Gz-psycholoog op een trap
Gz-psycholoog op een trap

Gezondheidszorgpsycholoog

Deze tweejarige duale opleiding leidt je op tot de BIG-geregistreerde zorgprofessional van de toekomst. Eén dag per week volg je cursorisch onderwijs. Daarnaast volg je praktijkonderwijs bij een erkende praktijkinstelling.

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Wil jij stoornissen leren behandelen volgens de nieuwste behandelmethoden en psychologisch onderzoek kunnen uitvoeren volgens de laatste wetenschapelijke inzichten? In de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog ga je hiermee aan de slag. Je kunt instromen vanuit de master Gezondheidszorgpsychologie of vanuit de praktijk. In deze opleiding leer je hoe je cliënten met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen kunt helpen. De cliënt betrek je vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. Deelnemers die in de setting van Volwassenen & Ouderen (VO) en deelnemers die in de setting van Kinderen & Jeugd (KJ) werken volgen gezamenlijk een groot deel van de lessen. In dit deel van de opleiding komt onder andere de samenhang tussen hechting, leren en ontwikkeling in de kindertijd en problemen en beperkingen op latere leeftijd aan de orde. Het levensloopperspectief staat hierin centraal. In de keuzemodules verdiep je je in twee zelfgekozen thema's. Tijdens de opleiding krijg je 360-graden feedback van praktijkbegeleiders, docenten, groepsgenoten en collega's. In de GZ-opleiding van de Radboud Universiteit maken wij nadrukkelijk gebruik van de verbinding met de wetenschap en krijg je de nieuwste methodes aangereikt om je deze vaardigheden eigen te maken. 

  Na afloop van deze opleiding:

  • Kun je je met je diploma je inschrijven in het BIG-register. Dit betekent dat je de wettelijk beschermde beroepstitel van gezondheidszorgpsycholoog mag voeren;
  • Beheers je de vaardigheden om in alle sectoren van de gezondheidszorg te werken;
  • Kun je zelfstandig als diagnosticus en behandelaar optreden van psychische problematiek, disfuncties en stoornissen bij psychische en lichamelijke ziekten, lichamelijke en psychische handicaps en bij persoonlijke of relationele problematiek;
  • Kun je verder gaan met expertise verwerven in de opleiding tot Psychotherapeut of Klinisch (neuro)psycholoog. Daarnaast ben je bij de Radboud Universiteit ook altijd welkom voor bij- en nascholing.

  Instroomeisen

  Heb jij:

  • Een masterdiploma psychologie, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde;
  • Een vLOGO-verklaring; 
  • Een opleidingsplek binnen een erkende praktijkinstelling, via het Directe doorstroomprogramma van de Radboud Universiteit of je werkgever in de praktijk?

  Dan is de postmaster tot Gezondheidszorgpsycholoog van de Radboud Universiteit iets voor jou! 

  Maatwerktraining?

  Wist je dat we ons (geaccrediteerde) bij- en nascholingsaanbod ook binnen je organisatie kunnen organiseren? Of we ontwikkelen samen unieke maatwerkprogramma’s op basis van specifieke leerwensen en –doelen. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdata

  01 september 2024, 10:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 22.110
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  lesgeld excl. literatuur
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  01 januari 2025, 10:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 22.110
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  lesgeld excl. literatuur
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Opleiding
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  480
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  BIG-register: Je mag de wettelijk beschermde beroepstitel van gezondheidszorgpsycholoog voeren.
  Eindresultaat
  Diploma

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze opleiding? Of twijfel je of dat deze opleiding bij jou past? Neem contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de opleiding

  Het programma van de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog bestaat uit een cursorisch programma en keuzemodules. 

  Cursorisch programma

  Het cursorisch programma van 480 uur volg je in 2 jaar. Voor het cursorisch programma geldt een strikte aanwezigheidsverplichting en er wordt intensieve voorbereiding verwacht in de vorm van literatuurstudie en praktijkopdrachten. Dit cursorisch programma is opgedeeld in thematische modules. Naast een aantal algemeen inleidende modules over psychodiagnostiek, indicatiestelling en behandeling en een aantal themabijeenkomsten is het opleidingsprogramma geordend op basis van klachtgebieden. Met behulp van literatuur, casuïstiek, rollenspelen en videodemonstraties gaan docenten per module systematisch in op het proces van diagnostiek, indicatie- stelling en behandeling bij de betreffende klachten. 

  Generiek én specifiek

  Bijna iedere module is opgebouwd uit een generiek en specifiek onderdeel. Het generieke gedeelte volgen de cursisten van Volwassenen en Ouderen (VO) en Kind en Jeugd (KJ) gezamenlijk. Het specifieke gedeelte van de module volgende cursisten van VO en KJ apart van elkaar. Het specifieke onderdeel biedt ruimte voor een invulling die past bij de wensen van de  verschillende praktijkinstellingen. 

  Het programma bestaat uit de volgende thematische modules: 

  • Proces van psychologisch handelen
  • Groepsdynamica
  • Methodiek van diagnostiek
  • Inleiding in de gedragstherapie
  • Stemmings-, angst- en somatisch-symptoomstoornissen   
  • Somatische klachten
  • Ontwikkelingsstoornissen
  • Gedragsstoornissen
  • Hechting en persoonlijkheidsproblematiek
  • Stoornissen in middelengebruik
  • Klinische neuropsychologie
  • Kortdurend behandelen
  • Wetenschappelijke attitude
  • Psychotische klachten
  • Psychofarmacologie
  • GZ-psycholoog in context

   

  Keuzemodules

  De keuzemodules zijn volledig specifiek voor zowel VO als KJ en gaan in op de actualiteit van vandaag. Je kunt uit de volgende keuzemodules kiezen: 

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud van de modules van deze opleiding. Voor de aanvraag verwijzen we je tijdelijk naar een externe website: 

  Vraag brochure aan

  Cover brochure GZ-psycholoog voor deelnemers

  Hoofdopleider prof. dr. Jos Egger

  Hoofdopleider Jos Egger is klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, hoogleraar Contextuele Neuropsychologie aan de Radboud Universiteit en wetenschappelijk directeur van de Vincent van Gogh TOPGGz-centra voor Neuropsychiatrie. Hij is stichter van het samenwerkingsverband ‘Psychopathologie en Genetica’. Hij is voorzitter van de landelijke TOP-GGz-visitatiecommissie.

  Portret prof. dr. Jos Egger voor het Maria Montessorigebouw
  Prof. dr. Jos Egger

  ‘‘De GZ-psycholoog is in haar relatief korte bestaansgeschiedenis uitgegroeid tot een sterk merk. Belangrijk daarin is haar flexibiliteit in mogelijkheden waarvoor ze ingezet kan worden.’’

  Plaatsvervangend hoofdopleider: Drs. Robin Stokkers

  Robin Stokkers is klinisch psycholoog, psychotherapeut en groepstherapeut.Hij is ook plaatsvervangend hoofdopleider van de Nijmeegse opleiding tot Psychotherapeut. Tevens is hij P-opleider bij een grote GGZ-instelling.

  Plaatsvervangend hoofdopleider: Drs. Marieke ten Napel-Schutz

  Marieke ten Napel-Schutz is klinisch psycholoog, psychotherapeut, groepstherapeut, senior schematherapeut en supervisor. Zij is naast hoofdopleider (plv) van de GZ ook werkzaam als onderzoeker. Haar promotieonderzoek is verbonden aan de Universiteit Van Amsterdam en de Vrije Universiteit. 

  Plaatsvervangend hoofdopleider: Drs. Sanne Kriens

  Sanne Kriens is klinisch psycholoog, psychotherapeut en P-opleider bij een grote GGZ instelling. Zij geeft supervisie en is actief lid bij de VGCt.

  Waarnemend hoofdopleider: Prof. dr. Paul van der Heijden

  Paul van der Heijden is klinisch psycholoog, psychotherapeut en P-opleider bij een grote GGZ instelling. Daarnaast is hij clinicus en onderzoeker bij het Centrum voor Adolescenten-psychiatrie (CAP), onderzoeker bij het Behavioural Science Institute van de RU en hoofddocent psychodiagnostiek KP. Hij is plv. hoofdopleider en wnd hoofdopleider voor de Nijmeegse opleiding tot Klinisch Psycholoog en tevens is hij wnd. hoofdopleider voor de opleiding tot Psychotherapeut.

  Deelnemers kunnen zichzelf niet aanmelden voor een BIG-opleiding. De praktijkopleider draagt je voor. Meer weten over de aanmeldprocedure? 

  Aanmeldprocedure BIG-kandidaten  Aanmeldprocedure praktijkinstellingen

  Kosten

  De kosten voor praktijkopleiders van deze opleiding zijn € 22.110,– vrijgesteld van BTW. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Contact

  Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze opleiding bij jou past.