Man en kind
Man en kind

Cursus: Beweging als houvast

Merk je als hulpverlener dat het lastig is om een pedagogische relatie met volwassenen, jongeren of kinderen met gedragsproblemen en sociaal-emotionele problemen op te bouwen? Of werkt een verbale benadering bij een cliënt niet zoals gehoopt? Dan is de methode Beweging-als-houvast mogelijk iets voor jou of voor je team. We bieden verschillende mogelijkheden om met de methode aan de slag te gaan: 

  • InCompany: workshop, presentatie, expertise in de praktijk (teamtraining en supervisie)
  • Open aanbod: 6-daagse cursus
    Algemeen

    Wat ga je leren?

    Non-verbale communicatie is de basis waar ouders en baby’s gebruik van maken in de preverbale periode. De technieken die ouders en baby’s gebruiken zijn echter ook geschikt voor de hulpverlening. De IMRO (Interactie Methodiek voor Relationele Ontwikkeling) methode Beweging-als-houvast leert jou als hulpverlener gebruik te maken van non-verbale communicatie en non-verbale technieken in het contact met je cliënt. Zo kun je de therapeut-cliënt relatie verbeteren en de ontwikkeling van de clïent stimuleren. We gaan hierbij uit van wederkerigheid, gelijkwaardigheid en verbondenheid. 

    We bieden verschillende mogelijkheden om met deze methode aan de slag te gaan. Zoals in de zesdaagse cursus Beweging-als-houvast. Hierin leer je hoe jij deze technieken kunt toepassen in een 1-op-1 relatie met je cliënt. Je leert en ervaart hoe je jouw lichaamstaal en bewegingen kunt afstemmen op de cliënt, waardoor er wederkerig contact tussen therapeut en cliënt gaat ontstaan. Vanuit deze wederkerigheid komt de ontwikkeling van een cliënt op gang. Er ontstaat plezier in het contact en vervolgens kan er samen gewerkt worden aan het vergroten van sociale vaardigheden, het verminderen van probleemgedrag of het verwerken van trauma’s. Meer weten over de achtergrond en resultaten van deze unieke methodiek? In dit interview met docent Sonja Graafstal lees je er alles over. 

    Na afloop van deze cursus:

    • Kun je non-verbale communicatie inzetten als effectieve benadering van je cliënt, met als doel een prettige en wederkerige relatie tussen therapeut en cliënt;
    • Kun je deze non-verbale manier van communiceren analyseren in de interactie met je cliënt;
    • Heb je kennis van het principe van wederzijdse aanpassing;
    • Kun je wederzijdse aanpassing gebruiken in de communicatie met je cliënt aan de hand van de bewegingskenmerken snelheid en richting;
    • Kun je jouw cliënt middels dit principe effectiever behandelen;
    • Heb je nieuwe contacten opgedaan en is je professionele netwerk uitgebreid;
    • Ontvang je een bewijs van deelname. 

    Iets voor jou?

    Ben je op zoek is naar een andere manier om cliënten te begeleiden, bijvoorbeeld omdat is gebleken dat verbale en cognitieve instructies niet helpen of niet duurzaam zijn? Ben jij bijvoorbeeld werkzaam als:

    • Coach, therapeut, groepsopvoeder, gedragswetenschapper of trainer;
    • Basispsycholoog, gz-psycholoog, toegepast psycholoog, schoolpsycholoog, eerstelijnspsycholoog of kinder- en jeugdpsycholoog; 
    • Orthopedagoog generalist;
    • Docent;
    • Of iemand die wil leren werken met IMRO Beweging-als-houvast?

    Dan is de cursus Beweging als Houvast echt iets voor jou. 

    Deze cursus binnen jouw organisatie?

    Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

    Meer informatie over incompany

    024 - 361 25 11

    Startdatum

    14 februari 2025, 09:30
    Plaats
    Nijmegen
    Kosten
    € 2.495
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Voertaal
    Nederlands
    Bijeenkomsten
    14 februari 2025, 09:30 - 16:30
    14 maart 2025, 09:30 - 16:30
    11 april 2025, 09:30 - 16:30
    16 mei 2025, 09:30 - 16:30
    06 juni 2025, 09:30 - 16:30
    27 juni 2025, 09:30 - 16:30
    Aantal bijeenkomsten
    6
    Maximaal aantal deelnemers
    18

    Factsheet

    Type onderwijs
    Cursus
    Toelatingseisen
    Academisch denkniveau
    Studie uren
    75
    Studielast (ECTS)
    0
    Accreditatie
    NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG) en Register Vaktherapie.: In aanvraag
    Eindresultaat
    Certificaat

    Contactinformatie

    Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. 

    Opzet van de cursus

    In zes maanden tijd word je bijgeschoold tijdens zes fysieke bijeenkomsten à 7,5 uur, die ieder zijn opgebouwd uit een deel theorie, supervisie en verwerking. In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting inclusief alle bijeenkomsten, voorbereiding en cliëntencontact is circa 75 uur.

    Meer informatie?

    In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze cursus. 

    Vraag brochure aan

    Brochure Beweging als houvast

    Dr. Linda Reus

    Docent Linda Reus studeerde af als docent dans aan de Fontys dansacademie in Tilburg. Tijdens haar studie Psychologie maakte zij kennis met de methodiek Emerging Body Language (EBL) of bewegenderwijs. Linda promoveerde in 2014 op een onderzoek naar de motorische ontwikkeling van jonge kinderen met het Prader‐Willi Syndroom. Sinds 2014 is zij werkzaam als docent bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit. Zij is coördinator van het vak Beroepsvaardigheden voor Relationele Ontwikkeling gebaseerd op de EBL‐methodiek. Linda heeft 15 jaar ervaring met lesgeven aan cursisten van alle leeftijden. Zij heeft gewerkt in het amateurveld, het voortgezet onderwijs, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast heeft zij acht jaar gewerkt met kinderen met Prader‐Willi syndroom op de afdeling kinderfysiotherapie van het Radboudumc. Linda is geïnteresseerd in de mechanismen achter ontwikkeling en ze wil haar kennis inzetten om de ontwikkeling van kinderen met een aandoening te stimuleren.

    Portret Linda Reus voor Maria Montessorigebouw
    Dr. Linda Reus

    “We zijn ons vaak niet bewust van het effect van ons eigen gedrag op de cliënt. Door hier juist bij stil te staan, krijgt de hulpverlener handvatten om het gedrag van de cliënt positief te beïnvloeden. Uit ervaring weten we dat een ogenschijnlijk kleine aanpassing aan de kant van de hulpverlener een enorm verschil kan maken in het gedrag van de cliënt”. In de cursus maak je kennis met de methode Beweging-als-houvast en gaan we met twee bewegingskenmerken aan de slag, namelijk snelheid en richting. Je leert wat we verstaan onder deze kenmerken en hoe je dit kunt gebruiken in het contact met je cliënt. Gedurende vijf maanden word je intensief begeleid. Je krijgt gerichte individuele mondelinge en schriftelijke feedback, zowel van de docenten als van medecursisten. De vaardigheden die je leert kun je zowel in het alledaagse contact met je cliënt als ook therapeutisch toepassen."

    Dr. Sonja Graafstal

    Docent Sonja Graafstal is kort na het afronden van haar Vwo-diploma actief geworden in de praktijk van de hulpverlening. Eerst in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking in de Van den Berghstichting in Noordwijk, later in de pleegzorg, regio Oss. Zij heeft diverse cursussen gegeven rondom opvoeding en pleegzorg gerelateerde onderwerpen. In 2003 begon zij aan de studie Orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier kwam zij in contact met prof. dr. Anna Bosman en via haar met de bijzondere methodiek Emerging Body Language. Deze methodiek biedt handvatten voor opvoeders in de omgang met hun kind of cliënt met (ernstig) probleemgedrag of verstoringen in de communicatie. Het is gebaseerd op bewegingen en de non-verbale communicatie die ouders hanteren in contact met jonge baby’s. In deze methodiek vond zij een antwoord op opvoedingsvraagstukken waar zij in het verleden als pleegouder mee worstelde. Haar masterscriptie die over deze methodiek ging, kreeg de Anton Dosen scriptieprijs, vanwege de veelbelovende en vernieuwende aanpak voor mensen in de (gehandicapten) zorg.

    Sonja schreef samen met Carine Heijligers onder leiding van Prof. dr. Anna Bosman een proefschrift over de EBL-methodiek. De EBL-methodiek gaat vanaf dat moment onder een nieuwe naam verder gaan: Bewegenderwijs. 

    Sinds 2011 is Sonja werkzaam als docent binnen de faculteit Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar specialiteit is het leggen van de verbinding tussen de wetenschap en de hulpverlening. Werken aan wetenschappelijk onderzoek en dit vertalen naar de praktijk van de hulpverlening is voor haar een voortdurende bron van inspiratie.

    Kosten

    De prijs van de zesdaagse cursus voor 2025 is EUR 2495,00. Voor een InCompany-traject stellen wij op maat een offerte op. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

    Dit bedrag is inclusief: 

    • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

    Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. 

    Inschrijving

    Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

    Inschrijven