2 vrouwen in gesprek
2 vrouwen in gesprek

RITHA cursus Signalering

Leer in deze cursus een protocol te ontwikkelen voor het signaleren van kinderen met mogelijkheden op hoogbegaafd niveau. 

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Deze cursus richt zich op het signaleren van kinderen, in de schoolse en voorschoolse omgeving, met kenmerken van hoogbegaafdheid en het herkennen van ontwikkelingsmogelijkheden zodat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen tot autonome, zelfsturende personen. In deze cursus werk je aan een (goede start van een) ‘signaleringsprotocol’.

  Je ontwikkelt op basis van wetenschappelijke literatuur een protocol voor het signaleren van kinderen met mogelijkheden op hoogbegaafd niveau voor jouw dagelijkse praktijk. Hierbij benoem je de instrumenten en bronnen die beschikbaar zijn en weet je deze procesmatig te interpreteren en/of er procesgerichte vragen bij te stellen. Met deze informatie weet je een (globale) sterkte- zwakte analyse op te zetten waarin de behoeftes van de leerling duidelijk aan bod komen. 

  Deze cursus is onderdeel van de RITHA Practitioner training. Je volgt deze cursus dan ook samen met deelnemers van deze training. 

  Na afloop van deze cursus:

  • Kun je kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid (vroegtijdig) herkennen en erkennen;
  • Zet je hiervoor verschillende instrumenten en informatiebronnen in die je adequaat weet te interpreteren en/ of de juiste vragen bij weet te stellen;
  • Krijg je daarmee een helder beeld van de sterke en minder sterke kanten die het presteren beïnvloeden en de behoeftes die daaruit voort kunnen komen;
  • Kun je dit adequaat bespreekbaar maken met anderen zodat er samen gezocht kan worden naar handelingsgerichte adviezen om onderpresteren te voorkomen en/of te keren;
  • Ontvang je een bewijs van deelname. 

  Instroomeisen

  Ben jij: 

  Dan is de RITHA cursus Signalering echt iets voor jou!

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Factsheet

  Type onderwijs
  Training
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  25
  Studielast (ECTS)
  0
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  In een tijdsbestek van 6 weken volg je deze online cursus. In de digitale leeromgeving Brightspace vind je alle informatie voor deze cursus. Je leest o.a. wekelijks literatuur, werkt aan opdrachten die in het kader staan van het ontwikkelen van een signaleringsprotocol en werkt met elkaar samen d.m.v. de discussiefora.  In deze cursus vinden ook een aantal online bijeenkomsten plaats waarin discussie en uitwisseling met de docent en medestudenten centraal staat. studielast bedraagt 56 uur, waarvan 26 uur zelfstudie, 18 uur online leren en 12 uur eindopdracht. 

  Mariska Poelman

  Mariska Poelman is als docent betrok bij deze RITHA cursus. Naast het verzorgen van cursussen begeleidt zij ook studenten met de stage en het eindproduct in Radboud International Training on High Ability (RITHA). Ze is daarnaast werkzaam bij het CBO Talent Development

  drs. Mariska Poelman
  Mariska Poelman

  Passend onderwijs en goede ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen en jongeren met kenmerken van hoogbegaafdheid en steun en begeleiding van hun ouders en leerkrachten en het begeleiden van volwassenen met kenmerken van Hoogbegaafdheid zijn mijn drijfveer.

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 1000,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven