Vrouw die zit achter een laptop en zelfverzekerd de camera in kijkt.

Online presenteren? Met deze 7 tips wordt jouw presentatie een succes

‘Kun je die presentatie online geven, zodat collega’s van de andere locaties ook kunnen aansluiten?’ Natuurlijk kan dat, alleen het vraagt wel net een beetje meer van je. Want laten we eerlijk zijn, iedereen werkt wel eens de mail bij tijdens een online presentatie of vergadering. Hoe zorg je ervoor dat je online de aandacht vasthoudt van je publiek, zodat je jouw verhaal goed over het voetlicht kunt brengen? Met onderstaande tips haal je het beste uit je online presentatie.

 

1. Check techniek, geluid en licht

Zonder goed werkende techniek, wordt het sowieso geen goede online presentatie. Test daarom ruim van tevoren je verbinding, je audio, volume en camera. Vertrouw niet blindelings op de luidsprekers en microfoon van je laptop, maar investeer in een goede koptelefoon met ruisreductie. Controleer hoe het delen van je slides en de chat werken en hoe je iedereen in beeld kunt krijgen. Heb je goed licht? Daglicht kijkt het meest natuurlijk, maar een goede lamp werkt ook. Laat het licht van boven en van voren komen. Ga niet pal voor een raam zitten, omdat je dan met een wit gezicht volledig in het licht verdwijnt.

2. Maak het aantrekkelijk om naar te kijken

Het is voor mensen moeilijker om de aandacht bij een online presentatie te houden. Dus maak het aantrekkelijk om naar te kijken. Zorg ervoor dat je zelf goed in beeld bent. Het leidt af als de camera te hoog of te laag staat of als je maar een deel van het gezicht ziet. Zorg dat je hele gezicht en een stuk van je bovenlijf te zien zijn in de camera. Zitten kan, maar staan is beter. Dat maakt niet alleen je verhaal levendiger, maar helpt je ook om te focussen en goed adem te halen. 

Gebruik slides. Wees daarbij zuinig met tekst en vrijgevig met beeld. Wissel vaak van slide, zodat het dynamisch blijft. En zet ook af en toe je slides uit, bijvoorbeeld tijdens het beantwoorden van vragen.

3. Presenteer in een rustige en neutrale omgeving

Vermijd elke afleiding tijdens je presentatie.  Een rommelig bureau of overvolle boekenkast, blaffende honden en rondrennende kinderen, ze leiden af en irriteren. Zorg voor een professionele, rustige omgeving met een neutrale achtergrond. Kies je voor een virtuele achtergrond, ga dan ook voor een rustig en zakelijk beeld en liever niet voor een zonnige vakantiefoto. Voor je het weet zit je publiek in gedachten aan een heerlijke cocktail op een tropisch eiland...

Laptopscherm met een vrouw in beeld die aan het presenteren is

4. Vertel een verhaal

Als je de aandacht wilt vasthouden van je publiek, vertel dan een verhaal. Mensen luisteren liever naar een verhaal dan naar een feitelijke uiteenzetting of droge opsomming van feiten. Het is dé manier om je boodschap tot leven te brengen en moeilijke onderwerpen concreet te maken. Maak je verhaal persoonlijk met voorbeelden en anekdotes. Durf ook humor in te zetten, maar overdrijf daar niet mee. 

5. Maak contact en activeer je publiek

Zorg dat je je publiek kunt zien, dus vraag iedereen om de camera aan te zetten. Dat maakt niet alleen je toehoorders actiever, maar stelt jou ook in staat om te zien wat er gebeurt en betrokken te zijn bij je publiek. Maak regelmatig oogcontact. Dat helpt om de aandacht van je toehoorders te houden. Wil je je publiek aankijken, kijk dan dus af en toe naar de lens en niet alleen maar naar je scherm. Plak desnoods pijltjes op je laptop die naar je lens wijzen als geheugensteun.

Online is het lastiger inschatten of iedereen actief luistert en begrijpt wat je bedoelt. Activeer daarom je publiek regelmatig. Stel een vraag of poneer een stelling en start een discussie. Met behulp van de chat en polls kom je een heel eind. Betrek ook toehoorders die minder actief zijn en vraag ze te reageren.

Man die een online presentatie geeft

6. Gebruik je stem

Je stem is je belangrijkste instrument als je presenteert. Online is dat nog meer het geval dan tijdens een fysieke presentatie. Maak het levendig door te variëren. Laat je enthousiasme doorklinken, leg nadruk op cruciale woorden, wissel toon en snelheid af en leg energie in je stem. Maak je zinnen niet veel langer dan 15 woorden en pauzeer af en toe. Een pauze geeft jou tijd om adem te halen en na te denken, en je publiek kan zo je informatie beter verwerken en bijvoorbeeld aantekeningen maken.

7. Kleed je professioneel

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het helpt wel. Met nette, professionele kleding straal je namelijk autoriteit uit en zal publiek sneller geneigd zijn om naar je te luisteren. Trek aan wat je ook bij een belangrijke fysieke presentatie zou dragen. Kijk uit met drukke patroontjes, ruitjes en streepjes. Op beeld gaan die bewegen en dat leidt enorm af. Hetzelfde geldt voor rammelende oorbellen en armbanden, een te aanwezige stropdas of shirt met grote print. Beter niet doen.

Kortom, wil jij je online presentatie tot een succes maken? Zorg voor een goede voorbereiding, vermijd afleiding en houd je publiek bij de les. Maar bovenal, maak contact, geloof in je verhaal, blijf rustig en adem goed door. Ook als de techniek je ondanks je goede voorbereiding toch even in de steek laat. Succes!
 

Ben je op zoek naar persoonlijke tips en feedback op jouw eigen presentatievaardigheden?

Dan is een coachingstraject of een van onze presentatietrainingen misschien iets voor jou.

Bekijk het aanbod

Geschreven door
J.M. Hemsing-Salden (Janou)A.A.M. van Paasen (Angela)
Janou Hemsing is senior communicatietrainer en -coach bij Radboud In'to Languages. Ze verzorgt onder meer trainingen Presenteren. Angela is Content creator bij Radboud in'to Languages en haalt regelmatig interessante verhalen op bij de taal- en communicatie-experts en cursisten van In'to.