Personeelsvereniging Radboud
Zoek in de site...

Een terugblik op de meerdaagse reis naar inspirerend Toscane

Reis naar inspirerend Toscane.
(maandag 18 t/m woensdag 27 september 2013)

De heenreis via de Gotthardtunnel (weer open) met een overnachting in Frankrijk verliep voorspoedig. Op de tweede dag arriveerde we in Montecatini Terme in het hotel Biondi. Het was een prima hotel met lekker eten en het personeel was streng (niet een minuut voor opening het restaurant betreden), maar rechtvaardig en hardwerkend om het iedereen naar de zin te maken.
Op de derde dag startte het drukke excursieprogramma naar Pisa, Florence en Siena met overweldigend mooie gebouwen, kathedralen en paleizen, evenals beelden en fonteinen. Op eigen gelegenheid bezochten we in Pisa het Domplein met kathedraal en scheve toren.
Een jeep safari (ervaren door velen als dollemansrit) bracht ons naar Carrara, waar het prachtige marmer wordt gedolven. De groeve was indukwekkend en het museum gaf veel informatie. Van dit marmer zijn de mooiste beelden gemaakt en de kathedralen in de regio zijn van binnen en van buiten ermee bekleed.
De reis naar Cinque Terre in Ligurië, met een boottocht onder leiding van de gids Eva, viel in het water doordat het gedurende de tocht vrijwel continu regende in iedereen benedendeks moest zitten of zelfs staan. Ook het stampen van de boot werd als onprettig ervaren (zeeziekte).
In de steden Florence en Siena leidde een gids ons door deze met touristen overspoelde steden, terwijl ze de bezienswaardigheden liet zien en er ook de geschiedenis van de streek en stad vertelde. Het was veel lopen en af en toe verdwaalde er iemand even in de enorme drukte.
Van en naar de steden reden we door het Toscaanse landschap met zijn slanke cypressen, olijf-gaarden en wijngaarden.
We bezochten Volterra een Etruskische stad, evenals het middeleeuwse San Gimignano. Lucca is een wat kleiner stadje en veel minder druk. Hier kun je het lekkerste ijs van Italië eten als je tenminste in een rij van honderd wachtenden voor je wilt gaan staan.
Op de laatste dag in Toscane werd een wijnboederij bezocht met een wijnproeverij tijdens een romantische lunch op het landgoed.
De terugreis over de Brennerpas was erg mooi met prachtige uitzichten. Na de overnachting in Zuid-Duitsland hadden we nog een kleine rondrit door Keulen.
Onze prima chauffeur Roger begroette ons ieder dag met bon giorno en bracht ons overal naar toe. In de bus gaf hij ons een lesje Italië voor beginners en hoe het bestellen gaat in de wegrestaurants (eerst betalen en met je bon je bestelling ophalen).
Jammer genoeg raakten enkelen van ons besmet met Corona, werden ziek en konden niet het hele programma meemaken.

Al met al: voor ons een geslaagde, mooie reis, die werd afgesloten met een diner in hotel Van der Valk in Moers.

Hanneke en Rien van der Gaag.