Het directe doorstroomprogramma van de Radboud Universiteit is een competentiegerichte overgang tussen de wetenschappelijke psychologie opleidingen en de Postmaster tot Gz-psycholoog. Met deze aansluiting wordt gebroken met de traditie van het ‘gat’ tussen afsluiting van de universitaire masteropleiding en de start van de postmaster gz-opleiding. Hiermee willen we voorkomen dat talent op zo’n moment verspild wordt en juist bevorderen dat het ontwikkeld wordt. De naadloze aansluiting tussen de masteropleiding en gz-opleiding wordt hierbij nadrukkelijk gezien als de best denkbare methode om jonge psychologen – al lerend in de praktijk – een aanvang te laten nemen met hun professionele en persoonlijke groei tot gezondheidszorgpsycholoog BIG.
Lees hier meer over het ontstaan van de directe doorstroom en de achterliggende gedachte.
In het Nijmeegse is inmiddels geen sprake meer van een pilot maar zien we de directe doorstroom als een van de reguliere wegen om de gz-opleiding te gaan doen en is deze als zodanig ook ingebed in de organisatie.
Doorgaande lijn in opleiden
Het uitgangspunt van de directe aansluiting is dat de universiteit de noodzakelijke kennis, basisvaardigheden én selectie (samen met praktijkveld) biedt, waarna psychologen zich vervolgens onder deskundige begeleiding kunnen ontwikkelen tot een voor hun patiënten bekwaam professional in de praktijk. Om die reden zijn ook de competenties waarop de stage van de master GZP wordt beoordeeld, afgestemd op die van de competenties in de gz-opleiding. Op dit moment vindt samen met de praktijkinstellingen, de master GZP en het RadboudCSW doorontwikkeling plaats onder de noemer “de stage als schakel tussen de aansluiting van de Master GZP op de gz-opleiding”. Dit betekent concreet dat praktijkinstellingen onderzoeken in hoeverre zij hun stageplaatsen (nog) meer kunnen verbinden aan de feitelijke praktijkopleidingsplaatsen voor de gz-opleiding.
Hoe werkt het directe doorstroomprogramma?
Een praktijkinstelling kan op twee manieren deelnemen aan het directe doorstroomprogramma:
- Praktijkinstellingen nemen deel aan de selectieprocedure gefaciliteerd door het RadboudCSW en de master GZP.
- Praktijkinstellingen kiezen in hun eigen selectieprocedure bewust voor een kandidaat die de master GZP net (0-6 maanden) heeft afgerond. Bij het aanmelden van de kandidaat voor de gz-opleiding, geven zij dit op het aanmeldformulier aan.
De opleidelingen die direct instromen in de GZ-opleiding, volgen de opleiding net als andere opleidelingen. Evaluaties hebben laten zien dat vooral de eerste drie maanden intensief zijn voor deze opleidelingen. Vanuit het RadboudCSW kunnen de opleidelingen die direct doorstromen, bij de start deelnemen aan intervisiemomenten en worden praktijk- en werkbegeleiders nadrukkelijk geïnformeerd.
Waarom is het directe doorstroomprogramma belangrijk voor praktijkinstellingen? In onderstaande video geven P-opleider Sophieke Koolen (Pro Persona), praktijkopleider Marjan de Bruijn (Vincent van Gogh) en prof. dr. Jos Egger, hoofdopleider van de Nijmeegse opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog, antwoord op deze vragen.