Gelderland Academie bij training Dialoog voor Duurzaamheid
Gelderland Academie bij training Dialoog voor Duurzaamheid

Maatwerktraining Dialoog over complexe Opgaven

Dagelijks voeren volksvertegenwoordigers moeilijke gesprekken om overeenstemming te bereiken met burgers en maatschappelijke organisaties die vaak anders tegen een bepaald probleem of verschijnsel aankijken. Bijvoorbeeld over de verduurzaming van onze huizen en wijken, het vinden van een passend aanbod voor zorgbehoevenden of over de opvang van vluchtelingen.

  Algemeen

  Over deze training

  Het gesprek is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste middel om verschillen te overbruggen. Toch is het verre van eenvoudig om een goed gesprek te voeren. Je probeert een bijdrage te leveren aan een ingewikkelde discussie en je merkt dat je woorden anders worden opgevat dan je bedoelt. Je legt tijdens een inspraakavond zo helder mogelijk uit waarvoor een bepaald beleid is bedoeld, maar geen burger lijkt geïnteresseerd, integendeel, de gemoederen lopen hoog op. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat het praten over lastige kwesties de verschillen vaak eerder vergroot, dan verkleint.

  Reden genoeg om ons te verdiepen in de vraag waarom gesprekken verlopen hoe ze verlopen, welke mechanismen en patronen een rol spelen en hoe de kwaliteit van gesprekken verbeterd kunnen worden in de richting van een dialoog. Een dialoog is een bijzonder soort gesprek waarbij het niet de bedoeling is om te winnen, zoals bij een discussie of een debat, maar om samen tot iets nieuws te komen. Belangrijk uitgangspunt hierbij is écht luisteren en proberen het wederzijds begrip te vergroten. Een dialoog is daarmee ook werken aan de (werk)relatie.

  Uniek aan deze training is de focus op echte gesprekken in real life settings. Wat wordt er gezegd, hoe wordt daarop gereageerd en wat is daarvan dan weer het effect op het verdere verloop van het gesprek? Hoe kunnen we dit alles begrijpen en vooral: hoe kan het beter?

  Maatwerkmogelijkheden

  Onze programma's zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan je specifieke behoeften. Of het nu gaat om het volledige programma of een specifiek onderdeel, wij bieden maatwerkvarianten aan om te zorgen dat de inhoud naadloos aansluit bij jouw wensen en doelen. Heb je interesse in maatwerk? Bekijk de maatwerkmogelijkheden en/of neem gerust contact met ons op. 

  Voor wie is deze training bedoeld? 

  Deze training is met name gericht op:

  • volksvertegenwoordigers
  • (young) professionals werkzaam in het publieke domein
  • communicatieadviseurs (intern en extern)

  Wat levert de training op?  

  • Vaardigheden om in gesprekken op constructieve wijze verschillende perspectieven en waarden in het proces te beschouwen;
  • Inzicht in betere samenwerkingsmogelijkheden tussen overheid en burgers.

  Wat zeggen oud-deelnemers over deze training?

  In opdracht van de Gelderland Academie heeft Radboud Academy deze training ontwikkeld. Deze training is destijds beoordeeld met een 9,1. Deelnemers uit dat maatwerkprogramma zeggen over deze training:

  "De combinatie van het oefenen met acteurs, de theorie ondersteund met beeldmateriaal en het met elkaar sparren maakten het voor mij erg leerzaam.”

  "Het was een geweldige masterclass die ik aan iedereen aanbeveel."

  Factsheet

  Type onderwijs
  Training
  Aanbieder
  Radboud Academy

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze maatwerktraining? Of ben je benieuwd hoe we het programma geheel op maat voor jouw organisatie kunnen ontwikkelen? Neem dan contact met ons op.