Portret psychotherapeut voor Maria Montessorigebouw
Portret psychotherapeut voor Maria Montessorigebouw

Psychotherapeut

Psychotherapie is juist van belang bij complexere problematiek. Leer deskundig en doelbewust koersbepalend te worden binnen het behandelteam met de specialisatie tot Psychotherapeut. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  De postmaster tot Psychotherapeut van de Radboud Universiteit leidt pychotherapeuten op, waar het psychotherapeutisch handelen centraal staat. Tegelijkertijd voel je je na afronding van deze opleiding vakkundig en vertrouwd op alle landelijk gedefinieerde zeven competentiegebieden. Het ontwikkelen van een integratief model met betrekking tot diagnostiek en behandeling van hechting, trauma en persoonlijkheidspathologie vormt de rode draad in jouw psychotherapeutisch handelen. Psychotherapeutisch handelen is echter altijd ingebed in maatschappelijke verhoudingen. De opleiding daagt je uit om verder te kijken dan de cliënt in zijn of haar behandelkamer en als toekomstige psychotherapeut een bijdrage te leveren aan de inclusieve samenleving. Daarmee draag je bij aan een verankering van de psychotherapie in de maatschappij.

  Na afloop van deze opleiding:

  • Kun je jezelf profileren als BIG-geregistreerde psychotherapeut die kritisch en gedegen te werk gaat;
  • Ben je deskundige in psychotherapeutische behandelingen van complexere problematiek, die meer in de persoonlijkheid van de cliënt is geworteld;
  • Kun je klinische methoden en attitudes deskundig en doelbewust toepassen;
  • Voel je je vertrouwd met regievoering over behandeling en daarmee ook de deskundigheid van medebetrokkenen bevordert;
  • Ben je als regievoerder en expert koersbepalend binnen het behandelteam;
  • Maak je deel uit van een netwerk aan gedreven psychotherapeuten, die continu streven naar optimalisatie van (wetenschappelijke) kennis en kunde in het psychotherapeutisch vakgebied. Ook ná afstuderen.

  Instroomeisen

  Ben jij: 

  Dan is de postmaster specialisatie tot Psychotherapeut echt iets voor jou. 

  Maatwerktraining?

  Wist je dat we ons (geaccrediteerde) bij- en nascholingsaanbod ook binnen je organisatie kunnen organiseren? Of we ontwikkelen samen unieke maatwerkprogramma’s op basis van specifieke leerwensen en –doelen. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  01 januari 2025, 10:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 14.050
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  excl. leertherapie en literatuur
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Opleiding
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  300
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  BIG-register: Je mag de wettelijk beschermde beroepstitel van psychotherapeut voeren.
  Eindresultaat
  Diploma

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de opleiding

  Bij de Radboud Universiteit volg je de driejarige opleiding tot Psychotherapeut. De vierjarige variant wordt niet door ons aangeboden. Onder eindverantwoordelijkheid van de hoofdopleider geven (hoofd)docenten vorm aan het cursorisch programma en praktijkopleiders aan het praktijkprogramma.

  Onze postmaster tot Psychotherapeut omvat de volgende referentiekaders:

  • Psychoanalyse; 
  • Gedragstherapie;
  • Cliëntgerichte psychotherapie (Rogeriaanse);
  • Systeemtheorie; 
  • Groepsdynamiek. Cursorisch programma

  De verkorte PT-opleiding bestaat uit een cursorisch programma van minimaal 200 uur en duurt drie jaar. Naast het vaste lesprogramma wordt ook gewerkt met minimaal 3 keuze-modules die samen met deelnemers aan de KPopleiding worden gevolgd. 

  Keuzemodules

  De keuzemodules staan in principe in het derde en vierde jaar op het programma, maar je kunt deze natuurlijk ook al eerder in je traject volgen. De keuzemodules over behandelen volg je als deelnemer aan de volledige KP-opleiding samen met deelnemers aan de verkorte PT-opleiding. Deelnemers aan de verkorte KP-opleiding vanwege een registratie als PT zijn vrijgesteld van deze modules en kunnen de opleiding daardoor in drie jaar afronden. Je kunt uit de volgende keuzemodules kiezen: 

  Praktijkprogramma

  Onder begeleiding van betrokken en ervaren collega's in de praktijkinstelling leer je de kneepjes van het vak. Een door de hoofdopleider erkende praktijkopleider is verantwoordelijk voor de organisatie van het praktijkonderwijs.

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze opleiding. We verwijzen je hiervoor door naar een externe website. 

  Vraag brochure aan

  Cover brochure opleiding tot Psychotherapeut

  Prof. dr. Elisa van Ee

  Naast hoofdopleider van de opleiding tot Psychotherapeut is Elisa van Ee klinisch psycholoog, jurist, en als wetenschappelijk hoofd ‘trauma en gezin’ van het Topklinisch Psychotrauma-centrum ZuidNederland verbonden aan Reinier van Arkel. Elisa van Ee is benoemd tot bijzonder hoogleraar psycho-traumatologie in ontwikkelingsperspectief aan de Radboud Universiteit.

  Elisa van Ee
  Foto: Duncan de Fey

  Wees niet tevreden met wat je al in huis hebt. Laat je continu voeden door de ontwikkelingen in het psychotherapeutische werkveld. En blijf ook híer kritisch tegenover staan.

  Robin Stokkers

  Robin Stokkers is klinisch psycholoog, psychotherapeut en groepstherapeut. Hij is naast plaatsvervangend hoofdopleider van zowel de opleiding Psychotherapeut als Gezondheidszorgpsycholoog ook P-opleider bij de Viersprong. Robin Stokkers geeft verder leertherapie en supervisie aan klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters en leertherapie aan klinisch psychologen (GIOS), psychotherapeuten (GIOP) en psychiaters in opleiding (AIOS) supervisie behandeling en diagnostiek.

  Deelnemers kunnen zichzelf niet aanmelden voor een BIG-opleiding. De praktijkopleider draagt je voor. Meer weten over de aanmeldprocedure? 

  Aanmeldprocedure BIG-kandidaten  Aanmeldprocedure praktijkopleiders

  Kosten

  De kosten van deze opleiding zijn € 14.050,– vrijgesteld van BTW. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Contact

  Vragen? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze opleiding bij jou past.