Weerspiegeling van oog in glas
Weerspiegeling van oog in glas

Cursus: Affect Fobie Therapie (AFT)

De Affect Fobie Therapie (AFT) is een integratieve behandeling die steeds meer wordt toegepast in de ambulante en semi-ambulante GGZ. In deze cursus leer je deze toepassen. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  AFT valt onder de kortdurende psychodynamische psychotherapieën en is een evidencebased behandeling voor patiënten met een depressieve of angststoornis en voor patiënten met een Cluster C persoonlijkheidsstoornis (vermijdende, afhankelijke of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis). AFT wordt toegepast als basis GGZ (BGGZ) en als specialistische GGZ (SGGZ) behandeling. In AFT zijn experiëntiële en cognitief gedragstherapeutische technieken geïntegreerd. De basis van AFT is het psychodynamisch model.

  McCullough, de ontwerper van AFT, vertaalde de tegenstelling tussen de gevoelens en de daarmee geassocieerde angst - in de psychoanalytische theorie aangeduid als een psychodynamisch conflict - in de gedragstherapeutische term affectfobie. De fobie is in dit geval geen angst voor iets buiten de persoon, zoals ruimtes, tunnels of spinnen, maar (onbewuste) angst voor verlangens en gevoelens in de persoon: een interne fobie. De therapeut kan deze fobie behandelen als een externe fobie met behulp van de gedragstherapeutische techniek systematische desensitisatie (exposure, responspreventie en angstregulatie).

  In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: indicatiestelling AFT en formulering van de behandelfocus, herstructurering van de afweer en van het gevoel, ontwikkeling van het zelfbeeld en het beeld van de ander en de afronding van de therapie en terugvalpreventie.

  Deze cursus is onderdeel van de opleiding tot Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut. Je volgt deze cursus dan ook samen met deelnemers van deze opleiding.

  Over AFT

  AFT heeft drie doelen:

  • herstructurering van de afweer
  • herstructurering van het gevoel
  • herstructurering van het zelfbeeld en het beeld van de ander

  AFT gebruikt als psychodynamisch werkmodel de conflict- en personendriehoek van Malan. De klacht wordt gezien als een manifestatie van een intern conflict tussen een gevoel of verlangen en een remmende angst. Dit conflict brengt de afweer in stelling. Doel van AFT is de afgeweerde gevoelens weer toe te laten en deze te leren hanteren. Daarnaast is AFT erop gericht het vaak negatief gekleurde zelfbeeld en het beeld van de anderen te veranderen. Dit helpt de patiënt open te staan voor eigen gevoelens en die van anderen.

  AFT is gebaseerd op de aanname dat veel vormen van psychopathologie geworteld zijn in een angst voor gevoelens: een affectfobie. De vermijdende persoonlijkheidsstoornis kan bijvoorbeeld voortkomen uit een affectfobie of angst voor persoonlijk contact of voor intimiteit. AFT richt zich op de onderliggende oorzaak of de bron van de symptomen. 

  Na afloop van deze cursus:

  • Ben je vertrouwd met de conflict- en personendriehoek van Malan;
  • Kun je klachten vertalen in een innerlijk conflict; 
  • Ben je in staat afweermechanismes te herkennen en te bewerken. 
  • Kun je de methoden van gevoelsbewerking en angstregulering hanteren; 
  • Ben je in staat om de patiënt te helpen bij de herstructurering van het zelfbeeld en het beeld van anderen;
  • Ontvang je een bewijs van deelname.  

  Iets voor jou?

  Ben jij: 

  Dan is de cursus Affect Fobie Therapie (AFT) echt iets voor jou. 

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  04 september 2024, 10:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 1.185
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  04 september 2024, 10:00 - 16:45
  18 september 2024, 10:00 - 16:45
  02 oktober 2024, 10:00 - 16:45
  16 oktober 2024, 10:00 - 16:45
  Aantal bijeenkomsten
  4
  Docent(en)
  Dr. Quin van Dam

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  25
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Accreditatiebureau XXX: In aanvraag
  Eindresultaat
  Deelnamebewijs

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Dr. Quin van Dam

  Docent Quin van Dam is klinisch psycholoog, affectfobie therapeut en supervisor en werkzaam in eigen praktijk. Hij verzorgt onderwijs voor collega’s in de ggz over affectfobietherapie (AFT) en het ontwikkelingsprofiel. In 2016 verscheen zijn boek Affectfobietherapie in de praktijk. Daarnaast publiceerde hij artikelen over AFT, doodsangst, afweer en weerstand, het ontwikkelingsprofiel, perversies en de Balintgroep. Op PsyFlix verzorgt hij webinars over AFT en zingeving.

  Portret Quin van Dam

  Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om de juiste keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen. Gevoelens kunnen ook beangstigend zijn.

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1185,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven