Man op berg
Man op berg

25-uurs basiscursus Schematherapie

Met deze basiscursus leer je patiënten een begrijpelijke taal, om hun psychische en sociale functioneren te doorgronden. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Naast inzicht leer je met schematherapie patiënten vaardigheden om beter om te gaan met vroeg ontstane denkpatronen (schema’s) en de verschillende stemmingen die opspelen en een eigen leven gaan leiden (modi). Schematherapie kun je toepassen bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen, complex trauma en hardnekkige as-I stoornissen, die door de gebruikelijke behandeling onvoldoende verbeteren. Verwerkingstechnieken voor (complexe) vroege traumatisering nemen een prominente plek in binnen de behandeling. Schematherapie richt zich behalve op het cognitieve ook nadrukkelijk op het ervaringsaspect (voelen). En tenslotte wordt er aangestuurd op concrete gedragsverandering.

  In deze cursus biedt je een inleiding op schematherapie en de achterliggende theorieën, die je via rollenspel, video of live werk met cursisten gedemonstreerd krijgt. 

  Na afloop van deze cursus:

  • Kun je de persoonlijkheidsproblematiek van patiënten middels het schematherapie model in kaart brengen via een casusconceptualisatie en dit met hen kunt bespreken;
  • Weet je hoe je vanuit schematherapie borderline, narcistische, cluster C, en antisociale persoonlijkheidstoornissen begrepen en behandeld worden;
  • Ben je bekend met toepassing van schematherapie in groepen en binnen verschillende settingen;
  • Ben je in staat om onder supervisie schematherapie te gaan toepassen op eigen cliënten;
  • Heb je zicht op de overeenkomsten en verschillen tussen schematherapie en de andere werkzame therapieën voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek;
  • Heb je inzicht in je eigen schema’s en schemamodi; 
  • Ben je geïnteresseerd geraakt om je via literatuurstudie, supervisie en/of de vervolgcursus Schematherapie verder te verdiepen;
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeis

  Ben jij: 

  • In het bezit van een voltooide academische masteropleiding en behandel je patiënten in langer durende trajecten binnen de Specialistische GGZ?  
  • En BIG-geregistreerde psycholoog, therapeut, psychiater of in opleiding zijnde daartoe, lid van een erkende psychotherapievereniging of in opleiding zijnde daartoe, en/of orthopedagoog generalist of kinder- en jeugdpsycholoog NIP/SKJ of in opleiding zijnde daartoe? 

  Dan is de 25-uurs basiscursus Schematherapie echt iets voor jou. 

  Let op:

  Per cursusgroep mag een beperkt aantal hbo'ers en basispsychologen deelnemen. Hierbij is het belangrijk inzicht te geven in bepaalde voorwaarden voor deelname. Neem hiervoor en voor andere vragen contact op met de cursuscoördinator. 

  Als je in opleiding bent tot klinisch psycholoog of psychotherapeut en je wilt je in het kader van de KP/PT-opleiding verdiepen in Schematherapie weet dan dat de vervolgcursus Schematherapie geen onderdeel uitmaakt van het KP/PT opleidingsprogramma. Wil je je graag verdiepen in Schematherapie en een cursus volgen die meetelt in het kader van jouw KP/PT-opleiding bij het RadboudCSW? Meld je dan aan voor de door de CRT erkende module Schemagerichte psychotherapie - verdieping uit het opleidingsprogramma van de KP/PT-opleiding. 

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  04 september 2024, 09:45
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 1.235
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Combinatie van op locatie en online
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  04 september 2024, 09:45 - 16:45
  25 september 2024, 09:45 - 16:45
  06 november 2024, 09:45 - 16:45
  04 december 2024, 09:45 - 16:45
  Aantal bijeenkomsten
  4
  Docent(en)
  Eveline Timmermans

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  60
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Accreditatiebureau FGzPt, specialismen Gezondheidszorgpsycholoog: 24 punten
  VGCt: 25 punten
  Register Schematherapie: 25 punten
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  De basiscursus Schematherapie bestaat uit 4 bijeenkomsten (zowel fysiek als online) van in totaal 25 uur. Naast het bijwonen van de bijeenkomsten ben je ongeveer 35 uur aan zelfstudie kwijt. In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting bedraagt circa 60 uur.

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze cursus. 

  Vraag brochure aan

  Cover 25-uurs basiscursus Schematherapie

  Docenten

  Docent Eveline Timmermans is psychotherapeut bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. Haar specialiteiten zijn cognitieve gedragstherapie, schematherapie, groepstherapie en de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. 

  Docent Renée Driessen is klinisch psycholoog i.o. en senior schematherapeut (VST/ISST). Ze is werkzaam bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. 

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1.235,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven