Mensen aan het sporten
Mensen aan het sporten

Cursus: Ruimte voor bewegen

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg. Hoe kunnen we mensen meer laten bewegen in een buurt of wijk? In de cursus Ruimte voor bewegen ga je met dit vraagstuk aan de slag en leer je hoe je een openbare ruimte beweegvriendelijker maakt.

    Algemeen

    Wat ga je leren?

    In deze interdisciplinaire cursus leg je verbanden tussen beweegstimulering en ruimtelijke ordening, om zo gezondheidswinst te kunnen realiseren. Dit is relevanter dan ooit doordat gezondheid en bewegen een plek moeten krijgen in de omgevingsvisie. Als professional is het dus belangrijk om te kunnen werken aan een integrale benadering. In deze cursus is daarom veel aandacht voor ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling, naast de kennis over bewegen en de bouwstenen die een beweegvriendelijke omgeving vereist. 

    Door het maken van onder andere een kansenkaart kijk je naar de zichtbare risico's en verbeterpunten die er zijn voor bewegen in een buurt of wijk. Naast het opdoen van academische kennis, een excursie op locatie en veel best practices, word je gestimuleerd om zélf actief aan de slag te gaan op je eigen werkplek.

    De cursus Ruimte voor Bewegen is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit en Kragten en mede mogelijk gemaakt door ZonMw.  

    Na afloop van deze cursus:

    • Heb je inzicht in de problematiek van een inactieve leefstijl;
    • Weet je wat werkt om sport en bewegen te stimuleren;
    • Ben je bekend met het brede en complexe fenomeen ‘beweegvriendelijke omgeving’, weet je uit welke bouwstenen deze bestaat, en hoe deze in te richten;
    • Kun je theoretisch gefundeerde verbanden leggen tussen enerzijds beweegstimulering en anderzijds ruimtelijke ordening;
    • Ben je in staat om in vertrouwen jouw eigen omgevingsvisie- en plan uit te werken;
    • Realiseer je wat het belang is van op maat gemaakte interventies om gedragsverandering te realiseren, rekening houdend met de lokale context en beleidsimplicaties;
    • Heb je nieuwe contacten en is je professionele netwerk uitgebreid;
    • Ontvang je een bewijs van deelname. 

    Iets voor jou?

    Ben je werkzaam binnen de domeinen ruimtelijke ordening, sport en bewegen of gezondheid? Wil je zelf een omgevingsvisie opzetten of wil je de kwaliteit van omgevingsplannen beter doorgronden? Ben jij bijvoorbeeld:

    • Projectleider omgevingswet, gezondheidsmakelaar, adviseur, werkzaam bij de GGD of het RIVM;
    • Beleidsambtenaar of adviseur gericht op gezondheid, ruimtelijke ordening of sport & bewegen.

    Dan is de cursus Ruimte voor Bewegen echt iets voor jou.

    Deze cursus binnen jouw organisatie?

    Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

    Meer informatie over incompany

    024 - 361 25 11

    Factsheet

    Type onderwijs
    Cursus
    Toelatingseisen
    Academisch denkniveau
    Studie uren
    32
    Studielast (ECTS)
    0
    Eindresultaat
    Deelnamebewijs

    Contactinformatie

    Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. 

    Opzet van de cursus

    Deze cursus bestaat uit onder andere uit een excursie op een centrale locatie in het land. In een maand tijd word je bijgeschoold tijdens drie fysieke bijeenkomsten. In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 32 uur. 

    Meer informatie?

    In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze cursus. 

    Vraag brochure aan

    Cover brochure Ruimte voor Bewegen

    Docenten

    De docenten prof. dr. Bert Steenbergen, prof. dr. Erwin van der Krabben en Martijn van Eck hebben allen hun eigen (wetenschappelijke) expertise. Uniek aan deze cursus is dat er steeds minimaal twee docenten bij de bijeenkomsten aanwezig zijn. Op deze manier stimuleren zij jou om steeds weer met interdisciplinaire blik naar je casus te kijken.

    Prof. dr. Bert Steenbergen

    Bert Steenbergen is hoogleraar bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit en werkzaam als professorial fellow bij de Australian Catholic University Melbourne. Sinds 2017 is hij kwartiermaker van het thema ‘Active Living’. 

    Portret van Bert Steenbergen

    Op basis van theorie én praktijk leer je wat de beste interventies zijn om een omgeving in te richten die bewoners aanzet tot meer beweging en gezonder gedrag. Je werkt actief aan meer gezondheidswinst voor jouw eigen, zelfgekozen casus.

    Prof. dr. Erwin van der Krabben

    Erwin van der Krabben is hoogleraar Vastgoed- en Locatieontwikkeling, honorary professor Urban Planning and Real Estate aan Hong Kong University. In 1995 startte hij een adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ordening en vastgoed (Stec Groep), en was daarna werkzaam voor Buck Consultants International en Ecorys. Tegenwoordig is hij onder meer actief in onderzoeks- en adviesprojecten in samenwerking met en in opdracht van onder meer ministeries, provincies, regionale overheden, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, gemeenten, vastgoedbedrijven, woningcorporaties en adviesbureaus. 

    Martijn van Eck

    Martijn van Eck is specialist sportinfrastructuur en beweegvriendelijke omgeving en is werkzaam bij Biind Partner Kragten. Hij ondersteunt vele gemeenten en provincies om uitvoering te geven aan ambities en doelstellingen op bovenstaande thema’s.

    Kosten

    De kosten van deze cursus zijn € 1550,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

    Dit bedrag is inclusief: 

    • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

    Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. 

    Inschrijving

    Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. 024 - 361 25 11. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

    Inschrijven