'Learn from failure' in Scrabble-letters

5 tips die je helpen bij het leren van een taal

Tip 1: durf fouten te maken

Ben je een taal aan het leren? Ga de taal zo veel mogelijk gebruiken. Ook, misschien juist, als je nog onzeker bent. Door het maken van fouten en de taal actief te gebruiken, zul je de taal steeds beter gaan beheersen.

Tijdens onze cursussen voeren we veel opdrachten in tweetallen of kleine groep uit (via break-out rooms). Op die manier kun je in een veilige omgeving oefenen in nagebootste situaties uit het echte leven. Door samen te werken met anderen praat je meer, kun je kennis uitwisselen en luisteren naar en leren van elkaar.

Tip 2: leer woorden altijd binnen en logische context

Dit kan bijvoorbeeld door met afbeeldingen bij het woord te werken of het woord in een zin te plaatsen. Op die manier kun je nieuwe woorden beter begrijpen en onthouden. Als je een woord leert binnen een context, dan zal je brein een koppeling gaan maken tussen het te leren woord en de context. Die koppeling helpt je later bij het herinneren van het woord en de betekenis.

Tip 3: Wat je zelf ontdekt, onthoud je beter

Bij het verwerven van een taal hoort ook het leren en beheersen van grammaticale constructies. Uiteraard hebben we daar bij In’to docenten voor die je helpen bij het begrijpen en ontdekken van al die constructies. Maar wat daarnaast zeker ook goed werkt, is om zelf de grammatica in eenvoudige teksten te observeren binnen de context waarin deze gebruikt wordt. Zo ontdek je beetje bij beetje hoe de taal functioneert en kun je veel grammaticale regels afleiden. Het zelf ontdekken helpt je verbanden te leggen en regels makkelijker te onthouden.

Tip 4: Focus op wat je al begrijpt

Moedertaalsprekers praten in hun eigen (soms snelle) tempo en een artikel in bijvoorbeeld een Spaanse krant bevat een hoop woorden en zinsconstructies die je wellicht nog niet kent. Dat kan afschrikken. De truc is om te focussen op wat je al wel herkent en begrijpt. Je zult zien dat je al meer begrijpt en kunt afleiden dan je misschien dacht.

Tip 5: Dompel jezelf zo veel mogelijk onder

Ben je een taal aan het leren, zorg er dan voor dat je zo veel mogelijk met de taal in aanraking komt. Lastig als je in Nederland bijvoorbeeld Italiaans leert? Valt reuze mee. Kijk een Italiaanse serie, oefen met Duolingo, bekijk Italiaanse websites of verander je outlookinstelling naar het Italiaans.

Geschreven door
A.A.M. van Paasen (Angela)
Angela is Content creator bij Radboud in'to Languages en haalt regelmatig interessante input op bij de taal- en communicatie-experts van In'to.