Zoek in de site...

Social media

De belangrijkste innovaties van de laatste decennia zijn internet en social media. Begin jaren 90 kwam internet mondjesmaat op en nu zijn de mogelijkheden eindeloos en is nagenoeg 100% van de mensen jonger dan dertig jaar actief op online platformen. Of het nu het feliciteren is via Facebook, het tonen van je laatste sportprestaties op Instagram of het delen van je beste kiekjes op Flickr, een groot gedeelte van ons sociale leven speelt zich online af.  Deze ontwikkeling heeft echter naast sociaalmaatschappelijke gevolgen ook psychologische consequenties. Zo raken mensen in paniek wanneer ze hun smartphone verliezen, hoor je verhalen over facebookverslaving, en zijn mensen bang om iets te missen als ze offline zijn (FOMO: Fear Of Missing Out). We lijken in zekere zin afhankelijk geraakt te zijn van internet, sociale media en sociale platformen.

Wat leveren social media ons eigenlijk op? En wat zijn de keerzijden? Leidt dit tot problemen thuis, op het werk of tijdens het studeren? Hoe kan je op een goede manier omgaan met social media en sociale platformen? Dit zijn voorbeelden van vragen die je in je profielwerkstuk kunt uitdiepen.

Tips voor onderwerpen

Smartphone gebruik in het verkeer; social media binnen het onderwijs; narcisme (zelfbeelden), digitale identiteit en avatars; social media en virtual reality; dating in tijden van Tinder; fear of missing out; online pesten; misbruik via het net.

Literatuur

  • The Narcissism Epidemic (Twenge and Campbell, 2009)
  • The dark side of Social media (Scheinbaum, 2017)
  • Psychology of the Media (Giles, 2010)

Films:

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Sociale Wetenschappen.