silhouette van persoon
silhouette van persoon

Cursus: Schemagerichte psychotherapie basis

In deze basiscursus raak je bekend met de methodiek en behandelvormen van Schematherapie bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen, complex trauma en hardnekkige as-I stoornissen, die door de gebruikelijke behandeling onvoldoende verbeteren. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  In deze cursus raak je bekend met de methodiek en behandelvormen van Schematherapie. Schematherapie wordt toegepast bij persoonlijkheidsstoornissen, complex trauma en hardnekkige as-I stoornissen, die door de gebruikelijke behandeling onvoldoende verbeteren. Schematherapie richt zich behalve op het cognitieve ook nadrukkelijk op het ervaringsaspect (voelen). En tenslotte wordt aangestuurd op concrete gedragsverandering. Het model is relatief makkelijk overdraagbaar en biedt een begrijpelijke taal voor patiënten om hun psychische en sociale functioneren te doorgronden. Behalve inzicht leren patiënten vaardigheden om beter om te gaan met vroeg ontstane denkpatronen (schema’s) en de verschillende stemmingen die opspelen en een eigen leven gaan leiden (modi). Verwerkingstechnieken voor (complexe) vroege traumatisering nemen een prominente plek in binnen de behandeling.

  Deze cursus is onderdeel van de opleiding tot Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut. Je volgt deze cursus dan ook samen met deelnemers van deze opleiding.

  Na afloop van deze cursus:

  • Heb je kennis van schematherapie en de achterliggende theorieën of via rollenspel, video of live werk met cursisten gedemonstreerd gezien;
  • Kun je de persoonlijkheidsproblematiek van patiënten middels het schematherapie model in kaart brengen via een casusconceptualisatie en ben je in staat dit met hen te bespreken; 
  • Weet je hoe je vanuit schematherapie borderline, narcistische, cluster C, en antisociale persoonlijkheidstoornissen begrepen en behandeld worden; 
  • Ben je bekend geraakt met toepassing van schematherapie in groepen en binnen verschillende settingen; 
  • Ben je in staat om onder supervisie schematherapie te  gaan toepassen op eigen cliënten; 
  • Heb je zicht op de overeenkomsten en verschillen tussen schematherapie en de andere  werkzame therapieën voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek; 
  • Heb je inzicht in je eigen schema’s en schemamodi; 
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij:  

  Dan is de basiscursus Schemagerichte psychotherapie echt iets voor jou. 

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  25
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Accreditatiebureau XXX: In aanvraag
  Eindresultaat
  Deelnamebewijs

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1235,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven