Portret van handen van dansend stel
Portret van handen van dansend stel

Cursus: Systeemtherapie

Hoe betrek je de context ten voordele van de cliënt en behandeling? In deze cursus leer je op welke wijze je dit kunt doen.

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  In deze cursus werk je samenhangende communicatie-en interactiepatronen en gewoonten uit aan de hand van het systemisch leren denken, kijken en handelen. Hiermee verbeter je je zorg doordat deze verheldering en verandering van patronen en gewoonten kunnen leiden tot vermindering van eerder genoemde problemen. Systeemtherapie kan de cliënt helpen bij het mobiliseren van hulpbronnen en het voorkomen van terugval bij blijvende kwetsbaarheid. 

  Systeemtherapie heeft als uitgangspunt dat moeilijkheden, conflicten en stoornissen beter te begrijpen zijn in de samenhang waarbinnen zij zich voordoen. Daarom is er in de cursus veel aandacht voor: de werking van die samenhang, de relaties tussen de delen meer voor de verwevenheid dan voor het lineaire van relaties, de beschouwing van gebeurtenissen in de context waarbinnen ze optreden in plaats van de isolering van de gebeurtenissen vanuit die context (deze formulering is grotendeels overgenomen uit 'Integratieve kinder-en jeugdpsychotherapie' van F. Verheij). 

  De cursus is onderdeel van de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog. Je volgt deze dus samen met opleidingsdeelnemers.

  Na afloop van deze cursus:

  • Ken je de toegevoegde waarde van het systemisch denken in partnerrelatietherapie, gezinstherapie en in het larger system;
  • Kun je de cliënt met zijn klacht zien en verstaan in de context waarin deze klacht betekenis krijgt zoals gezin, werk relaties;
  • Weet je hoe je deze klachten systemisch uit moet vragen;
  • Pas je de basis systemische vaardigheden toe;
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij: 

  • Gz-psycholoog;
  • In opleiding tot gz-psycholoog?

  Dan is de cursus Systeemtherapie echt iets voor jou.

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  29 mei 2024, 10:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 799
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  29 mei 2024, 10:00 - 16:45
  05 juni 2024, 10:00 - 16:45
  12 juni 2024, 10:00 - 13:00
  Aantal bijeenkomsten
  3
  Docent(en)
  Annelies Schrieken

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  15
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Accreditatiebureau XXX: In aanvraag
  Eindresultaat
  Deelnamebewijs

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  In 2,5 dag tijd word je bijgeschoold tijdens 5 fysieke bijeenkomsten. In een online omgeving vind je daarnaast alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 15 uur.

  Annelies Schrieken

  Docent Annelies Schrieken deed jaren lang ervaring op met het werken in de GGZ binnen de verschillende settings. Zij ontwikkelde verschillende trainingen gericht op groepen met verschillende achtergronden. Ruim 18 jaar geleden werd ze gegrepen door het systemisch denken. In die periode bestond haar werk voornamelijk uit individuele hulpverlening. Steeds meer begon zij te zien wat individuele klachten deden in de context van relatie en gezin. Ze merkte ook dat vaak onbedoeld klachten van paren en gezinnen in stand gehouden werden door patronen tussen mensen. 

  Dit bracht haar op het spoor van systeemtherapie. Het zette haar aan tot het volgen van de Systeemtherapie opleiding, die zij volgde bij Edu van de Velden.

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 799,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven