2 mannen in gesprek
2 mannen in gesprek

RITHA cursus Begeleiding

In deze cursus verdiep je je in het gebruik van de positieve Cognitieve Gedragstraining en Strategietraining als begeleider van leerlingen.  

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  In de cursus leer je hoe je een positieve Cognitieve Gedragstraining opzet waarbij er aandacht is voor het stellen van doelen en de techniek van het G-schema waar de begeleider van een kind, adolescent of (jong) volwassene gebruik van kan maken in een één-op-één setting of met een groepje leerlingen. Je maakt kennis en oefent  met enkele technieken die je kunt inzetten om een verandering in het denkproces in te zetten om daarmee een gewenste gedragsverandering te bewerkstelligen.

  Bij Strategietraining wordt ingegaan op de achtergrond, de doelen en de opzet van de training zoals je deze kunt geven aan een leerling. De vraag die centraal staat is: hoe zorg je voor leermomenten (zogenaamde ‘wringmomenten’) in een opdracht, waardoor de leerling nieuwe strategieën, op velerlei vlak, leert herkennen bij zichzelf (en anderen) en deze bewust(er) gaat inzetten? Met deze training ligt een focus op het vergroten (bewust worden) van de cognitieve flexibiliteit van een leerling (en begeleider).

  Kennis doe je op door middel van het lezen van (recente) wetenschappelijk literatuur en visueel materiaal met betrekking tot (positieve) cognitieve gedragstherapie, zelfregulerend leren en mindset. Daarnaast ga je met een eigen casus aan de slag en schrijf je een begeleidingsopzet.

  Deze cursus is onderdeel van de RITHA Practitioner training. Je volgt deze cursus dan ook samen met deelnemers van deze training.

  Na afloop van deze cursus:

  • Kun je eerlingen/cliënten die vastlopen in het leren helpen bij het (terug)vinden van grip op hun eigen (leer)ontwikkeling;
  • Weet je hoe te observeren, waarbij je je richt op wat er gezien wordt (gedrag), waarna er samen met de leerling/cliënt (en ouders/leerkracht/docent) gezocht kan worden naar de duiding van het gedrag (gedachten en gevoelens die hieraan ten grondslag liggen);
  • Kun je hetgeen je in een begeleiding boven tafel krijgt adequaat bespreekbaar maken met de leerling/cliënt en anderen zodat er samen gezocht kan worden naar handelingsgericht vervolg (advies, begeleiding, training, therapie); 
  • Kun je door middel van begeleiding het inzicht van de leerling/cliënt en van jou als begeleider in zijn/haar gedrag, gevoel en gedachtes vergroten. 
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij: 

  Dan is de cursus Begeleiding echt iets voor jou! 

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Factsheet

  Type onderwijs
  Training
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  56
  Studielast (ECTS)
  0
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  De studielast bedraagt 56 uur, waarvan 26 uur zelfstudie, 18 uur online leren en 12 uur eindopdracht.  

  Docenten

  Mariska Poelman en Liesbet Stam zijn als docenten betrokken bij Radboud International Training on High Ability (RITHA). Naast het verzorgen van deze cursus begeleiden zij ook studenten met de stage en het eindproduct in de RITHA-opleiding. Beiden zijn daarnaast werkzaam bij het CBO Talent Development. 

  Liesbet Stam
  Liesbet Stam

  Ieder mens heeft in zich de kracht om te leren, leer-kracht! Dit boven water houden of krijgen bij zowel leer-lingen als leer-krachten maakt dat ik doe wat ik doe! Samen sta je sterker, ik kijk en doe graag met je mee!

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1000,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: .

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven