Foto van docent bij Digital Energy Dialogue
Foto van docent bij Digital Energy Dialogue

Maatwerktraining slaat een brug tussen ICT en energie

De Topsector Energie is de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Ze stimuleren nieuwe initiatieven die de transitie naar duurzame energie versnellen en wilden hiervoor graag co-creëren met de Radboud Universiteit. Zo ontstond de Digital Energy Academy, een collectief waar innovatieve oplossingen worden ontwikkeld en geïmplementeerd door nauwe samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoek.

De Topsector Energie had de behoefte om (inter-)regionale kennis te delen als basis voor community management, met een speciale focus op de mogelijkheden van AI zowel binnen als buiten de energiewereld. Dit initiatief groeide uit tot een lerend netwerk dat antwoorden biedt op vraagstukken op het snijvlak van ICT en energie: de Digital Energy Academy. In dit netwerk benaderden bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen technische aspecten multidisciplinair, waarbij ook sociaal-organisatorische, veranderkundige, juridische en ethische perspectieven geïntegreerd werden. Deze aanpak weerspiegelt de complexiteit van digitalisering in de energiesector en sluit aan bij de groeiende behoefte aan integrale samenwerking in de maatschappij. 

Tijdens de Digital Energy Academy werd aandacht besteed aan essentiële aspecten zoals goed databeheer, cybersecurity en de ethische en sociaal-maatschappelijke vragen die hierbij komen kijken. Daarnaast was het doel om deelnemers te inspireren door hen mooie voorbeelden te tonen en toekomstige mogelijkheden te schetsen. Een regionale aanpak stond centraal, waardoor het een handelingsperspectief bood (en nog steeds biedt) voor effectieve betrokkenheid. Het resultaat delen we graag met je in de vorm van een DPF.

“Trots om hier mijn bijdrage aan te leveren. Veel dank ook aan alle deelnemers, want alleen in gesprek met elkaar komen we stap voor stap verder.”  - Claire Groosman, programmamanager Topsector Energie en mede-ontwikkelaar

“Het was echt een heel waardevolle dag! Dank voor de perfecte organisatie!" - Patrick Kools, 2nd degree connection 2ndDirector Clean Energy

Meer weten over dit programma?

De maatwerktraining Digital Energy Dialogue leverde werknemers in de energiesector het volgende op:

  • inzicht in de integratie van digitale technologie en de energiesector
  • vaardigheden om digitale uitdagingen in de energiesector aan te pakken
  • kennis van innovatieve oplossingen voor de energietransitie
  • praktische handvatten voor het implementeren van digitale strategieën in energieprojecten
  • de mogelijkheid om te netwerken met professionals uit de energiesector en de ICT-branche.

    Heb je vragen over dit programma of lijkt een soortgelijk programma je ook iets voor je eigen bedrijf of organisatie? Neem dan contact op met Radboud Academy. 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Radboud Academy