1. Check techniek, geluid en licht
Zonder goed werkende techniek, wordt het sowieso geen goede online presentatie. Test daarom ruim van tevoren je verbinding, je audio, volume en camera. Vertrouw niet blindelings op de luidsprekers en microfoon van je laptop, maar investeer in een goede koptelefoon met ruisreductie. Controleer hoe het delen van je slides en de chat werken en hoe je iedereen in beeld kunt krijgen. Heb je goed licht? Daglicht kijkt het meest natuurlijk, maar een goede lamp werkt ook. Laat het licht van boven en van voren komen. Ga niet pal voor een raam zitten, omdat je dan met een wit gezicht volledig in het licht verdwijnt.
2. Maak het aantrekkelijk om naar te kijken
Het is voor mensen moeilijker om de aandacht bij een online presentatie te houden. Dus maak het aantrekkelijk om naar te kijken. Zorg ervoor dat je zelf goed in beeld bent. Het leidt af als de camera te hoog of te laag staat of als je maar een deel van het gezicht ziet. Zorg dat je hele gezicht en een stuk van je bovenlijf te zien zijn in de camera. Zitten kan, maar staan is beter. Dat maakt niet alleen je verhaal levendiger, maar helpt je ook om te focussen en goed adem te halen.
Gebruik slides. Wees daarbij zuinig met tekst en vrijgevig met beeld. Wissel vaak van slide, zodat het dynamisch blijft. En zet ook af en toe je slides uit, bijvoorbeeld tijdens het beantwoorden van vragen.
3. Presenteer in een rustige en neutrale omgeving
Vermijd elke afleiding tijdens je presentatie. Een rommelig bureau of overvolle boekenkast, blaffende honden en rondrennende kinderen, ze leiden af en irriteren. Zorg voor een professionele, rustige omgeving met een neutrale achtergrond. Kies je voor een virtuele achtergrond, ga dan ook voor een rustig en zakelijk beeld en liever niet voor een zonnige vakantiefoto. Voor je het weet zit je publiek in gedachten aan een heerlijke cocktail op een tropisch eiland...