Zoek in de site...

Emancipatie

Emacipator Filmpjes

 • Programma 'Vrouw op Mars'
  Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze 'normale dingen' te mogen doen. Vrouw op Mars zet deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.

 • Period. End of Sentence (2018) Netflix documentaire

  De korte documentaire Period. End of sentence. (“A period should end a sentence, not a girl’s education”) won de Oscar in de categorie Beste korte documentaire. De docu laat perfect zien hoe groot de impact van ongesteldheid is op het leven van de meisjes en vrouwen. Sommigen vertellen inderdaad dat ze moest stoppen met school omdat ze daar geen vieze lappen kon verwisselen, anderen bespreken ook dat ze tijdens hun ongesteldheid niet naar de tempel mogen omdat ze dan onrein zijn en hun gebed niet wordt verhoord.
  Bekijk de trailer hier.

 • Het is een van de grote speerpunten van minister van Engelshoven: de emancipatie van de vrouw. Zij heeft zich persoonlijk tot doel gesteld om alle vrouwen in Nederland meer te laten werken. Minder dan de helft van de vrouwen in Nederland is financieel onafhankelijk en dat moet veranderen, vindt de minister. Hoe ver kan en wil de overheid eigenlijk gaan in het beïnvloeden van de keuze van vrouwen als het gaat om verdeling van arbeid en zorg?

  Emancipatie en zorgverdeling 13 mei 2019, EO

Links naar organisaties

Overheid

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Rijksoverheid

Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Deze handreiking is gemaakt door Radboud Gender & Diversity Studies. Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar deze pagina.