Nederlands landschap met molens aan het water

Dompel je onder in het Nederlands en behaal je taaldoelen in slechts vijf dagen

Snel en doeltreffend Nederlands leren: met een Intensief Programma Nederlands (IPN) kan het. Tijdens deze op maat gemaakte onderdompelingstraining leer je de taalvaardigheden die passen bij jouw persoonlijke doelstellingen. Hoe dat in zijn werk gaat en hoe we zorgen voor een optimaal efficiënte leerervaring? Daar kan docent Marjo Jaski, die samen met andere collega’s al 15 jaar deze intensieve programma’s voor In’to Languages verzorgt, alles over vertellen.

Wat heb jíj nodig?

Een IPN is een gepersonaliseerd onderdompelingsprogramma dat volledig op jouw doelen en behoeften is afgestemd. “Dat doen we aan de hand van een uitgebreid intakegesprek,” vertelt Marjo, “waarin we bespreken wie jij bent, wat je achtergrond is, waarvoor je de taal nodig hebt en met wie en in welke situaties je wil kunnen communiceren. Zo stellen we samen je leerdoelen vast en creëren we een programma om die te bereiken.” Dat gaat verder dan taal, vocabulaire en grammatica, legt Marjo uit: “Het gaat ook om uitspraak, interculturele aspecten en eventuele barrières die jij ervaart. Anders gezegd: wat heb jíj nodig om met zelfvertrouwen en plezier in het Nederlands te communiceren op je werk en in je dagelijkse leven?”

Wat heb jíj nodig om met zelfvertrouwen en plezier in het Nederlands te communiceren? Dat staat centraal.

Situaties simuleren

De training duurt doorgaans vijf dagen. Een dag(deel) is vaak opgebouwd rond een thema, zoals jezelf professioneel voorstellen, een presentatie geven of vergaderen. Maar ook alledaagse gesprekken kunnen afhankelijk van jouw behoefte een thema zijn. Vervolgens simuleren we levensechte situaties met rollenspellen. Marjo: “Zo heb ik met een hoogleraar, die een college in het Nederlands moest geven, in een echte collegezaal geoefend. Ook vergaderingen zijn een geliefd rollenspel, omdat voor velen een mening durven geven tijdens een Nederlandse vergadering een probleem is. Als het kan, gebruiken we je eigen vergaderagenda of ander eigen materiaal. Zo wordt het zo realistisch mogelijk en is wat je leert makkelijker toe te passen in je echte werksituatie of dagelijks leven.”

Interculturele aspecten

Bij de rollenspellen komen ook interculturele aspecten aan de orde. “Een arts uit Pakistan vermeed bijvoorbeeld op haar werk de koffieautomaat, omdat ze bang was een gesprek te moeten voeren. Ze wist niet welk soort vragen ze haar collega’s kon stellen, omdat het in haar cultuur niet gepast is om een collega iets persoonlijks te vragen. Door deze situatie samen te oefenen werd ze ook zekerder van haar kunnen buiten de veilige trainingsruimte. Ze durfde op haar werk weer koffie te halen en haar collega’s vonden haar niet meer afstandelijk.”

Door levensechte situaties te simuleren word je ook zekerder van je kunnen buiten de veilige trainingsruimte

Flexibiliteit

Gedurende de hele week is er ruimte om het programma bij te sturen. “Soms blijkt tijdens de training dat iemand iets anders nodig heeft dan we vooraf dachten. Bijvoorbeeld niet uitbreiding van de vocabulaire, maar zelfvertrouwen om te durven spreken ook al is je Nederlands nog niet perfect. We passen het programma dan samen al doende aan. De docenten staan namelijk de hele week voor je klaar. Dat maakt het zo bijzonder en doeltreffend.”

Sociaal aspect

Veel beginnende taalleerders gaan dankzij het intensieve programma in één week een heel taalniveau omhoog. Maar de training brengt meer dan het bereiken van je taal- en communicatiedoelen. “We helpen ook bij het sociale aspect, om contact te krijgen met anderen. Van hoe je een gesprekje aanknoopt met iemand tot aan mogelijkheden om je sociale netwerk uit te breiden. Zo heb ik eens iemand die hield van koken, in contact gebracht met een kookclub. We denken graag mee in het leggen van nieuwe contacten, want het is makkelijker om Nederlands te praten wanneer je direct contact maakt in het Nederlands, dan wanneer je al gewend bent met iemand in het Engels te communiceren.”

Focus

Een intensieve taaltraining bij In’to is ook écht intensief, benadrukt Marjo tot slot: “Naast het dagprogramma met de docent, vragen we je vaak een opdracht voor te bereiden voor de volgende dag. En je luncht zelfs in het Nederlands. We raden dan ook aan om in zo’n week geen andere activiteiten te plannen of ’s avonds dingen in een andere taal te doen, zodat je volledig op de training kunt focussen.” 

Een IPN vraagt dus veel van je, maar levert ook veel op. “Aan het eind evalueren we welke doelstellingen zijn bereikt en wat je kunt doen om wat je geleerd hebt toe te passen en te behouden. Ook ontvang je een certificaat. Al het materiaal, van de oefeningen tot opnames van rollenspellen, blijft nog een jaar toegankelijk in onze online leeromgeving. Zo heb je er ook na afloop nog profijt van.”

Portret van taaltrainer Nederlands Marjo Jaski

Interesse gewekt?

Heb je ook interesse om je met een intensief gepersonaliseerd programma onder te dompelen in het Nederlands? Neem gerust contact op om je wensen en doelen te bespreken. Het is ook mogelijk een intensief programma te volgen in andere talen.
 

Foto: Marjo Jaski

Geschreven door
A.A.M. van Paasen (Angela)Marjo Jaski
Angela is Content specialist bij Radboud in'to Languages en haalt regelmatig interessante input op bij de taal- en communicatie-experts van In'to. Marjo is taaltrainer Nederlands en verzorgt onder meer Intensieve Programma's Nederlands voor In'to.