Zoek in de site...

Werkcolleges Academische Vaardigheden

De overstap van vwo naar universiteit gaat vaak niet zonder slag of stoot: het lezen van lange artikelen met ingewikkeld taalgebruik en het schrijven in eenzelfde, wetenschappelijke stijl, gaan niet vanzelf. Daarom helpt het Radboud Pre-University College of Society je graag met het ontwikkelen van je onderzoeksvaardigheden tijdens de werkcolleges Academische Vaardigheden. In deze werkcolleges ga je aan de slag met jouw eigen profielwerkstuk of een ander onderzoeksproject of -opdracht. Onder begeleiding van een docent van de Radboud Universiteit leer je welke academische stappen je moet zetten om jouw onderzoek succesvol af te ronden.

De werkcolleges zullen worden gegeven door dr. Griet Coupé (coördinator Radboud Writing Lab) en Rik van der Elst (docent maatschappijleer bij NSG Groenewoud).

Wat is een werkcollege?

Aan de universiteit worden naast hoorcolleges ook werkcolleges gegeven voor groepen van ongeveer 30 studenten. In zo’n werkcollege werken studenten aan opdrachten onder begeleiding van een docent. Ook de werkcolleges Academische Vaardigheden zullen in het teken staan van het actief werken aan opdrachten om jouw onderzoeksproject of profielwerkstuk als een echte wetenschapper aan te pakken. Je krijgt kritische feedback op je eigen werk en geeft ook feedback op het werk van andere scholieren. De werkcolleges duren ongeveer 2,5 uur, van 14.30 tot 17.00 uur.

Leerdoelen

  • Je weet welke vaardigheden door de universiteit gevraagd worden voor het opzetten en uitvoeren van een onderzoek en oefent met deze vaardigheden;
  • Je beschikt over een onderzoekende houding waarbij je academische vaardigheden kunt toepassen zoals kritisch denken, logisch redeneren, bronnen analyseren, peer feedback geven en ontvangen; presenteren en rapporteren.

Overzicht werkcolleges

Er worden in totaal drie werkcolleges Academische Vaardigheden aangeboden, die op elkaar voortbouwen. Het beste resultaat krijg je door aan alle drie de werkcolleges deel te nemen, maar je kunt ook een los werkcollege volgen. Wanneer je hebt deelgenomen aan alle drie de werkcolleges ontvang je een certificaat van deelname.

  • Werkcollege 1 – Je onderzoek voorbereiden

Tijdens dit werkcollege ga je van start vanuit je gekozen onderwerp. Je formuleert een passende onderzoeksvraag en splits die op in deelvragen. Daarnaast maak je een onderzoeksopzet en planning en bedenk je hoe je bronnen kunt verzamelen.

  • Werkcollege 2 – Antwoorden vinden in de bronnen

Tijdens dit werkcollege ga je kritisch aan de slag met je bronnen. Zijn je bronnen betrouwbaar, hoe lees je ze analytisch en op welke manier gebruik je ze om je onderzoeksvraag te beantwoorden?

  • Werkcollege 3 - Schrijven en structureren

Tijdens dit werkcollege is het tijd om jouw onderzoeksverslag op een academische wijze op te schrijven. Hoe breng je structuur aan en zorg je dat het een logisch verhaal wordt? Dit college zal fysiek plaatsvinden op de campus.

Inschrijven

De inschrijving voor de werkcollegereeks is gesloten. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data voor het studiejaar 2022-2023 of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Lessenreeks academische vaardigheden