Portret RITHA Practitioner op trap
Portret RITHA Practitioner op trap

RITHA Practitioner opleiding

In deze RITHA opleiding krijg je inzicht in het identificeren en begeleiden van soms nog niet zichtbare mogelijkheden en onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen binnen de zorg of het onderwijs.

  Algemeen

  Wat is de RITHA Practitioner opleiding?

  Al meer dan 25 jaar biedt de Radboud Universiteit de opleiding tot ECHA Specialist Hoogbegaafdheid aan. De opleiding is binnen het RadboudCSW intensief doorontwikkeld en geëvolueerd tot een state-of-the-art opleiding op het gebied van hoogbegaafdheid: de Radboud International Training on High Ability, kortweg RITHA. Deze opleiding is online te volgen of 'blended' in Nijmegen (Radboud Universiteit), Eindhoven (i.s.m. RINO Zuid), Rotterdam (i.s.m. CED) en Amsterdam (i.s.m. ABC). 

  Binnen het RITHA Practitioner programma volg je in twaalf maanden drie onderwijsblokken over de fundamenten en kernthema’s van en wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid. Daarnaast leer je de vaardigheden die nodig zijn om de vertaalslag te maken van wetenschap naar praktijk. Na afronding kun je besluiten je verder te ontwikkelen binnen het RITHA Specialist programma. 

  Na afloop van deze opleiding:

  • Ben je bekend met de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van hoogbegaafdheid;
  • Ben je in staat om (soms nog niet zichtbare) mogelijkheden en onderwijsbehoeften van (hoog)begaafden te signaleren;
  • Beschik je over evidence-based vaardigheden om (hoog)begaafde kinderen, jongeren of volwassenen te begeleiden;
  • Heb je nieuwe contacten en is je professionele netwerk uitgebreid;
  • Ontvang je het RITHA Certificaat (Radboud Universiteit) en het ECHA Certificaat (European Council for High Ability); 
  • Kun je doorstromen naar het RITHA Specialist programma

  Toelatingsvoorwaarden

  • Een afgeronde hbo- of universitaire opleiding;
  • Een werkkring in het onderwijs, onderwijsbegeleiding of zorg óf binnen een professionele omgeving waar hoogbegaafdheid en/of talentontwikkeling een thema is;
  • Een goede leesvaardigheid in de Engelse taal (passief).

  Dan is de RITHA Practitioner opleiding echt iets voor jou.

  Deze opleiding binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdata

  09 september 2024
  Plaats
  Eindhoven
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Combinatie van op locatie en online
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  09 september 2024, 09:00 - 17:00
  07 oktober 2024, 19:00 - 20:00
  05 november 2024, 19:00 - 20:00
  21 november 2024, 19:00 - 20:00
  10 maart 2025, 09:00 - 17:00
  10 oktober 2025, hele dag
  11 september 2024
  Plaats
  Amsterdam
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Combinatie van op locatie en online
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  11 september 2024, 09:00 - 17:00
  07 oktober 2024, 16:00 - 17:00
  04 november 2024, 16:00 - 17:00
  18 november 2024, 16:00 - 17:00
  05 maart 2025, 09:00 - 17:00
  08 oktober 2025, hele dag

  Factsheet

  Type onderwijs
  Opleiding
  Toelatingseisen
  hbo- of universitair diploma; een werkkring waarin hoogbegaafdheid een thema is
  Studie uren
  420
  Studielast (ECTS)
  15
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze training? Of twijfel je of dat deze training bij jou past? Neem contact op met de opleidingscoordinator: info [at] rcsw.nl (info[at]rcsw[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de opleiding

  De RITHA Practioner opleiding in Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam bestaat voor 80% uit online bijeenkomsten en 20% uit seminar op locatie. Het programma bestaat uit drie blokken en heeft een doorlooptijd van 12 maanden. De opleiding wordt afgesloten met een Veldonderzoek. De studielast bedraagt 420 uur (15 EC), waarbij we uitgaan van een gemiddelde studielast van 10-12 uur per week. 

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze opleiding. Voor de aanvraag word je tijdelijk doorverwezen naar een externe website: 

  Vraag brochure aan

  Cover brochure Radboud International Training on High Ability

  Prof. dr. Lianne Hoogeveen

  Prof. dr. Lianne Hoogeveen is, als bijzonder hoogleraar 'Identification, Support and Counseling of Talent' aan de Radboud Universiteit, betrokken bij zowel initieel als postacademisch onderwijs over hoogbegaafdheid. Zo is zij als docent verbonden aan de afdeling Pedagogische Wetenschappen, en is zij hoofdopleider van de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Daarnaast is zij voorzitter van de European Council for High Ability (ECHA). Hoogeveen verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijsaanpassingen voor leerlingen met (zeer) hoge (intellectuele) capaciteiten. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Behavioural Science Institute (BSI) van de Radboud Universiteit en werkt in onderzoek en onderwijs samen met collega's van verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten. Als gz-psycholoog adviseert en behandelt zij kinderen, adolescenten en volwassenen bij CBO Talent Development

  prof. dr. A.J.M. Hoogeveen (Lianne)

  Mensen zouden niet gelabeld moeten worden als ‘hoogbegaafd’. De vraag zou altijd moeten luiden: wat heeft dit specifieke kind, jongere of volwassene nodig en hoe kunnen we dat het beste bieden? Wat zijn bijvoorbeeld de behoeften van een kind dat bovengemiddeld complex denkt? We hebben professionals nodig die in staat zijn het talent te herkennen die te weinig worden uitgedaagd en weten hoe daar vervolgens het beste mee om te gaan.

  Sven Mathijssen

  Dr. Sven Mathijssen is plaatsvervangend hoofdopleider bij RITHA, gekwalificeerd door de European Council for High Ability (ECHA). Sven heeft Psychologie (richting: Kinder & Jeugd) gestudeerd aan Tilburg University, waarna hij van 2012 tot 2019 als ontwikkelingspsycholoog heeft gewerkt bij het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO Talent Development). 

  Janneke Berendsen-Hulshof

  Janneke Berendsen-Hulshof is hoofddocent bij RITHA en trainer/docent bij CBO Talent Development

  Kosten

  De kosten van deze opleiding zijn € 7500,– vrijgesteld van BTW. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator: info [at] rcsw.nl (info[at]rcsw[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze opleiding is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: info [at] rcsw.nl (info[at]rcsw[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Selectieprocedure

  Er vindt een selectieprocedure plaats op basis van CV en korte motivatie. Binnen tien werkdagen krijg je uitsluitsel over je toelating. Nadat je bent toegelaten, ontvang je het aanmeldformulier om je inschrijving definitief te maken.

  Aanmelden voor selectie