Foto van fruit
Foto van fruit

Cursus: Levensstijl & Gezondheid

Gezond leven – dat willen we allemaal, maar soms ook even niet. Dat alcohol en sigaretten niet gezond zijn voor je, weet tegenwoordig iedereen. Echter zijn er ook slechte gewoontes uit het dagelijks leven die van invloed op je gezondheid zijn, waar je niet of nauwelijks bij stilstaat. We denken vaak dat we ‘gezond bezig zijn’, maar is dat wel zo?

Het programma en de docenten zijn onder voorbehoud. 

  Algemeen

  Over deze cursus

  In deze cursus leer je meer over enkele belangrijke aspecten die bijdragen aan een gezond leven: beweging, voeding, slapen en een goede balans tussen lichaam en geest.

  Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je gezond blijft en dat je jezelf goed voelt. Ook wanneer je ziek bent, kan een gezonde levensstijl jou helpen met een voorspoedig herstel. Zelfs bij iemand die ongeneeslijk ziek is, kan een gezonde levensstijl een betere kwaliteit van leven opleveren. Onderzoekers van het Radboudumc doen naar al deze zaken onderzoek. Ze brengen je op de hoogte van de nieuwste inzichten en onderzoeksresultaten. Reuze interessant en je steekt er tegelijkertijd wat van op, wat je in je eigen levensstijl kunt toepassen!

  Docent prof. dr. Anne Speckens

  Anne Speckens is hoogleraar ‘Psychiatrie, in het bijzonder stemmings- en angststoornissen’ en bestudeert hoe mindfulness en compassie een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg, zowel voor patiënten als zorgverleners zelf.

  Maatwerkmogelijkheden

  Onze programma's zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan je specifieke behoeften. Of het nu gaat om het volledige programma of een specifiek onderdeel, wij bieden maatwerkvarianten aan om te zorgen dat de inhoud naadloos aansluit bij jouw wensen en doelen. Heb je interesse in maatwerk? Bekijk de maatwerkmogelijkheden en/of neem gerust contact met ons op. 

  Klas vol cursisten

  Voor wie is deze cursus bedoeld? 

  In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over gezondheid, welzijn, gedrag en psychologie. 

  Wat levert de cursus op?

  • Kennis over hoe je met je levensstijl invloed kunt uitoefenen op je gezondheid. 
  • Inzicht in de huidige stand van onderzoek naar de invloed van levensstijl op onze gezondheid door beweging, voeding, slapen en de balans tussen lichaam en geest.
  • Tips voor alledag.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 195
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting.
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Inclusief koffie en thee
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Aantal bijeenkomsten
  4

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Studie uren
  11
  Eindresultaat
  Certificaat
  Aanbieder
  Radboud Academy

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Neem dan contact met ons op.

  Programma

   

   

  Bijeenkomst 1

  Prof. dr. Maria Hopman - Wat is de rol van beweging voor onze gezondheid?  
  De mens is gemaakt om te bewegen. Duizenden, miljoenen jaren geleden ten tijde van het jagen en verzamelen bewogen we waarschijnlijk 4 tot 7 uur op een dag. Onze genen passen bij een actieve leefstijl. Echter de laatste 50 tot 100 jaar bewegen we steeds minder. De helft van de Nederlandse bevolking beweegt geen half uur per dag. Deze beweegarmoede is geassocieerd met meer dan 30 chronische ziekten waarvan de hart- en vaatziekten en suikerziekte belangrijke voorbeelden zijn. Tijdens het bewegen zijn onze spieren actief en die hebben daar zuurstof en brandstof voor nodig. Om dat aangevoerd te krijgen moeten hart en longen harder werken en worden de bloedvaten goed doorbloed. Goede bloedvaten zijn van belang voor al onze organen denk aan hart, nieren en hersenen. In dit college wordt het belang van bewegen vanuit een evolutionair perspectief uiteengezet, toegelicht waarom bewegen van belang is voor onze gezondheid en tips en tricks gegeven hoe je gezond kunt bewegen.

  Bijeenkomst 2

  Dr. Manon van den Berg - Wat is de rol van gezonde voeding en wat verstaan we daar precies onder? 
  Voeding is een eerste levensbehoefte. Dat een goed samengestelde voeding bevorderlijk is voor de gezondheid weet iedereen. Maar wat is eigenlijk het effect van een ongezonde voeding op onze gezondheid? En hoe gezond is het aanbod van voeding in onze maatschappij? In de media worden veel uitspraken gedaan over gezonde voeding en komen veel hypes voorbij. Echter, weten wát goede voeding is, vraagt om gedegen wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk deel van voedingsonderzoek is gericht op de vraag welke voedingsfactoren een gunstig of juist ongunstig effect op de gezondheid hebben en in welke mate of bij welk niveau van inname dat dat het geval is. Het totaal overzicht aan epidemiologisch onderzoek is samengevat in de zogeheten ‘Richtlijnen goede voeding’ van de Gezondheidsraad. In dit college wordt besproken wat het verband is tussen ongezonde voeding en gezondheid. Daarnaast wordt toegelicht waaruit een gezonde voeding bestaat en wat de invloed daarvan is op het voorkomen van welvaartsziekten.

  Bijeenkomst 3

  Dr. Jacqueline van der Meij - Waarom slapen we eigenlijk?
  Een groot gedeelte van ons leven brengen we slapend door, wat al aangeeft dat slaap dus wel belangrijk moet zijn voor ons bestaan. Maar is het een tijd van rust, zoals vaak gesteld wordt, of vinden er in deze periode met weinig externe invloeden juist belangrijke lichamelijke processen plaats? Door de week wat kortere nachten maken of zelfs een nacht slaap totaal overslaan; “ach, dat haal ik in het weekend wel weer in”, is een vaak gehoord argument. Maar is dat eigenlijk wel zo? Dan zijn er ook de bekende vroege vogels (ochtendmensen) en nachtuilen (avondmensen). Maar is onze maatschappij wel ingesteld op deze verschillende slaappatronen? In dit college wordt dieper ingaan op deze en nog veel meer vragen over wat slaap is, welke functies aan slaap worden toegeschreven en wat de invloed van slaap op onze gezondheid is.   

  Bijeenkomst 4

  Prof. dr. Anne Speckens - Een gezonde geest in een gezond lichaam: de mogelijke bijdrage van mindfulness aan een gezonde leefstijl 
  Mindfulness is met aandacht aanwezig zijn bij wat er is, of het nu prettig of onprettig is, met een grondhouding van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Het kan helpen om het lichaam beter te leren kennen en je meer bewust te worden van emoties en gedachten. Daarnaast kan mindfulness helpen om je automatische patronen of gewoonten beter in het vizier te krijgen. Dat laatste geeft je dan weer de mogelijkheid om je af te vragen of die gewoonten “gezond” zijn of niet en “gezondere” manieren van omgaan met situaties uit te proberen. Onderzoek heeft laten zien dat mindfulness behulpzaam kan zijn voor mensen met psychische klachten of chronische lichamelijke ziekten, maar bijvoorbeeld ook voor professionals in de gezondheidszorg of onderwijs.   

  Portret van Maria Hopman

  Prof. dr. Maria Hopman

  Lees meer over Maria
  Portret van Manon van den Berg

  Dr. Manon van den Berg

  Lees meer over Manon
  Portret van Jacqueline van der Meij

  Dr. Jacqueline van der Meij

  Lees meer over Jacqueline
  Portret van Anne Speckens

  Prof. dr. Anne Speckens

  Lees meer over Anne

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 195,00 inclusief koffie en thee (vrijgesteld van BTW). Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting. Lees hier meer over korting en subsidie

  Inschrijving

  Je kunt je nog niet inschrijven voor deze cursus. Wel kun je je gegevens achterlaten via het Houd me op de hoogte-formulier via de button bovenaan de pagina, zodat we je kunnen informeren over deze editie. 

  Door een formulier in te vullen, deel je persoonsgegevens met ons. Je kunt erop vertrouwen dat we je persoonsgegevens met zorg en vertrouwelijk behandelen. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring. Als je meer wilt weten over zaken zoals betalingen of annuleringen, bekijk dan onze algemene voorwaarden