Organisatie Macheo over de AMID-programma's

Seth Mwangi
Het verbreedt hun denken, hun manier van werken en hun prestaties. We hebben opmerkelijke veranderingen gezien bij onze medewerkers.
Naam
Marnix Huis in 't Veld & Seth Mwangi
Huidige functie
Marnix Huis in 't Veld is Managing Director bij Macheo. Seth Mwangi is Service Delivery Manager bij Macheo.

Enkele weken voor de lancering van AMID Magazine bezochten we een non-profit organisatie in Kenia, Macheo, verscholen aan de rand van de stad Thika. Marnix Huis in 't Veld, de Managing Director, en Seth Mwangi, de Service Delivery Manager, genoten van een kopje koffie met ons terwijl ze vertelden over hun ervaring met AMID-programma's die hen in staat stelden veranderingsagenten te worden die baanbrekende antwoorden kunnen ontwikkelen op huidige en toekomstige uitdagingen.

Wat trok je aan in het AMID Young Professional programma? 

Marnix: "We kennen prof. dr. Sara Kinsbergen, de programmadirecteur van AMID Young Professional, al heel lang. Ze bezocht ons bij Macheo in 2007. We hebben altijd contact gehouden en haar werk gevolgd. Dus toen de mogelijkheid zich voordeed en de kosten betaalbaar waren, was het een no-brainer." 

Seth Mwangi

Kunnen jullie iets delen over de inzichten die jullie opdeden in de AMID-programma's? 

Seth: "De ervaring was geweldig. Het team dat ons begeleidde zorgde voor goed georganiseerde leraren en docenten. In tegenstelling tot andere manieren van leren, is AMID Young Professional praktischer in die zin dat ze mentorsessies hebben die ons aanmoedigen om meer vragen te stellen. De docenten waren er niet alleen om ons les te geven. Ze gaven ons informatie die we in twijfel konden trekken, waardoor de uitmuntendheid in ons naar boven kwam." 

Marnix: "We hebben door de programma's ook mensen ontmoet uit landen als Oeganda, Ethiopië, Zimbabwe en India. De meerderheid kwam uit Nederland, met wie we ook contact hadden en kennis deelden. Wat onze organisatie betreft, hebben we genetwerkt en later doorverwijzingen gekregen van verschillende mensen; een aantal daarvan doen nu dingen voor Macheo waar wij van profiteren."

Marnix Huis in ’t Veld

En wat was de impact van AMID Young Professional?

Marnix: "De intensiteit van het programma heeft een grote rol gespeeld in de veranderingen die ik heb gezien. De manier van lesgeven helpt enorm. Meer lof gaat uit naar Seth en Julie (andere medewerker van Macheo die het programma volgt) voor al hun inspanningen; ze hebben het heel goed gedaan." 

Seth: "Bij Macheo hebben we een enorme boost gezien in zelfvertrouwen, pure kennis en een veel bredere kijk op internationale ontwikkeling en internationale trends." 

Hebben jullie AMID opgenomen in jullie organisatie? 

Marnix: "Als Managing Director bij Macheo hebben we een aantal dingen geïmplementeerd in onze programma's en de resultaten zijn fantastisch en echt nuttig. Het komt op verschillende manieren naar voren: de verandering en wat er te leren valt voor Seth, Julie en mij door de programma's.

Delen jullie wat jullie leren met het personeel van Macheo? 

Seth: "Ja, we hebben nagedacht over het overdragen van kennis die we hebben geleerd. We waren het erover eens dat we wilden communiceren wat we zijn en wat we leren; dit maakt het ook praktischer voor Julie en de rest van onze collega's." 

Marnix: "Dus hebben we AMID-programma's geïntegreerd, hoewel niet volledig. Op dit moment nemen ongeveer 17 van onze medewerkers deel. We hebben elke week op donderdag een sessie, ze pakken het op en waarderen wat we ze leren. Het verbreedt hun denken, hun manier van werken en hun prestaties. We hebben een opmerkelijke verandering in hen gezien." 

Seth: "Het is inzichtgevend en interessant om wekelijkse discussies en debatten te voeren. Voor Macheo is het een openbaring geweest, omdat we nu de hiaten in onze organisatie kunnen identificeren en weten hoe we die kunnen verhelpen. Op persoonlijk vlak hebben we geleerd over presenteren, communiceren enzovoort. Het is erg nuttig geweest."

Is er naast Macheo nog een andere organisatie waarmee jullie de kennis hebben gedeeld? 

Seth: "Ja, een Oegandese studente met wie we samen waren. Ik heb met haar gedeeld wat we met Macheo doen. Ze was geïnteresseerd, vooral in ons werk, het monitoren ervan en de evaluatie. Ze is zelfs van Oeganda naar Kenia gereisd om Macheo te ervaren. Ze heeft veel geleerd omdat we haar hebben meegenomen door de meeste van onze interventies, wat we doen en hoe we dingen monitoren en evalueren." 

Het was een game changer voor haar. Sindsdien heeft ze contact met ons gehouden om het in hun organisatie te introduceren. Het was indrukwekkend dat ze het aan haar scriptie toevoegde en haar organisatie uitdaagde om zich aan te passen aan hoe we het bij Macheo doen. Dit is zo'n uitstekende manier van netwerken." 

Zou je de AMID-programma's aanraden aan andere organisaties? 

Seth: "Absoluut. Er valt zoveel te leren. Ze zijn essentieel om een organisatie te laten draaien of een impact te hebben op de gemeenschap. Bijvoorbeeld het betrekken van de gemeenschap als belanghebbenden, andere mensen en organisaties. Er is meer focus op wat je kunt bieden binnen deze organisatie dan op concurrentie. De handen uit de mouwen steken om iets te betekenen voor wat je doet of voor de gemeenschap."

Welke grote organisatorische gaten zouden de AMID-programma's kunnen  helpen opvullen? 

Seth: "Het grootste probleem met de meeste organisaties is de betrokkenheid van de gemeenschap. Organisaties ontwikkelen hun interventies zonder de gemeenschap erbij te betrekken voor duurzaamheid. In de meeste gevallen is er geen plaats voor eigenaarschap van de gemeenschap. Dus wanneer je je terugtrekt of verwijdert, stort alles in elkaar. Van wat ik heb geleerd in AMID Young Professional, als je die gemeenschap erbij betrekt, is er eigenaarschap. Ze kunnen alles doen voor de organisatie omdat het een deel van hen is. En daarmee wordt de impact gerealiseerd en gevoeld. Zelfs als je er niet bent, kunnen ze met anderen praten en doorgaan met het project." 

Marnix: "Daar komt bij dat we veel hebben geleerd over macht. Harde machtsbronnen in het bijzonder: wie heeft ze en waar kun je ze gebruiken. Als je bij de overheid komt, hebben zij alle bovengenoemde bevoegdheden, maar toch wil je met ze samenwerken. Dus hoe doe je dat? Hoe krijg je mensen zover dat ze beseffen dat zelfs als er beleid is, ze dat kunnen veranderen en met je kunnen samenwerken?"

Hoe zou je de AMID-programma's vergelijken met andere? 

Seth: "We hebben veel groepswerk gedaan in Kenia en Nederland. We bespraken en deelden ideeën met het hele team in beide landen." 

Marnix: "Nou, ik heb het gevoel dat de meeste programma's theoretisch zijn, terwijl AMID praktisch was. Het was een stap vooruit; hoe doe je wat je wilt doen? Dat was de grootste verandering die ik zag in deze twee contexten. Er waren veel practica, betrokkenheid van docenten en follow-ups." 

Zijn er uitdagingen geweest met werken en studeren tegelijk? 

Seth: "Tijdmanagement. Als ik het verkeerd had aangepakt, was alles in duigen gevallen. Ik moest alle ballen hoog houden, werk, familie. Omdat ik een familieman ben, moest ik er voor hen zijn. Ik moest 's avonds veel tijd besteden aan lezen en schrijven. In het begin was het vermoeiend. Ik herinner me dat de eerste twee maanden hectisch waren, maar met de tijd kon ik me aanpassen."

Welk aspect van AMID Young Professional zou je willen verbeteren? 

Seth: "Het was een uitstekende ervaring. De docenten staan voor je klaar en staan er zelfs voor open dat je contact met ze opneemt als je hulp nodig hebt. Je kunt ze bellen en sms'en en ze antwoorden. Alles was goed doordacht. Het was een kans als geen ander." 

Marnix: "Ik denk dat er meer ondersteuning had kunnen zijn om Seth meer te helpen, omdat hij aanvankelijk moeite had met academisch lezen en schrijven, wat geen verrassing was gezien zijn vooropleiding. Terugkijkend denk ik dat we meer tijd hadden moeten investeren in die vaardigheden voordat het programma van start ging. Dan was het makkelijker geweest om de draad weer op te pakken toen het begon." 

Wat zijn enkele van de takeaways van de AMID Masterclasses, een kort programma voor doorgewinterde professionals, die jullie volgen?

 Marnix: "Het was een knaller! Het opent je geest voor nieuwe perspectieven. Ik vond het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten die me uitdagen om vraagtekens te zetten bij dingen die ik gewoon aannam. Ik heb me aangemeld voor dit academische programma om waarde toe te voegen aan Macheo."

Macheo is een non-profitorganisatie in Thika, Kenia. De organisatie helpt kansarme kinderen en hun families in sloppenwijken en op het platteland. Macheo betekent 'zonsopgang' in Kiswahili. Zonsopgang' betekent zoveel mogelijk kinderen gelukkig laten opgroeien in een veilige, zorgzame en stimulerende omgeving die hun potentieel bevordert.

AMID Young Professional

AMID Masterclasses