Vrouw aan het schrijven
Vrouw aan het schrijven

Train-de-trainer-cursus: Een sterk verhaal

Een Sterk Verhaal is een biografische interventie die mensen met persoonlijkheidsproblematiek de mogelijkheid biedt om te werken aan persoonlijk en maatschappelijk herstel. Deze train-de-trainercursus stelt je in staat om na afloop de interventie aan te bieden in je eigen organisatie.  

  Algemeen

  Wat ga je leren?

  Na deze cursus kun je de interventie ‘Een Sterk Verhaal’ zowel individueel als in groepsverband aanbieden aan verschillende doelgroepen en in verschillende settingen, (dag)klinisch en ambulant. Een Sterk Verhaal helpt mensen vervolg te geven aan het eigen leven na een of meer ingrijpende gebeurtenissen. Aan de hand van een werkboek met concrete schrijfopdrachten schrijven deelnemers in 12 sessies over hun leven in de vorm van een drieluik. Ze richten hun blik op het verleden, op een belangrijk kantel- of keerpunt in hun leven en op het heden en hun toekomst. De interventie resulteert in een gedrukt persoonlijk levensboek. 

  Na afloop van deze cursus:

  • Kun je de narratieve werkwijze begrijpen en toepassen; 
  • Werk je vanuit een herstelgerichte visie; 
  • Weet je hoe het werkboek van Een Sterk Verhaal toe te passen en de digitale omgeving van Een Sterk Verhaal te gebruiken 
  • Weet je de belangrijke randvoorwaarden voor het aanbieden van de interventie uit te leggen en reflecteren op jouw rol en houding als begeleider; 
  • Ontvang je een bewijs van deelname.  

  Iets voor jou?

  Werk jij met cliënten met persoonlijkheidsproblematiek, individueel of in groepsverband, en ben je bijvoorbeeld:  

  • Klinisch psycholoog - psychotherapeut 
  • Gezondheidszorgpsycholoog 
  • Psychiater 
  • Verpleegkundig specialist 
  • Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige 
  • Vaktherapeut  
  • Ervaringsdeskundige 
  • Geestelijk verzorger 

  Dan is de train-de-trainercursus Een Sterk Verhaal echt iets voor jou. 

  Deze cursus binnen jouw organisatie?

  Onze opleidingen en cursussen bieden wij ook incompany aan. We informeren je graag over de mogelijkheden. 

  Meer informatie over incompany

  (024) 361 61 63

  Startdatum

  18 oktober 2024, 09:00
  Plaats
  Nijmegen
  Kosten
  € 575
  Korting(en)
  Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10%
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  18 oktober 2024, 09:00 - 17:00
  Aantal bijeenkomsten
  1

  Factsheet

  Type onderwijs
  Training
  Toelatingseisen
  Academisch denkniveau
  Studie uren
  12
  Studielast (ECTS)
  0
  Accreditatie
  Accreditatiebureau FGzPT, specialismen Gezondheidszorgpsycholoog: 7 punten
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag over deze cursus? Of twijfel je of dat deze cursus bij jou past? Neem contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Opzet van de cursus

  • In 1 dag word je tijdens een fysieke bijeenkomst van 8 uur bijgeschoold. Ter voorbereiding aan de bijeenkomst gaat 4 uur aan zelfstudie vooraf. De totale studiebelasting is 12 uur. 

  Meer informatie?

  In de brochure vind je uitgebreide informatie over de inhoud en het programma van deze cursus. 

  Vraag brochure aan

  Brochure Een sterk verhaal

  Prof. dr. Gerben Westerhof 

  De focus van het onderzoek van docent Gerben Westerhof is narratieve psychologie en technologie. Hij bestudeert hoe persoonlijke verhalen bijdragen aan de levensloopontwikkeling van identiteit, geestelijke gezondheid en welbevinden. Theorieën uit de positieve psychologie en gerontologie dragen bij aan een beter inzicht in de rol van verhalen. Technologie ondersteunt mensen in het maken en delen van verhalen over hun leven, zoals in digitale levensboeken of in online therapie. Technologie ondersteunt onderzoekers bij de analyse hoe verhalen in het alledaagse leven worden uitgedrukt, bijvoorbeeld in de expressie van emoties of in conversaties tussen therapeuten en clienten.

  Silvia Pol

  Docent Silvia Pol werkt sinds 1998 als geregistreerd klinisch psycholoog/psychotherapeut in de ggz. Ze werkt met mensen met persoonlijkheidsproblematiek en is psychodynamisch en cognitief gedragstherapeutisch georiënteerd.

  Portret Silvia Pol
  Silvia Pol

  Het aanbieden van de herstelbevorderende narratieve interventie ’Een Sterk Verhaal’ biedt een bijzondere ervaring. Cliënten schrijven hun levensverhaal aan de hand van gestructureerde opdrachten hetgeen na 12 weken resulteert in een gedrukt levensboek. De verhalen volgen een indeling in een drieluik bestaande uit het verleden, een belangrijk keerpunt richting herstel, en het heden en de toekomst. Cliënten delen de verhalen, ervaren herkenning, ontvangen erkenning, doen nieuwe inzichten op en ontwikkelen meer begrip en mildheid ten aanzien van hun jongere zelf. Vanuit het onderzoek dat we hebben uitgevoerd kunnen we stellen dat de interventie daadwerkelijk bijdraagt aan persoonlijk herstel. We zijn ervan onder de indruk hoe goed cliënten in staat zijn met deze interventie te werken en hoe de benadering aansluit bij wat zij als waardevol ervaren.

  Renée Rosenboom

  Als biografisch coach begeleidt docent Renée Rosenboom mensen die vastlopen wiens levensverhaal het onderzoeksgebied is om weer in beweging te komen. Wat heeft je gevormd, wat is eigen en wat wil je vanuit authentieke kracht nog ontwikkelen? Biografische coaching werkt identiteitsversterkend en geeft meer zelfsturing. Tevens ontwikkelt zij narratieve programma's & interventies en verzorg ze narratieve trainingen. Tot slot schrijft ze vanuit de LevensStudio levensboeken op basis van biografische interviews.

  Kosten

  De kosten van deze cursus zijn € 575,– vrijgesteld van BTW. Alumni van de Radboud Universiteit en het RadboudCSW krijgen 10% korting, net als medewerkers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging.

  Dit bedrag is inclusief: 

  • Inschrijf-, registratie- en administratiekosten.

  Het is mogelijk om gespreid te betalen. Neem hiervoor contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. 

  Inschrijving

  Deze cursus is geschikt voor deelnemers met een (minimaal) hbo denk- en werkniveau. Mocht je hier twijfels over hebben, neem dan contact op met de cursuscoördinator: radboudcsw [at] ru.nl (radboudcsw[at]ru[dot]nl) of tel. (024) 361 61 63. Dan kunnen we samen bespreken of deze cursus bij jou past.

  Inschrijven