Personeelsvereniging Radboud
Zoek in de site...

Interactieve lezing | Duurzaam boodschappen doen: Hoe overleef ik de supermarkt?

Datum bericht: 12 september 2023

‘Wat eten we vandaag?’. Dat is voor veel mensen een lastige vraag. Thuis aan tafel wil iedereen wat anders en in de supermarkt is er zo veel keuze tussen producten, merken en keurmerken. Survival in de supermarkt.

Terwijl je echt wel je best doet om gezond, lekker én ‘duurzaam’ eten te kopen. Producten en gerechten waar je dol op bent. Voor je gezin, voor jezelf en voor het klimaat. Dat is super!

Is dit duurzaam?

Veel mensen vragen zich af: Welke keuze is goed? Koop ik de diepvriesboontjes in een kartonnen pak of de biologische boontjes in plastic zak? En die blauwe bessen? Zijn die per boot of vliegtuig naar Nederland gekomen?

Duurzaam boodschappen doen

Tijdens deze presentatie van climatechain leer je hoe in de drukte van elke dag duurzame keuzes kunt maken, gewoon in de supermarkt bij jou in de buurt. Kom ontdekken hoe je met voeding bij kunt dragen aan een betere wereld. Met wat je dagelijks eet en wat je wekelijks koopt.

Leer wat nieuws!

Misschien ben je al een tijdje bezig met bewust boodschappen doen. Ook dan zit deze lezing vol nieuwe achtergrond en informatie. Over dit onderwerp valt zo veel meer te vertellen dan ‘voorkom plastic verpakkingen’ en ‘eet wat vaker vegetarisch’.

Je krijgt aan de hand van een denkbeeldig rondje door de supermarkt allerlei eenvoudig toepasbare tips aangereikt. Want als het je dáár lukt om goede keuzes te maken dan lukt dat je overal. Na de presentatie is er nog de mogelijkheid om na te praten onder het genot van wat lekkers.

Je ontdekt:

  • De 10 feiten en fabels rondom verpakkingen, soja, keurmerken, supermarktprijzen en biologische en lokale producten.
  • Welke voedingsmiddelen de meest milieuvriendelijke keuze zijn (en waarom).
  • Tientallen tips voor gezonde, smaakvolle en duurzame vervangers voor een aantal producten op je wekelijkse boodschappenlijstje.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden.

Praktische informatie

Datum: donderdag 2 november 2023
Tijd: 19.30 tot 20.45 uur
Locatie: Villa Oud Heyendael
Kosten deelname: PV leden 5 euro, niet-leden: 10 euro
Aantal deelnemers: minimaal 7, maximaal 25
Docent: Anke van Dijk van climatechain

Over de docent

Deze inspirerende lezing wordt verzorgd door Anke van Dijk van climatechain. Anke helpt mensen om hun dagelijks leven te verduurzamen. Door praktische informatie over een duurzamer leven algemeen toegankelijk, bruikbaar en inspirerend te maken. Sinds 2020 geeft Anke ook workshops en spreekt ze over hoe je groene gewoontes kunt ontwikkelen en vasthouden.

Al jaren ergerde Anke zich in de supermarkt aan al het plastic. Daarom zocht ze uit welke keuzes in de supermarkt de beste zijn voor de wereld. Wat ze leerde? Er is veel achtergrond en onderzoek te vinden over de milieubelasting van voedingsmiddelen (o.a. RIVM). Ze nam de tijd om zich in de materie te verdiepen en ze dook in databases, boeken, artikelen en footprintzoekers. Wat ze heeft geleerd kun jij nu in veel minder tijd ook te weten komen.

Meer info

Bij inhoudelijke vragen is Anke bereikbaar via: info@climatechain.nl of 06 28 125 263.