Portret meisje in supermarkt
Portret meisje in supermarkt

Cursus: Eetstoornissen

Met voorbeelden uit de praktijk laten we je zien op welke manier je eetstoornissen kunt herkennen en leren je hoe je specifiek eetstoornis klachten uitvraagt. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Eetstoornissen komen verhoudingsgewijs, bijvoorbeeld vergeleken met angst- en stemmingsstoornissen, niet zo veel voor, het leed dat ze veroorzaken is echter groot. Onderzoek wijst uit dat eetstoornissen vaak lang bestaan voordat ze herkend worden. Een en ander heeft veel te maken met geheimhouding en schaamte. Vroege herkenning en behandeling kunnen chroniciteit en lijden voorkomen. En daar wringt ’em nou net de schoen: als je er niet naar vraagt, dan komt het niet op tafel. En je vraagt er niet naar, als je er niet aan denkt.

  In deze cursus gaan we aan de slag met het herkennen van eetstoornissen. Je krijgt kennis en vaardigheden aangereikt door topdocenten uit de praktijk. We laten je kennis maken met een ervaringsdeskundige om het perspectief van iemand met een eetstoornis zo duidelijk mogelijk te maken. In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: diagnostiek, somatiek en diëtiek, evidence based behandeling (Systeemtherapie, psychomotore therapie, cbt-e), ervaringsdeskundigheid en terugval preventie. 

  De cursus is onderdeel van de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog. Je volgt deze dus samen met opleidingsdeelnemers.

  Na afloop van deze cursus:

  • Kun jij de eetstoornis uitvragen ondanks dat mensen met eetstoornissen vaak een geheim leven leiden en niet praten over hun klachten.
  • Herken je eetstoornissen;
  • Ken je de somatische gevolgen van eetstoornissen;
  • Weet je hoe je kinderen en volwassenen kunt behandelen;
  • Ken je het belang van terugval preventie;
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij:

  • Gz-psycholoog;
  • In opleiding tot gz-psycholoog. 

  Dan is de cursus Eetstoornissen echt iets voor jou.

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  15
  Studielast (ECTS)
  0
  Eindresultaat
  Deelnamebewijs

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  In 2,5 dag tijd word je bijgeschoold tijdens 5 fysieke bijeenkomsten. In een online omgeving vind je daarnaast alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 15 uur.

  Leandra Buizer

  Docenten Leandra Buizer is klinisch psycholoog en werkzaam bij het TOPggz gecertificeerde expertise centrum voor Eetstoornissen, Amarum. Hierdoor heeft zij zeer levendige en aansprekende casuïstiek en staat zij met beide voeten in de dagelijkse praktijk. Leandra doet wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve methodes en is daardoor helemaal up-to-date met betrekking tot de meest evidenced- based behandelingen op het gebied van eetstoornissen.

  Portret Leandra Buizer
  Leandra Buizer

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 799,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven