Brein met woorden
Brein met woorden

Cursus: Ons Kostbare Brein

Het menselijke brein is een prachtig, nog steeds mysterieus maar ook ons meest persoonlijke orgaan. Ons denkvermogen huist erin, onze emoties en wie we zijn. In deze cursus maak je kennis met de werking van de hersenen, hoe wetenschappers proberen te ontrafelen hoe hersenactiviteit bijdraagt aan menselijk gedrag, en welke methoden ze gebruiken om dit te doen.

  Algemeen

  Over deze cursus

  Er is speciale aandacht voor waar het in het brein mis kan gaan. Want hoe vanzelfsprekend het ons ook doet voorkomen dat we ons dingen herinneren of dat we ons lichaam bewegen, het is niet zo eenvoudig als het lijkt. De aansturing van de mens vanuit zijn machinekamer is een precaire aangelegenheid. Door bijvoorbeeld een ongeluk, ouderdom of erfelijkheid werkt het brein mogelijk net iets anders dan we normaal gesproken zouden mogen verwachten, met alle gevolgen van dien. In deze cursus bespreken we wat het brein zou moeten doen, en wat de gevolgen zijn als het anders loopt.

  Docent prof. dr. Bas Bloem

  Prof. dr. Bas Bloem is neuroloog op de afdeling Neurologie van het Radboudumc. Zijn onderzoek richt zich vooral op neurodegeneratieve bewegingsstoornissen, met name op het gebied van loop- en balansstoornissen, en op zorginnovatie, met als doel het ontwikkelen en evalueren van zorg waar de patiënt centraal staat.

  Neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson hebben een enorme impact op het leven van mensen. Tegelijkertijd is het fascinerend (en bemoedigend) om te zien dat ons brein op een soms miraculeuze wijze kan compenseren voor de schade die wordt aangericht door deze hersenziekten.

  Maatwerkmogelijkheden

  Onze programma's zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan je specifieke behoeften. Of het nu gaat om het volledige programma of een specifiek onderdeel, wij bieden maatwerkvarianten aan om te zorgen dat de inhoud naadloos aansluit bij jouw wensen en doelen. Heb je interesse in maatwerk? Bekijk de maatwerkmogelijkheden en/of neem gerust contact met ons op. 

  Klas vol cursisten

  Voor wie is deze cursus bedoeld?  

  In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over het brein en gedrag. Er is geen voorkennis of vooropleiding vereist.

  Wat levert de cursus op?

  • Je maakt kennis met de werking van hersenen en hoe hersenactiviteit bijdraagt aan menselijk gedrag;
  • Je krijgt een goed beeld van recent onderzoek, met iedere avond een verrassende invalshoek.  

  Startdatum

  26 maart 2024, 19:30
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 235
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting.
  Inclusief koffie en thee
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  26 maart 2024, 19:30 - 21:15
  02 april 2024, 19:30 - 21:15
  09 april 2024, 19:30 - 21:15
  16 april 2024, 19:30 - 21:15
  23 april 2024, 19:30 - 21:15
  Aantal bijeenkomsten
  5
  Deadline inschrijving
  12 maart 2024, 23:30

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Studie uren
  15
  Eindresultaat
  Certificaat
  Aanbieder
  Radboud Academy

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Neem dan contact met ons op.

  Programma

  De sprekers in deze cursusreeks zijn allen werkzaam aan het Nijmeegse Donders Instituut van de Radboud Universiteit dat wereldwijde faam geniet op het gebied van hersenonderzoek, met name naar menselijke cognitie en gedrag. In deze cursus krijg je een goed beeld van recent onderzoek dat aan dit instituut gedaan wordt. Met iedere avond een verrassende invalshoek en op een toegankelijke wijze uitgelegd.

  Bijeenkomst 1 - 26 maart 2024

  Dr. Marius Peelen - Cognitie en het brein

  Bijeenkomst 2 - 2 april 2024

  Dr. Inti Brazil - Antisociaal gedrag en het brein

  Bijeenkomst 3 - 9 april

  Dr. Esther Janse - Taal, communicatie en ons brein

  Bijeenkomst 4 - 16 april

  Dr. Joukje Oosterman - Het geheugen bij veroudering – kansen en risico's

  Bijeenkomst 5 - 23 april

  Prof. dr. Bas Bloem - De automatische piloot van ons brein

  Portret van Marius Peelen

  Dr. Marius Peelen

  Lees meer over Marius
  Portret van Inti Brazil

  Dr. Inti Brazil

  Lees meer over Inti
  Portret van Joukje Oosterman

  Prof. dr. Joukje Oosterman

  Lees meer over Joukje
  Portret van Esther Janse

  Dr. Esther Janse

  Lees meer over Esther
  Parkinson-expert Bas Bloem krijgt Stevinpremie

  Prof. dr. Bas Bloem

  Lees meer over Bas

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 235,00 inclusief koffie en thee (vrijgesteld van BTW). Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting. Lees hier meer over korting en subsidie

  Inschrijving

  Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus. Wel kun je je gegevens achterlaten via het Houd me op de hoogte-formulier via de button bovenaan de pagina, zodat we je kunnen informeren over een eventuele volgende editie. 

  Door een formulier in te vullen, deel je persoonsgegevens met ons. Je kunt erop vertrouwen dat we je persoonsgegevens met zorg en vertrouwelijk behandelen. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring. Als je meer wilt weten over zaken zoals betalingen of annuleringen, bekijk dan onze algemene voorwaarden