5 personen in gesprek
5 personen in gesprek

Cursus: Onderwijsinnovatie

Iedere structuur is maar een toevalligheid, een tijdelijk frame, ook in een onderwijsorganisatie. Dat het zo is betekent niet dat het zo moet blijven. In deze cursus leer je om voortdurend in beweging te blijven; een proces van experimenteren, reflecteren en aanpassen. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Het onderwijs is voortdurend in ontwikkeling. In de cursus Onderwijsinnovatie: Praktijk en theorie van waardenvol innoveren in het onderwijs werk je toekomstgericht aan de schoolorganisatie. Tijdens de cursus staat het innovatieproces centraal. De inhoud van de innovatie bepaal je zelf.

  In de cursus benaderen we innoveren als een creatief proces. Door je tanden te zetten in een onderwerp dat je aandacht trekt en dat in een kleine groep verder te verkennen en uit te diepen. In de cursus word je uitgedaagd om te maken en te experimenteren, ook of júist als je er niet van houdt om fouten te maken. Experimenteren en ervaren brengen je verder. Kunsteducatieve werkvormen prikkelen jouw intuïtie en verbeeldingskracht en versterken je vermogen om een waardenvolle innovatie op te starten.

  De cursus is een combinatie van theorie en praktijk. Ter voorbereiding op ieder blok bestudeer je literatuur. Tijdens de lesdagen worden de hoofdpunten toegelicht en oefen je met de stof. Daarna is er ruimte om te werken aan je innovatie. Je ontvangt voor iedere bijeenkomst feedback op tussentijdse uitwerkingen. De docent en coach denkt graag met je mee en brengt je op het spoor van specifieke theorie of praktijkvoorbeelden, die jouw innovatie verder kunnen brengen. Door dit co-creatieve proces heb je aan het einde van de cursus de theoretische inzichten toegepast op een eigen innovatief idee.

  Na afloop van deze cursus:

  Na de cursus onderwijsinnovatie:

  • Heb je een bredere blik op onderwijsinnovaties en op tools om innovaties in gang te zetten en te bestendigen
  • Heb je kennis van systeemanalyse, veranderstrategieën, risico’s, succesfactoren en weerstanden kun je dit toepassen op je eigen praktijksituatie
  • Ben je in staat om te adviseren over onderwijsinnovatie en maak je dat concreet door in groepsverband een innovatieplan uit te werken aansluitend op je praktijksituatie
  • Kun je waarderend kritisch reflecteren op je eigen aandeel en impact in een groepsproces
  • Kun je jouw persoonlijke invulling van je rol, taak, gedrag en verantwoordelijkheid tijdens onderwijsinnovaties in het algemeen en in de eigen praktijksituatie aansprekend over het voetlicht brengen 

  Instroomeisen

  • Ben jij behandelaar met de doelgroep LVB? 
  • Heb jij minimaal de 100-urige basiscursus Cognitieve Gedragstherapie gevolgd? (link!!) 
  • Ben je minimaal 12 uur per week werkzaam op het gebied van (geestelijke) gezondheidszorg, waarvan gemiddeld 6 uur per week besteed wordt aan CGT behandelingen? 

  Dan is de 100-uurs basiscursus Cognitieve Gedragstherapie echt iets voor jou. 

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  08 oktober 2024, 13:45
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 1.495
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting.
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  08 oktober 2024, 13:45 - 20:30
  29 oktober 2024, 16:00 - 17:00
  12 november 2024, 13:45 - 20:30
  26 november 2024, 16:00 - 17:00
  10 december 2024, 13:45 - 20:30
  07 januari 2025, 16:00 - 17:00
  14 januari 2025, 13:45 - 16:45
  Aantal bijeenkomsten
  7
  Docent(en)
  Heleen Bouwmans

  Factsheet

  Type onderwijs
  Training
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  54
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Schoolleidersregister PO: 45
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: info [at] rcsw.nl (info[at]rcsw[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  Totaal 24 uur aan bijeenkomsten:

  • 3 fysieke bijeenkomsten van 6 uur en 1 fysieke bijeenkomst van 3 uur
  • 3 online bijeenkomsten van 1 uur

  Totaal 30 uur voorbereiding en opdrachten. In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten. Je kunt in hoge mate zelfstandig aan de slag.

  De totale studiebelasting bedraagt circa 54 uur. 

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze cursus. 

  Vraag brochure aan

  Brochure Onderwijsinnovatie

  Dr. Rinka van Zundert

  Docent dr. Rinka van Zundert is orthopedagoog en gepromoveerd in de Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit. Na haar promotie richtte ze de eerste mastervariant in lijn met de Positieve Psychologie in Nederland op aan de Radboud Universiteit. In 2014 startte ze vervolgens met Leer- & Veerkracht, een organisatie waarmee ze scholen helpt om veerkracht en welbevinden tot een van hun pijlers van beleid te maken. Tevens verzorgt ze workshops, cursussen en lezingen over positieve psychologie in het onderwijs en de zorg, mentale fitheid en inquiry-based stress reduction.

  Heleen Bouwmans

  Dat we (deels) de handvatten missen om ons welbevinden op peil te houden blijkt ook uit de hoge cijfers van depressie, angst, alcohol- en drugsgebruik, burn-out…en dat begint al in de puberteit, soms eerder nog zelfs. Maar we hoeven niet steeds opnieuw zelf het wiel uit te vinden. Er zijn heel veel manieren om onze veerkracht en welbevinden te vergroten waarvan inmiddels bekend is dat ze werken.”

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1495,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: info [at] rcsw.nl (info[at]rcsw[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: info [at] rcsw.nl (info[at]rcsw[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven