De toegevoegde waarde van Spaans leren met docent

Als je Spaans spreekt, gaan er oneindig veel deuren voor je open. Daar is Sonia Somovilla Carrasco van overtuigd. Sonia heeft als docent Spaans bij In’to Languages al vele cursisten hun doelen zien bereiken: van de lokale bevolking leren kennen op reis, tot succesvol kunnen communiceren met Spaanstalige klanten. We vroegen haar wat Spaans nou zo’n nuttige, maar ook leuke taal maakt om te leren. En wat is eigenlijk het voordeel van een taaltraining met docent, nu er zoveel digitale hulpmiddelen beschikbaar zijn om zelfstandig talen te leren?

Waarom zou je Spaans leren?

Het leren van Spaans verbindt je met miljoenen mensen wereldwijd. Het is de moedertaal van zo’n 460 miljoen mensen en in 21 landen is het de officiële taal. “In die landen kom je echt veel verder als je Spaans spreekt,” weet Sonia, “want lang niet iedereen spreekt Engels. Ik heb bijvoorbeeld veel studenten en promovendi lesgegeven die Spaans nodig hadden om onderzoek te doen bij organisaties in Spanje of Latijns-Amerika. Dan konden ze met hun directe contactpersoon wel in het Engels communiceren, maar met de andere werknemers niet. Dat geldt voor veel organisaties. Internationale bedrijven nemen dan ook graag mensen aan die Spaans spreken, om beter te kunnen communiceren met hun Spaanstalige klanten.”

Rijke cultuur

Naast het praktisch nut van het Spaans benadrukt Sonia ook de rijke cultuur die erbij hoort: “De Spaanstalige cultuur heeft veel invloed in de rest van de wereld. Denk aan muziekstijlen als reggaeton die steeds populairder worden en literatuurklassiekers als Don Quijote. Als je het Spaans beheerst, kun je die cultuur beter leren kennen. Dan hoor je niet alleen meer een leuk liedje, maar krijgt het ook betekenis.”

Portret Spaans docent Sonia Somovilla Carrasco

Zelfstandig leren of met docent?

Apps als Duolingo maken het tegenwoordig heel makkelijk om zelfstandig met een nieuwe taal aan de slag te gaan. Maar kun je op die manier nou echt een taal leren spreken? “Ik zie zo’n app meer als een extra hulpmiddel,” vertelt Sonia. “Bijvoorbeeld om je woordenschat uit te breiden. Maar de magie van Spaans leren met docent zit in de aanpasbaarheid: we zijn als chefs die het recept aanpassen aan jouw behoeften. Ik stimuleer iedereen in mijn lessen dan ook om vragen te stellen. Dan wordt duidelijk wat nog niet zo goed gaat en kan ik bijvoorbeeld de oefeningen daarop aanpassen. Zo bied ik als docent een meer gepersonaliseerde ervaring, daag je uit wanneer dat nodig is én vier ik elk klein succes met je mee.”

"De menselijke interactie helpt om gemotiveerd te blijven"
 

Motivatie

Juist ook dat laatste is van grote meerwaarde volgens Sonia. “Het is best moeilijk om een taal te leren, dus motivatie is heel belangrijk. Ik benadruk daarom graag wat al wél goed gaat en dat het normaal is om fouten te maken. De menselijke interactie, die je bij zelfstandig leren mist, maakt het veel makkelijker om gemotiveerd te blijven. En natuurlijk om de taal echt te leren gebruiken. Ook helpt het enorm om les te hebben op vaste momenten, omdat je dan een stok achter de deur hebt om te oefenen en de opdrachten te maken. Je haakt niet zomaar af.”

Groepscursus of training op maat?

Sonia verzorgt zowel groepslessen als trainingen op maat. Of er één ultieme manier is om Spaans te leren, die voor iedereen het beste werkt? Nee, volgens Sonia ligt dat aan het doel en hoe jij het liefste leert. “Wanneer je een heel specifieke focus hebt, zoals bekendraken met vakspecifieke terminologie, dan werkt een individuele maatwerktraining heel goed. Laatst heb ik met succes zo'n traject gedaan met een professor van Wageningen University & Research. Hij had de laatste tijd veel projecten in het Portugees gedaan, en haalde daardoor het Portugees en Spaans door elkaar. Tijdens een intensieve training is hij weer helemaal in het Spaans ondergedompeld en hebben we bijvoorbeeld geoefend met presentaties in het Spaans. Dat heeft heel goed gewerkt!”

"Een individuele training kan heel goed werken, maar is ook veel intensiever"

“Tegelijkertijd is zo’n individuele training ook een stuk intensiever dan een groepscursus: jij bent de enige die alle informatie krijgt, en je zult ook zelf veel meer moeten spreken. In een groepscursus heb je juist het voordeel dat je ook veel kunt leren van de andere deelnemers en de vragen die zij stellen. En het samen leren met gelijkgestemden werkt ook weer motiverend.”

Ben jij ook gemotiveerd geraakt om Spaans te leren?

Bekijk onze cursussen Spaans

Geschreven door
A.A.M. van Paasen (Angela)
Angela is Content creator bij Radboud in'to Languages en haalt regelmatig interessante input op bij de taal- en communicatie-experts van In'to.