Zoek in de site...

De evolutie van de Bijbel

Wat doe je als je Jezus bent; je bent vredelievend, maar dan wordt er een vrouw voor je voeten geworpen die op heterdaad betrapt is op overspel. Volgens de wet van Mozes moet zij eigenlijk gestenigd worden (een vorm van doodstraf). Je wil die straf helemaal niet uitvoeren, maar de wet van Mozes kan ook niet gebroken worden. Dus zegt Jezus: “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen”. Vervolgens verlaat iedereen de ruimte, want ze weten dat niemand zonder zondes is. De vrouw leeft nog en de wet van Mozes is niet gebroken.

Dit Bijbelverhaal is wereldberoemd, het toont namelijk vredige en wijze oplossing voor een dilemma. Maar een ander detail is minder bekend; dit verhaal is later toegevoegd aan de Bijbel. De passage met dit verhaal duikt namelijk pas op in Bijbelteksten rond de 4e eeuw na Christus. Echter is het evangelie van Johannes (waar dit verhaal in te vinden is) geschreven rond het einde van de 1e eeuw na Christus.

In een paar honderd jaar tussen de originele teksten en de kopieën kan er veel gebeuren. Er zijn veel meer veranderingen te vinden in Bijbelteksten door de jaren heen. Aangezien 2000 jaar geleden alle teksten met de hand overgeschreven werden, zijn er veel verschillen te vinden tussen oude Bijbelmanuscripten. Van het per ongeluk weglaten van woorden, tot het invoegen van hele verhalen. Zo zijn er dus nog veel meer passages die afwezig zijn in de oudste Bijbelmanuscripten.

Interessante vragen

In hoeverre zijn de oudste Bijbelteksten bewaard gebleven?

  • Wat voor soort aanpassingen zijn er gemaakt aan Bijbelteksten door de geschiedenis heen?
  • Welke passages die nu nog steeds in de Bijbel staan, zijn later toegevoegd?
  • Waarom werden er fouten gemaakt door kopiisten?
  • Hoe zijn aanpassingen in de Bijbelteksten tot stand gekomen?
  • Waarom zijn bepaalde passages later aan de Bijbel toegevoegd?

Bronnen & Literatuur

Deze handreiking voor een profielwerkstuk is gemaakt door de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.