Man aan het schrijven op typmachine

5 misvattingen over begrijpelijk schrijven

Hoezo moet ik korte zinnen met makkelijke woorden maken, ik schrijf toch niet voor kinderen? Over begrijpelijk schrijven bestaan nogal wat misvattingen. Het idee dat begrijpelijke taal gelijkstaat aan kindertaal, bijvoorbeeld. Schrijftrainer Marjet Tamse, die bij In’to onder meer trainingen Begrijpelijk schrijven verzorgt, bespreekt vijf van deze misvattingen en legt uit hoe het dan wél zit.

1. Eenvoudige taal komt minder formeel en professioneel over

Om professioneel over te komen, moet je lange zinnen gebruiken met veel deftige woorden. Tenminste, dat schijnen veel mensen te denken. Kijk maar eens naar een notariële akte of, nog erger: de Troonrede. Het is helemaal niet nodig om je tekst zo ingewikkeld te maken. Met eenvoudige, heldere taal kun je net zo goed professioneel en formeel overkomen. En dat zeggen we niet zomaar, dat is ook uit onderzoek gebleken.

2. Slimme mensen lezen liever ingewikkelde teksten

En als je je tekst te simpel maakt, voelen ze zich niet serieus genomen. Of betutteld, of gaan ze zich ergeren. Het tegenovergestelde is waar. Ook hier kunnen we teruggrijpen op wetenschappelijk onderzoek: zo is aangetoond dat ook hoogopgeleiden een eenvoudige tekst waarderen. Want duidelijkheid en aan één keer lezen genoeg hebben, dat vindt iedereen fijn.

3. Moeilijk taalgebruik zorgt dat je slimmer overkomt

Als we het toch hebben over slim zijn, dan kunnen we dit hardnekkige idee ook gelijk ontkrachten. Jouw boodschap in begrijpelijke taal weten te vangen, dát geeft aan dat je echt weet waar je het over hebt. Dus doe vooral geen moeite om onnodig moeilijke termen te gebruiken en eindeloze zinnen te maken vol komma’s.

4. Begrijpelijk schrijven staat gelijk aan jip-en-janneketaal

Om een tekst duidelijk en makkelijk leesbaar te maken, hoef je echt niet in kindertaal te schrijven. Het vermijden of uitleggen van lastige woorden kan zeker helpen, net als het schrijven van kortere zinnen. Maar er zijn veel meer dingen die bepalen of een tekst makkelijk te begrijpen is of niet. Het gaat om een mix van allerlei elementen, van de structuur van je tekst tot beeldgebruik. Meer daarover lees je in de blog: Begrijpelijk schrijven: op zoek naar de juiste mix.

5. Een ‘simpele’ tekst schrijven is makkelijk

Ook deze opvatting klopt – helaas! – voor de meeste mensen niet. Al is iets voor jou nog zo duidelijk, dat overbrengen in tekst kan een behoorlijke uitdaging zijn. Want het gaat erom dat je lezer het moet snappen. En daarvoor moet je met best veel dingen rekening houden: wat wil de lezer weten, welke stijl is het meest geschikt, wat vertel je wel en wat laat je weg… Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Gelukkig sta je er niet alleen voor en helpen we je graag op weg. In onze training Begrijpelijk schrijven voor een breed publiek leer je alles over hoe je heldere teksten schrijft die makkelijk leesbaar zijn. De training is te volgen als groepscursus (met open inschrijving) of als training op maat.

Geschreven door
drs. M.D. Tamse (Marjet)
Marjet is NT2-docent en communicatietrainer bij In'to Languages.