Portret klinisch psycholoog op de trap
Portret klinisch psycholoog op de trap

Klinisch Psycholoog

In de specialistische opleiding tot Klinisch Psycholoog leer je verantwoordelijkheid te dragen voor de diagnostiek en de behandeling van cliënten met ernstige, complexe en/of chronisch aandoeningen, ook als er daarvoor geen bekende oplossingen voor bestaan. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  De opleiding tot Klinisch Psycholoog is een vierjarige duale opleiding die je kunt volgen als je geregistreerd bent als GZ-psycholoog. De postmaster tot Klinisch Psycholoog kent twee differentiaties:

  • Kinderen & Jeugd (K&J)
  • Volwassenen & Ouderen (V&O).

  Bij de Radboud Universiteit kun je de opleiding V&O volgen; de volledige 4-jarige variant en de verkorte, 3-jarige variant. Voor informatie over de KP-opleiding K&J kun je contact opnemen met de RINOGroep in Utrecht. 

  Je wordt opgeleid tot specialist met initiatief en kennis van zaken. Je leert verantwoordelijkheid te dragen voor de diagnostiek en de behandeling van patiënten met ernstige, complexe en/of chronische aandoeningen, ook als er daarvoor geen bekende oplossingen voor bestaan. Vaak gaat het om patiënten bij wie standaard psychologische of psychotherapeutische behandelingen tekort schieten. Kennis, ontwikkelingsbereidheid, daadkracht, tact en een ruim menselijk perspectief zijn kernwaarden die zowel van opleidelingen worden verwacht als in de opleiding verder worden gestimuleerd.

  Na afloop van deze opleiding:

  • Ben je een up-to-date en state-of-the-art specialist op het gebied van diagnostiek, behandeling en managementstrategie binnen het veld van de klinische psychologie;
  • Heb je een gedegen klinisch-wetenschappelijke vorming achter de rug en heb je je ontwikkeld zelfbewuste reflectieve en daadkrachtige professional; 
  • Mag je jezelf klinisch psycholoog noemen en geniet je de wettelijke bescherming die bij die beroepstitel hoort;
  • Ben je volledig bevoegd tot het uitvoeren van psychotherapieën en mag je jezelf psychotherapeut noemen:
  • Kun je je met je diploma inschrijven in het specialisten register van de FGzPt, de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten;

  Instroomeisen

  • Ben jij geregistreerde gezondheidszorgpsycholoog? Dan is de opleiding tot Klinisch Psycholoog echt iets voor jou. 
  • Ben je gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut? Dan kun je de verkorte opleiding tot Klinisch Psycholoog volgen; deze bieden we als driejarige maar ook als vierjarige variant aan; 
  • Ben je klinisch neuropsycholoog? Dan kun je de verkorte opleiding tot Klinisch Psycholoog volgen in drie jaar. 

  Maatwerktraining?

  Wist je dat we ons (geaccrediteerde) bij- en nascholingsaanbod ook binnen je organisatie kunnen organiseren? Of we ontwikkelen samen unieke maatwerkprogramma’s op basis van specifieke leerwensen en –doelen. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  01 januari 2025
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 31.550
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Incl. lesgeld excl. leertherapie en literatuur.Prijs onder voorbehoud van wijzigingen. De prijzen voor 2025 worden in september 2024 vastgesteld.
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Opleiding
  Toelatingseisen
  BIG-registratie als Gezondheidszorgpsycholoog. Verder gaan we ervan uit dat je beschikt over basisvaardigheden op het gebied van (cognitieve) gedragstherapie.
  Studie uren
  636
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  BIG-register: Je mag de wettelijk beschermde beroepstitel van Klinisch Psycholoog en van Psychotherapeut voeren.
  Eindresultaat
  Diploma

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze opleiding? Of twijfel je of dat deze opleiding bij jou past? Neem contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Bij de Radboud Universiteit kun je de KP-opleiding V&O volgen: de volledige 4-jarige variant voor gz-psychologen, de verkorte, 3-jarige variant voor gz-psychologen die tevens al psychotherapeut zijn en de verkorte 3-jarige variant voor klinisch neuropsychologen. Voor informatie over de KP-opleiding K&J kun je contact opnemen met de RINOGroep in Utrecht. Vaste lesdag is de donderdag.

  Gecombineerde opleidingsgroep

  Vooruitlopend op het geïntegreerde specialisme Klinisch Psycholoog-Psychotherapeut (KP-PT) worden vanaf januari 2025 de opleidingsgroepen KP en PT gecombineerd en volgen zij ruim 426 uur onderwijs gezamenlijk. Deelnemers PT kunnen hun opleiding na drie jaar afronden. Dat geldt ook voor deelnemers aan de verkorte KP-opleiding voor PT of voor KNP. 

  Opzet van de opleiding

  De KP-opleiding is een 4-jarige duale opleiding met een cursorisch programma en een praktijkprogramma. De omvang van de KP V&O opleiding is in totaal 636 contacturen voor het cursorisch programma. Aan literatuur en praktijkopdrachten besteed je 760 uur. Het praktijkonderwijs heeft een totale omvang van 3240 uur plus 235 uur supervisie en 50 uur leertherapie.

  Tabel cursorisch en praktijkonderwijs KP V&O

  In de KP-opleiding volg je de eerste jaren bijna wekelijks 1 dag per week cursorisch onderwijs in Nijmegen. Een groot deel van de modules volg je in een vaste opleidingsgroep. Deelnemers aan de verkorte KP-opleiding volgen een aantal modules met eerdere KP-groepen om zo de opleiding in drie jaar te kunnen afronden. Wil je dat niet of heb je de voorkeur voor wat meer spreiding van de opleidingsonderdelen, dan is het ook mogelijk de verkorte opleiding in vier jaar, met je eigen groep, af te ronden. 

  Keuzemodules

  De keuzemodules staan in principe in het derde en vierde jaar op het programma, maar je kunt deze natuurlijk ook al eerder in je traject volgen. De keuzemodules over behandelen volg je als deelnemer aan de volledige KP-opleiding samen met deelnemers aan de verkorte PT-opleiding. Deelnemers aan de verkorte KP-opleiding vanwege met een registratie als PT zijn vrijgesteld van deze modules en kunnen de opleiding daardoor in drie jaar afronden. Je dient voor de KP- of PT-opleiding drie keuzemodules te volgen en kunt daarbij uit de volgende modules kiezen

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de visie en zowel het cursorische als de inhoud van het praktijkprogramma van deze opleiding. 

  Vraag brochure aan

  Cover brochure opleiding tot Klinisch Psycholoog

  Hoofdopleider prof. dr. Jos Egger

  Hoofdopleider Jos Egger is klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, hoogleraar Contextuele Neuropsychologie aan de Radboud Universiteit en wetenschappelijk directeur van de Vincent van Gogh TOPGGz-centra voor Neuropsychiatrie. Hij is stichter van het samenwerkingsverband ‘Psychopathologie en Genetica’. Hij is voorzitter van de landelijke TOP-GGz-visitatiecommissie.

  Portret prof. dr. Jos Egger
  Prof. dr. Jos Egger

  “Leren specialiseren door kennis en perspectiefwisseling, May the Force be with you!”

  Paul van der Heijden benoemd tot bijzonder hoogleraar Multidimensionele psychodiagnostiek

  Plaatsvervangend hoofdopleider: prof. dr. Paul van der Heijden

  Paul van der Heijden is klinisch psycholoog, psychotherapeut en P-opleider bij een grote GGZ instelling. Daarnaast is hij clinicus en onderzoeker bij het Centrum voor Adolescenten-psychiatrie (CAP), onderzoeker bij het Behavioural Science Institute van de RU en hoofddocent psychodiagnostiek KP. Hij is plv. hoofdopleider en wnd. hoofdopleider voor de opleiding Gezondheidszorgpsycholoog en tevens is hij wnd. hoofdopleider voor de opleiding tot Psychotherapeut.

  Portret Barbara Gutteling

  Plaatsvervangend hoofdopleider: dr. Barbara Gutteling

  Barbara Gutteling is Klinisch Psycholoog en psychotherapeut, en als zodanig werkzaam bij Pro Persona. Daarnaast is zij binnen de KP-opleiding hoofddocent van de keuzemodules behandeling.

  Deelnemers kunnen zichzelf niet aanmelden voor een BIG-opleiding. De praktijkopleider draagt je voor. Meer weten over de aanmeldprocedure? 

  Aanmeldprocedure BIG-kandidaten  Aanmeldprocedure praktijkinstellingen

  Kosten

  De volledige KP-opleiding V&O (januari 2024) kost:

  • € 31.550,-  lesgeld excl. leertherapie en literatuur
  • € 5.000,- naar schatting voor leertherapie
  • € 2.500,- naar schatting voor de literatuur

  Onze verkorte KP-opleiding V&O (januari 2024) kost:

  • € 21.100,- lesgeld excl. leertherapie en Literatuur
  • € 1.500,- naar schatting voor de literatuur

  Bij de Radboud Universiteit zijn er tegen betaling extra keuzemodules te volgen. Deze kosten €49,40 per contactuur. 

  Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging. De prijzen voor 2025 worden in september 2024 definitief vastgesteld.

  Betaling

  Betaling kan in maandelijkse termijnen gedurende 4 jaar (of 3 jaar in het geval van de verkorte KP V&O). Kosten voor extra keuze-modules worden apart in rekening gebracht. 

  Contact

  Vragen? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze opleiding bij jou past.