Onderwijsdagen 2024
Onderwijsdagen 2024

Maatwerktraining Zelfzorg

Hoe zorg je als zorgprofessional goed voor je cliënten én goed voor jezelf? Dit programma is gericht op het empoweren van zorgprofessionals. Zo wordt hun vermogen versterkt om effectief en empathisch te werken, terwijl ze ook aandacht besteden aan hun eigen welzijn en gezondheid. Ontdek hoe de training een positief verschil kan maken voor je team en bijdraagt aan zowel persoonlijke groei als professionele ontwikkeling.
 

  Algemeen

  Over deze training

  Dag in dag uit omgaan met emoties van anderen, kan een wissel trekken op je energie, bevlogenheid en eigen emoties. Hoe kun je je werk goed doen, zonder voorbij te gaan aan je eigen grenzen en behoeften? Hoe kan je anderen aanspreken op hun rol en verantwoordelijkheid? En hoe zorg je niet alleen goed voor je cliënten, maar ook voor jezelf? Belangrijk uitgangspunt daarbij is ‘jezelf als instrument’; het bewustzijn dat je jezelf inclusief alle patronen, talenten en valkuilen altijd meeneemt. Dit leertraject ondersteunt je in het versterken van je veerkracht, inzetbaarheid, professionele intuïtie en integriteit. 

  Belangrijke focus van de leergang is het leren omgaan met morele stress. Deze vorm van stress is het gevolg van de heftigheid van keuzes en beslissingen die je moet maken in het werk. Dat kan leiden tot een knagend stemmetje in je geweten: Heb ik het wel goed gedaan? Had ik niet x of y? Zeker gezien de beperkte tijd die je beschikbaar hebt ligt het gevoel van tekortschieten op de loer. Net als het zogenaamde dirty hands syndroom, dat je in een keuze tussen kwaden uiteindelijk toch moet kiezen voor een suboptimale uitkomst. Vanuit de gezondheidszorg en defensie is er veel ervaring opgedaan met deze vormen van morele stress en morele verwonding. In deze leergang maken we dit bespreekbaar en geven we deelnemers handvaten om met deze situaties om te gaan.

  Maatwerkmogelijkheden

  Onze programma's zijn flexibel en kunnen aangepast worden aan je specifieke behoeften. Of het nu gaat om het volledige programma of een specifiek onderdeel, wij bieden maatwerkvarianten aan om te zorgen dat de inhoud naadloos aansluit bij jouw wensen en doelen. Heb je interesse in maatwerk? Bekijk de maatwerkmogelijkheden en/of neem gerust contact met ons op. 

  Voor wie is deze training bedoeld? 

  Het programma is bedoeld voor teams van zorgprofessionals zoals jeugdzorgmedewerkers, psychologen, orthopedagogen en toegepast psychologen. Met een maximale groepsgrootte van 14 deelnemers kunnen we persoonlijke aandacht en interactie waarborgen.

  De training biedt meerdere perspectieven van waaruit deelnemers leren kijken naar hun eigen denken en handelen en biedt handvatten om bewust om te gaan met lastige casuïstiek, morele dilemma’s, persoonlijke en contextuele druk en een veeleisende caseload. 

  Wat levert de training op?  

  •    Inzicht in duurzame inzetbaarheid, kennis van zelfzorgstrategieën en de vaardigheid deze in te zetten en over te dragen aan anderen.
  •    (H)erkennen van ethische dilemma’s en morele stress, gericht op het verbeteren van cliëntenzorg door effectief moreel beraad.
  •    Meer veerkracht dankzij toepassing van positieve psychologie gericht op persoonlijk leiderschap, werkplezier en werkkwaliteit. 
  •    Inzet van intuïtie en gevoelskennis in zelfzorg en bij professioneel handelen.
  •    Beheersing van mindfulness-technieken voor persoonlijke ontwikkeling en stressmanagement
  •    Communicatievaardigheden voor effectieve samenwerking en zorg.
   

  Wat zeggen oud-deelnemers over deze training?

  In opdracht van Jeugdzorgleert heeft Radboud Academy de training 'Zelfzorg voor Jeugdzorgprofessionals' ontwikkeld. Deze leergang is destijds beoordeeld met een 9,4. Deelnemers uit dat maatwerkprogramma zeggen over deze training:

   “Waar de kracht van de opleiding voor mij in zit, is dat alle onderwerpen zeer relevant waren en goed aansloten op de praktijk. Ik heb overal kleine stukjes uitgehaald die goed bij mijn eigen persoonlijke proces passen of die ik terugzie bij collega's en daar nu woorden aan kan geven.”

  “Je leert er veel over jezelf. Je kunt hier veel opsteken om dingen anders proberen te doen, het is verrijkend om buiten je eigen keuken te kijken naar andere opties in de manier waarop je je werk inricht en keuzes maakt?”

  Factsheet

  Type onderwijs
  Training
  Accreditatie
  De training levert een SKJ-accreditatieaanvraag op: het aantal punten is afhankelijk van het programma.
  Aanbieder
  Radboud Academy

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze maatwerktraining? Of ben je benieuwd hoe we het programma geheel op maat voor jouw organisatie kunnen ontwikkelen? Neem dan contact met ons op.