Man staart naar het bergachtige landschap
Man staart naar het bergachtige landschap

100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie

Met deze basiscursus word je opgeleid tot Cognitief Gedragstherapeut volgens de richtlijnen van de VGCt. Samen met psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog volg je een inleiding in de gedragstherapie en leer je over stemmings, angst- en somatoforme stoornissen. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  De 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie bestaat uit twee onderdelen. De inleiding beslaat 30 uur, en dient als introductie in de principes van de cognitieve gedragstherapie. Je oefent met probleemanalyses aan de hand van casuïstiek. Hierbij wordt de methode zoals beschreven door Korrelboom en Ten Broeke in Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie als uitgangspunt genomen.

  In de vervolgmodule van 70 uur voer je evidence-based behandelingen voor stemmings-, angst- en somatisch symptoomstoornissen uit bij verschillende doelgroepen binnen de levensloop. Je leert functie- en betekenisanalyses te maken bij de stoornissen, beredeneert welke interventies voortvloeien uit de analyses en hoe deze interventies zich verhouden met de beschikbare protocollaire behandelingen en de multidisciplinaire richtlijnen.

  Na afloop van deze cursus:

  • Ben je vertrouwd met het concretiseren en registreren van de klachten, het ontwerpen van een theorie over de factoren die de klachten in stand houden, het formuleren van de doelstellingen van de therapie met plan en het opstellen van een baseline meting;
  • Ben je in staat om op wetenschappelijk verantwoorde wijze stemmings-, angst- en somatoforme stoornissen te benoemen en analyseren;
  • Ben je staat om de leeftijds- en ontwikkelingsspecifieke variaties van al deze aspecten en de expressie van deze stoornissen bij comorbide problematiek te herkennen;
  • Ben je in staat functieanalyses en betekenisanalyses op te stellen van deze stoornissen en daaruit interventies af te leiden;
  • Ontvang je een certificaat. 

  Instroomeisen

  • Heb je een afgeronde opleiding in de sociale wetenschappen (psychologie, pedagogische wetenschappen), gezondheidswetenschappen (geneeskunde) of een gelijkwaardige master óf een (hbo-)mastertitel samen met een artikel 14 registratie in de Wet BIG? In het laatste geval moet je aantonen dat de vakken psychopathologie, persoonlijkheidsleer en gespreksvaardigheden onderdeel van je vooropleiding zijn geweest.
  • En ben je minimaal 12 uur per week werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg, waarbij je gemiddeld 6 uur per week besteedt aan CGT-behandelingen?

  Dan is de 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie echt iets voor jou.

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  450
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Inleiding in de gedragstherapie, VGCt: 30 punten, geldig t/m 10 januari 2026
  Stemmings- angst- en somatoforme stoornissen, VGCt: 70 punten, geldig t/m 22 februari 2027
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  De basiscursus Cognitieve Gedragstherapie bestaat uit 17 fysieke bijeenkomsten. In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 350 werkuur en 100 contactuur. 

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze cursus. 

  Vraag brochure aan

  Cover brochure 100-uurs cursus Cognitieve Gedragstherapie

  Docenten

  Docent Bas de Weerd is klinische psycholoog (BIG), cognitief gedragstherapeut en supervisor bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt). Hij is hoofddocent van de cursus Inleiding in de gedragstherapie in de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog van de Radboud Universiteit.

  Docent Esther Allart – van Dam is gz-psycholoog met zowel ambulante als klinische werkervaring, gespecialiseerd in de behandeling van angst- en stemmingsstoornissen. Ze is gepromoveerd, supervisor bij de VGCt en hoofddocent van de cursus Stemmings-, angst en somatoforme stoornissen in de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog van de Radboud Universiteit.

  Beide docenten hebben een docentenpool tot hun beschikking waarmee ze de cursussen verzorgen. 

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 3.375,00 vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven