Vrouw wazig in beeld gebracht
Vrouw wazig in beeld gebracht

Cursus: CGT verdieping bij complexe psychopathologie (CGT-V)

Deze cursus gaat de diepte in met Cognitieve Gedragstherapie bij ernstige psychopathologie, zoals LVB, psychose en trauma. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Het laatste decennium wordt de doelgroep van patiënten met ernstige psychopathologie, zoals psychose en bipolaire stoornissen, steeds aantrekkelijker voor psychologen om mee te werken en steeds minder een ‘ver van mijn bed show’. Onder de noemer ‘complexe psychopathologie’ valt ook de groep patiënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en patiënten die door hun ernstige psychiatrische stoornissen op LVB-niveau zijn gaan functioneren. Op allerlei manieren speelt verder de impact van trauma’s een integrale rol bij complexe en ernstige psychopathologie zoals psychose; trauma is zeker niet alleen aan de orde bij enkelvoudige PTSS. Over de behandeling van trauma-gerelateerde problematiek bij complexe doelgroepen is de laatste jaren steeds meer bekend geworden. 

  In deze cursus wordt besproken dat psychose en psychose-achtige verschijnselen veel vaker voorkomen dan we vroeger dachten. Bij andere dan psychotische stoornissen en ook, in milde varianten, bij gezonde mensen. De psycholoog speelt ondertussen een steeds grotere rol in de ernstige psychopathologie zorg; het is niet langer het exclusieve terrein van artsen, psychiaters en verpleegkundigen. Sterker nog, recente ontwikkelingen in de behandeling komen vanuit de psychologie. We oefenen binnen de cursus bijvoorbeeld met aansluiten middels de socratische dialoog, met CGT-technieken aanpassen aan iemands niveau, met het onderhandelen over doelen bij iemand in een psychose, en met gedragsexperimenten opzetten vanuit een waanperspectief.

  Deze cursus is onderdeel van de opleiding tot Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut. Je volgt deze cursus dan ook samen met deelnemers van deze opleiding.

  Na afloop van deze cursus:

  • Heb je vaardigheden geleerd op het gebied van assessment, analyses en behandeling in het kader van CGT bij psychose, LVB, bipolaire stoornis, en trauma; 
  • Ben je bekend met wetenschappelijke kennis op over trauma en psychose, cognitief functioneren bij deze doelgroepen, en de effectiviteit en veiligheid van CGT;
  • Ben je getraaind in specifieke meetinstrumenten (zoals de KIP DSM-5); 
  • Weet je hoe je CGT uitvoert bij een doelgroep waarbij het niet vanzelfsprekend is dat ze vanuit eenzelfde realiteit en niveau denken als jijzelf; 
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij:  

  • Klinisch Psycholoog of Psychotherapeut, en; 
  • Beschik je over basiskennis over cognitieve gedragstherapie (100 uur VGCt basiscursus), en;
  • Beschik je over kennis over de diagnostiek van PTSS, angststoornissen, bipolaire stoornis, psychotische stoornissen, en depressieve stoornissen verondersteld?

  Dan is de cursus CGT verdieping bij complexe psychopathologie (CGT-V) echt iets voor jou. 

   

   

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  30 oktober 2024, 09:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 1.235
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  30 oktober 2024, hele dag
  13 november 2024, hele dag
  27 november 2024, hele dag
  11 december 2024, hele dag
  Aantal bijeenkomsten
  4
  Docent(en)
  Nader te bepalen

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  25
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Accreditatiebureau XXX: In aanvraag
  Eindresultaat
  Deelnamebewijs

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1235,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven