Irene Kraanen over AMID Masterclasses Internationale Ontwikkeling

Irene Kraanen
De AMID Masterclassreeks creëert kritische denkers. En biedt tegelijkertijd een platform om een netwerk op te bouwen binnen de sector.
Naam
Irene Kraanen
Huidige functie
Adviseur van de directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Irene Kraanen, adviseur van de directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, volgde de AMID Masterclasses Internationale Ontwikkeling. Deze reeks van negen bijeenkomsten bied je de kennis om de praktijk van internationale samenwerking te verbeteren binnen je organisatie, instantie of stichting.

"Als we naar het nieuws kijken, lijkt het soms alsof de wereld achteruit gaat, nietwaar? Het aantal natuurrampen, gewelddadige conflicten en mensen die hun huis moeten verlaten neemt alsmaar toe. En dat alles terwijl er een klimaatcrisis dreigt die het punt bereikt waarop we niet meer terug kunnen. Maar als je beter kijkt, kun je tussen alle chaos hoop vinden.  

Dat kleine beetje hoop houdt de wereld draaiende en heeft mij gemotiveerd om in de sector Ontwikkelingssamenwerking te gaan werken. Ik geloof dat we samen de koers van de wereld kunnen veranderen en die SDGs kunnen bereiken. Hoe groot of klein ook, we kunnen allemaal op onze eigen manier bijdragen aan deze doelen. Om mijn kennis te versterken over hoe we via ontwikkelingssamenwerking kunnen bijdragen aan een betere wereld besloot ik me aan te melden voor de AMID Masterclasses.

Hoewel ik de eer heb om te leren van gerespecteerde docenten uit de sector, denk ik dat ik persoonlijk en professioneel het meest groei van de interactie met mijn klas. De deelnemers bestaan uit verschillende spelers op het gebied van internationale ontwikkeling van over de hele wereld, van donoren en filantropen tot begunstigden, van zuid tot noord. Hun waardevolle standpunten, en soms zeer kritische vragen aan mijn adres als ambtenaar voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dwingen me om mijn opvattingen over wat werkt te herzien.

De AMID Masterclassreeks creëert kritische denkers op het gebied van internationale ontwikkeling en biedt tegelijkertijd een platform om een netwerk op te bouwen binnen de sector. Tot nu toe hebben de bijeenkomsten me inzicht gegeven in de verschillende uitdagingen waar we voor staan, maar ook in mogelijke oplossingen. Wat mijn meest belangrijke takeaway is? We hebben vertrouwen, continuïteit en een beetje risicobereidheid nodig. En het belangrijkste, met het risico vreselijk cliché te klinken: hoop!"

AMID Masterclasses