RITHA lessituatie
RITHA lessituatie

RITHA Specialist opleiding

In deze opleiding leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan het vakgebied hoogbegaafdheid, door een evidence-based eindproduct voor de praktijk te ontwikkelen. 

  Algemeen

  Wat is de RITHA Specialist opleiding?

  Al meer dan 25 jaar biedt de Radboud Universiteit de opleiding tot ECHA Specialist Hoogbegaafdheid aan. De opleiding is binnen het RadboudCSW intensief doorontwikkeld en geëvolueerd tot een state-of-the-art opleiding op het gebied van hoogbegaafdheid: de Radboud International Training on High Ability, kortweg RITHA. Deze opleiding is online te volgen of 'blended' in Nijmegen (Radboud Universiteit), Eindhoven (i.s.m. RINO Zuid), Rotterdam (i.s.m. CED) en Amsterdam (i.s.m. ABC). 

  De eerste twaalf maanden leer je over de fundamenten en kernthema’s van en wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid, en de vaardigheden die nodig zijn om de vertaalslag te maken van wetenschap naar praktijk (RITHA Practitioner programma). In de laatste twaalf maanden ga je, vanuit deze kennis en vaardigheden, aan de slag met een concreet eindproduct voor de praktijk. Zo draag je een wetenschappelijke bijdrage aan het vakgebied van hoogbegaafdheid. 

  Na afloop van deze opleiding:

  • Ben je bekend met de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van hoogbegaafdheid;
  • Ben je in staat om (soms nog niet zichtbare) mogelijkheden en onderwijsbehoeften van (hoog)begaafden te signaleren;
  • Beschik je over evidence-based vaardigheden om (hoog)begaafde kinderen, jongeren of volwassenen te begeleiden;
  • Heb je een eigen eindproduct ontwikkeld, dat je als zorg- of onderwijsprofessional of zelfstandig coach in kan zetten in de praktijk;
  • Heb je nieuwe contacten en is je professionele netwerk uitgebreid;
  • Ontvang je het RITHA Specialist Diploma (Radboud Universiteit) en het ECHA Certificaat (European Council for High Ability). 

  Toelatingsvoorwaarden

  • Een hbo- of universitair diploma;
  • Een werkkring waarin hoogbegaafdheid een thema is;
  • Een passieve beheeersing van de Engelse taal.

  Dan is de RITHA Specialist opleiding echt iets voor jou. 

  Binnen de RITHA Specialist opleiding start je altijd eerst met de RITHA Practitioner opleiding

  Deze opleiding binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdata

  09 september 2024
  Plaats
  Eindhoven and Nijmegen
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Combinatie van op locatie en online
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  09 september 2024, hele dag
  10 september 2024, hele dag
  11 september 2024, hele dag
  07 oktober 2024, 19:00 - 20:00
  05 november 2024, 19:00 - 20:00
  21 oktober 2024, 19:00 - 20:00
  10 maart 2025, hele dag
  11 maart 2025, hele dag
  10 oktober 2025, hele dag
  27 oktober 2025, hele dag
  01 oktober 2026, hele dag
  02 oktober 2025, hele dag
  11 september 2024
  Plaats
  Amsterdam and Nijmegen
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Combinatie van op locatie en online
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  11 september 2024, hele dag
  12 september 2024, hele dag
  13 september 2024, hele dag
  07 oktober 2024, 16:00 - 17:00
  04 november 2024, 16:00 - 17:00
  18 november 2024, 16:00 - 17:00
  05 maart 2025, hele dag
  06 maart 2025, hele dag
  08 oktober 2025, hele dag
  27 oktober 2025, hele dag
  01 oktober 2026, hele dag
  02 oktober 2026, hele dag

  Factsheet

  Type onderwijs
  Opleiding
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  420
  Studielast (ECTS)
  15
  Eindresultaat
  Diploma

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze opleiding? Of twijfel je of dat deze opleiding bij jou past? Neem contact op met de opleidingscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de opleiding

  Het RITHA Specialist programma bestaat voor 80% uit online bijeenkomsten en 20% uit seminar op locatie. Het totaalprogramma bestaat uit vier blokken, verspreid over 24 maanden. De studielast bedraagt 840 uur (30 EC), waarbij we uitgaan van een gemiddelde studielast van 8-10 uur per week. 

  Je start met het basisprogramma, dat bestaat uit drie blokken, verspreid over 12 maanden: de RITHA Practitioner training. Dit deel van de opleiding kan gevolgd worden in Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam en wordt afgesloten met een Veldonderzoek. 

  In het vierde blok ga je je je 12 maanden lang specialiseren met je wetenschappelijk verantwoorde Eindproduct. De eindpresentatie vindt plaats op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen.  

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze opleiding. 

  Vraag brochure aan

  Cover RITHA brochure

  Prof. dr. Lianne Hoogeveen

  Prof. dr. Lianne Hoogeveen is, als bijzonder hoogleraar 'Identification, Support and Counseling of Talent' aan de Radboud Universiteit, betrokken bij zowel initieel als postacademisch onderwijs over hoogbegaafdheid. Zo is zij als docent verbonden aan de afdeling Pedagogische Wetenschappen, en is zij hoofdopleider van de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Daarnaast is zij voorzitter van de European Council for High Ability (ECHA). Hoogeveen verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijsaanpassingen voor leerlingen met (zeer) hoge (intellectuele) capaciteiten. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Behavioural Science Institute (BSI) van de Radboud Universiteit en werkt in onderzoek en onderwijs samen met collega's van verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten. Als gz-psycholoog adviseert en behandelt zij kinderen, adolescenten en volwassenen bij CBO Talent Development

  prof. dr. A.J.M. Hoogeveen (Lianne)

  Mensen zouden niet gelabeld moeten worden als ‘hoogbegaafd’. De vraag zou altijd moeten luiden: wat heeft dit specifieke kind, jongere of volwassene nodig en hoe kunnen we dat het beste bieden? Wat zijn bijvoorbeeld de behoeften van een kind dat bovengemiddeld complex denkt? We hebben professionals nodig die in staat zijn het talent te herkennen die te weinig worden uitgedaagd en weten hoe daar vervolgens het beste mee om te gaan.

  Sven Mathijssen

  Dr. Sven Mathijssen is plaatsvervangend hoofdopleider bij RITHA, gekwalificeerd door de European Council for High Ability (ECHA). Sven heeft Psychologie (richting: Kinder & Jeugd) gestudeerd aan Tilburg University, waarna hij van 2012 tot 2019 als ontwikkelingspsycholoog heeft gewerkt bij het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO Talent Development). 

  Janneke Berendsen-Hulshof

  Janneke Berendsen-Hulshof is hoofddocent bij RITHA en trainer/docent bij CBO Talent Development

  Kosten

  De kosten van deze opleiding van 24 maanden zijn € 12.400,– vrijgesteld van BTW. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Selectieprocedure

  Er vindt een selectieprocedure plaats op basis van CV en korte motivatie. Binnen tien werkdagen krijg je uitsluitsel over je toelating. Nadat je bent toegelaten, ontvang je het aanmeldformulier om je inschrijving definitief te maken.

  Aanmelden selectieprocedure