordt kunst beveiligd op transport? Hoe verloopt de beveiliging tijdens een kunstbeurs?
-Hoe gaat een kunstroof in zijn werk? Wie geeft de opdracht tot de roof van een kunstwerk? Wie voert de roof uit? Op welke manier(en) kan kunst worden gestolen?
-Hoe wordt geroofde kunst opgespoord (en teruggebracht/teruggegeven)?
-Hoe gaan voormalige kolonisators om met kunst uit voormalige kolonies?

Bronnen:
Diamant t.w.v. € 27 miljoen spoorloos na roof op kunstbeurs TEFAF - Pure Luxe
Sieradenroof op kunstbeurs Tefaf in Maastricht, opgepakte verdachten zijn Belgen (nos.nl)
Half miljoen tipgeld voor Tefaf-roof: 'Baat het niet, dan schaadt het niet' (nos.nl)
Politie is leden Pink Panther-bende op het spoor | Panorama
Overzicht van opvallende kunstroven in Nederland | Rotterdam | AD.nl
Waarom India de Koh-i-Noor-diamant terugeist van Groot-Brittannië - BAUNAT

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Letteren.