Eiffeltoren in Parijs

De voordelen van Frans leren voor je studie en loopbaan

Stel je voor: je zit in een belangrijke bespreking en ineens begint een van de stakeholders Frans te praten. Terwijl je collega's verward kijken, glimlach jij zelfverzekerd en neem je moeiteloos deel aan het gesprek. Dit is een voorbeeld van hoe het beheersen van de Franse taal je niet alleen onderscheidt, maar ook je professionele impact kan vergroten. Nu geldt dat natuurlijk voor alle vreemde talen, dus waarom zou je juist voor Frans kiezen? In deze blog vertelt docent Delphine waarom Frans een meerwaarde kan zijn voor jouw studie of carrière.

Wat zijn voor cursisten de redenen om Frans te leren?

Delphine Direr geeft al sinds 2013 trainingen Frans bij In’to Languages, van groepscursussen tot één-op-één trainingen op maat. Ze heeft al heel wat verschillende motivaties voorbij zien komen: “Sommigen willen gewoon Frans leren voor een vakantie in Frankrijk, of de taal opnieuw leren die hen op de middelbare school zoveel frustratie bezorgde.” Maar er zijn ook veel cursisten met serieuze ambities: “Frankrijk heeft zeer goede universiteiten, wat het een interessante bestemming maakt voor een Erasmusuitwisseling. Je hebt niet voor alle studies Frans nodig, maar zelfs als je een Engelstalige opleiding kiest, helpt het leren van de taal om je meer op je gemak te voelen en makkelijker contact te maken met mensen.”

Het leren van de taal helpt om makkelijker contact te maken met mensen en meer voor elkaar te krijgen

“Daarnaast is Frans een heel waardevolle taal voor wie een internationale carrière nastreeft. Naast Frankrijk wordt Frans natuurlijk ook nog in veel andere landen gesproken, waaronder Canada, België, Zwitserland, in vele landen in Afrika en in het Caribisch gebied. In onder meer vakgebieden als diplomatie, landbouw en duurzaamheid kan beheersing van het Frans deuren openen. Ik heb dan ook regelmatig studenten in de les die zich voorbereiden op een eindstage in het buitenland, maar ook bijvoorbeeld professionals die zaken of onderzoek doen in Franstalige landen in Afrika.”

Kun je iets meer vertellen over het belang van Frans in die vakgebieden die je noemt?

Diplomatie

“Op het gebied van diplomatie is Frans een van de officiële talen van de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Wereldhandelsorganisatie en andere internationale organisaties. Het beheersen van het Frans kan het dus makkelijker maken om binnen deze internationale instellingen te communiceren en te onderhandelen. Bovendien geeft het je een concurrentievoordeel op het diplomatieke wereldtoneel.”

Duurzaamheid

“De Franstalige wereld is ook zeer actief op het gebied van duurzame ontwikkeling, met veel Franstalige landen die betrokken zijn bij initiatieven om het milieu te beschermen, duurzame energie te bevorderen, enzovoort. Hierbij geldt dat niet iedereen het Engels voldoende beheerst. Kennis van het Frans kan dan helpen de samenwerking te bevorderen en een sterke relatie op te bouwen, waardoor je meer voor elkaar krijgt.” 

Landbouw

“Kennis van het Frans kan ook een groot pluspunt zijn bij landbouw- en ontwikkelingsprojecten, zeker als je bij een internationale organisatie aan de slag gaat of zelf met boeren in Franstalige delen van de wereld in gesprek wil. Zo heb ik bijvoorbeeld een onderzoeker getraind die werkt aan een project in Algerije. Zij merkte al snel dat zowel de boeren op het platteland, als de collega’s aan de universiteit daar, geen Engels spreken. Ze kreeg hulp van een tolk, maar besefte dat het beter zou zijn om zich te kunnen redden in het Frans en zo direct met de mensen in contact te kunnen komen.”

En als je niks met deze vakgebieden wil doen?

“Zelfs zonder duidelijk doel of carrièremogelijkheden, verbreedt het leren van Frans je horizon en kan het je op allerlei manieren plezier bezorgen. Zo biedt Frans toegang tot een schat aan Franstalige literatuur, films, muziek, gerechten en levensstijlen. Grote schrijvers als Victor Hugo en Albert Camus, en filmmakers als François Truffaut en Jean-Luc Godard hebben de wereldcultuur beïnvloed. En het gebeurt nog steeds, denk bijvoorbeeld aan het succes van films zoals Intouchables of nog recenter Anatomie d'une chute of Le pot-au-feu.” 

Wat motiveert jou als docent?

“Waar ik natuurlijk vooral van geniet, is het contact met cursisten die gemotiveerd en geïnteresseerd zijn, maar ook een ongelooflijke wil hebben om te leren. Dit geeft mij veel energie om mijn passie voor de Franse taal te delen.”

“Wat de groepslessen betreft, geniet ik elke week van de fijne gesprekken en de gezelligheid met een breed scala aan groepen, van beginners tot meer gevorderden. De diverse achtergronden zorgen er ook voor dat er zeer interessante gesprekken in het Frans ontstaan. In de één-op-één cursussen kun je een hechtere band ontwikkelen met cursisten en elkaar op een persoonlijker niveau leren kennen, wat ook erg interessant is.”

Al met al kan Frans leren zowel persoonlijk als professioneel verrijkend zijn. Zelfs als je nog niet precies weet of je Frans nodig zult hebben, is het duidelijk dat het leren van de taal zorgt voor mogelijkheden. Aarzel dus niet om deel te nemen aan een van onze trainingen! À bientôt!

Geschreven door
A.A.M. van Paasen (Angela)drs. D. Direr (Delphine)
Angela is Content creator bij Radboud in'to Languages en haalt regelmatig interessante input op bij de taal- en communicatie-experts van In'to. Delphine is docent Frans bij Radboud in'to Languages en Wageningen in'to Languages. Ze verzorgt zowel groepscursussen als trainingen op maat.