Portret van spin in spinneweb
Portret van spin in spinneweb

Cursus: Imaginaire Exposurebehandeling van PTSS

Deze online cursus traint je in de state-of-the-art uitvoering van een van de wetenschappelijk stevigst onderbouwde behandelvormen van PTSS: Imaginaire Exposurebehandeling (IE). 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Bij IE stelt de cliënt zich met hulp van zijn behandelaar bloot aan de angstaanjagende herinnering aan het trauma en aan prikkels die ermee geassocieerd zijn, en kan zodoende zijn of haar angstige verwachtingen toetsen. IE is veilig en effectief bevonden bij zeer veel verschillende doelgroepen en comorbide problematiek, en deze traumagerichte behandeling is volgens zowel de Multidisciplinaire Richtlijnen (2013) als de zorgstandaard Psychotrauma en Stressorgerelateerde stoornissen (2020) een eerstekeus behandeling voor PTSS. 

  Aan het einde van deze online cursus, waarbij je onder andere oefent met trainingsacteurs, kun je IE bij jongeren (12+) en volwassen PTSS-patiënten uitvoeren, en heb je het nodige vertrouwen in de techniek, in je patiënten, en in jezelf, om mensen met PTSS niet ten onrechte een effectieve behandeling te onthouden. Tijdens deze online cursus, waarbij je onder andere oefent met trainingsacteurs, komen de volgende onderwerpen aan bod: (complexe) PTSS, indicatiestelling, (imaginaire) exposurebehandeling, dissociatie en stabilisatie. 

  De cursus is onderdeel van de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog. Je volgt deze dus samen met opleidingsdeelnemers.

  Na afloop van deze cursus:

  • Ben je bekend met de instrumenten die dienen om PTSS op gestructureerde wijze vast te stellen en het behandeleffect systematisch te evalueren;
  • Ben je bekend met de Zorgstandaard Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen;
  • Heb je up-to-date wetenschappelijke kennis wat betreft veiligheid, effectiviteit, en indicatiestelling van IE bij (complexe) PTSS;
  • Ken je de (leer)theoretische achtergrond en rationale van IE en kan zowel op grond van classificerende diagnostiek als op grond van de gedragstherapeutische analyses bepalen of inzet van deze CGT interventies passend is;
  • Kun je de technieken van IE bij PTSS uitvoeren;
  • Kun je angst reguleren en dissociatie beïnvloeden tijdens een IE sessie zodanig dat bij de patiënt een optimaal effect bereikt kan worden;
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij …

  • Gz-psycholoog;
  • In opleiding tot gz-psycholoog. 

  Dan is de cursus Imaginaire Exposure bij PTSS echt iets voor jou.

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdata

  27 mei 2024, 09:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 799
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  27 mei 2024, 09:00 - 13:00
  03 juni 2024, 09:00 - 13:00
  Aantal bijeenkomsten
  2
  Docent(en)
  drs. Manou van den Berg-Elenbaas
  13 november 2024, 13:45
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 799
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  13 november 2024, 13:45 - 16:45
  20 november 2024, 13:45 - 16:45
  Aantal bijeenkomsten
  2
  Docent(en)
  drs. Manou van den Berg-Elenbaas

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  15
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  FGzPt: 8
  VGCt: 15
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  In deze cursus van 15 uur word je bijgeschoold in een volledige online cursus. In de online omgeving vind je daarnaast alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 15 uur.

  Je bekijkt, op een zelfgekozen moment voorafgaand aan de online bijeenkomsten, door de docent verzorgde videopresentaties en videodemonstraties, die de literatuur ondersteunen. Tijdens de 2 synchrone bijeenkomsten is er vervolgens ruimte om de lesstof te bespreken, maar vooral om intensief te oefenen met een trainingsacteur (waarbij je zult leren hoe je door kunt pakken), en met elkaar (waarbij je zelf ondervindt hoe het is om je imaginair bloot te stellen aan een emotioneel beladen herinnering).

  Manou van den Berg-Elenbaas

  Docent Manou van den Berg-Elenbaas (klinisch psycholoog/psychotherapeut) is als Klinisch Psycholoog, supervisor VGCt, en EMDR Europe practitioner, werkzaam bij Neurocare Clinics. Ze is daarvoor werkzaam geweest bij Overwaal, (TOP GGZ Expertisecentrum voor Angst, Dwang, en PTSS), en bij Psychotraumacentrum PSYTREC, waar ze veel ervaring heeft opgedaan met het behandelen van PTSS middels exposurebehandeling en heeft meegewerkt aan de implementatie van het eerste intensieve individuele behandelprogramma van PTSS in nederland (ITB). Daarnaast heeft zij onderzoek gedaan naar de richtlijntoepassing bij de behandeling van PTSS. In 2019/2020 was zij lid van de adviescommissie voor het project ‘Zinnige Zorg PTSS’ van het Zorginstituut.

  Portret Manou van den Berg-Elenbaas
  Manou van den Berg-Elenbaas

  Ik wens iedereen met PTSS een effectieve behandeling toe en dat drijft mij collega’s te trainen in een van de meest effectieve behandelingen: Imaginaire Exposure. Ik weet dat veel collega’s angstig zijn om exposure toe te passen, zeker bij PTSS. In deze training geef ik hen het nodige vertrouwen in de techniek, in hun patiënten, en in zichzelf, om hun patiënten niet ten onrechte een effectieve behandeling te onthouden.

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 799,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven