Personeelsvereniging Radboud
Zoek in de site...

Muziek in de Pauze

Dertig jaar geleden besloten rector magnificus Fons Plasschaert en Het Studium Generale lunchconcerten te organiseren. Eerst wekelijks op maandag, vervolgens maandelijks met als titel Muziek in de Pauze. Daarna werden deze
concerten overgenomen door de PV Radboud.

Op dinsdag 29 november is er weer een klassiek concert. Dit keer verzorgt door het duo Delta Scuti, bestaande uit Mateo Viscarra Wilde (piano) en Gemma Smit (cello). Hun ontmoeting in 2019 op het Conservatorium in Zwolle was de start van een oprechte vriendschap en een sterke muzikale band. De oorsprong van hun naam ligt in een belangrijke bron van inspiratie voor het duo: de natuur; Delta Scuti is de naam van een helder stralende ster.

Deze middag brengen zij:
Het celloconcert in e-mineur (deel1) van Edward Elgar,
De cello sonate in d-mineur (deel 1)van Dmitri Shostakovich
De Fantasiestücke van Robert Schumann.

Praktische informatie

Datum: 29 november 2022
Tijd: 12:30
Locatie: 
Theaterzaal C van het Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141

Het concert is vrij toegankelijk voor publiek.

Informatie over het duo

Mateo Viscarra Wilde (2000, Bolivia) studeert aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Frank van de Laar. Hij begon zijn pianostudie in 2006 aan de Gnesin School in Rusland bij Ella Mihaylovna Koperina. Daarna studeerde hij aan het Nationaal Conservatorium in Bolivia. Ook volgde hij in 2013 masterclasses bij Alexander Moutouzkine in New York, en in 2019 studeerde hij bij Slava Poprugin aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Gemma Smit (2000, Nederland) studeert bij Karlien Bartels aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ze begon op haar 7e met haar cellostudie. Vanaf 2016 nam ze deel aan het strijkersensemble 'Fancy Fiddlers' als aanvoerder, onder leiding van Coosje Wijzenbeek in Amsterdam. Daarbij volgde ze masterclasses van Charles Watt en Monique Bartels. In 2018 studeerde ze een jaar bij Maarten Mostert aan het Conservatorium in Amsterdam.

Mateo en Gemma vonden elkaar in de gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en repertoire uit de romantiek, en dit legde de basis voor het ontstaan van Duo Delta Scuti. Al snel werd hun nieuwsgierigheid gewekt door de veelzijdigheid van de verschillende stijlen binnen het klassieke repertoire, en geven ze concerten met een divers programma. Ze gaven onder andere concerten op het stadsfestival en in het Odeon in Zwolle, het Wilminktheater in Enschede, Arnhem, Vorden, muziekgebouw Eindhoven en andere steden. Ook namen ze namen deel aan masterclasses van het Bennewitz kwartet & Harry-Imre Dijkstra. Daarnaast speelden ze in de finale op het Gelre kamermuziek concours. Met veel enthousiasme laten ze de mensen hun passie voor de muziek beleven, en ze zijn klaar om de podia in Nederland te bestormen. De puurheid in het musiceren die ze beiden delen is voelbaar en maakt hun samenspel uniek.